Γιατί τρεμοπαίζει το φως μόνο των αστεριών και όχι των πλανητών;
Απάντηση
Πλανήτες είναι αυτά τα ουράνια σώματα που βλέπουμε να αλλάζουν θέση ανάμεσα στους μακρινούς πολυάριθμους ακίνητους αστέρες του Γαλαξία μας, που λέγονται απλανείς.
Οι απλανείς μόνον λέγονται αστέρες και αυτών μόνον το φως τρεμοπαίζει με ιριδισμούς, δηλαδή παρουσιάζουν το φαινόμενο της στίλβης. Αυτό συμβαίνει, διότι οι αστέρες φαίνονται σαν φωτεινά σημεία και το φως τους αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις καθώς, διασχίζοντας τη γήινη ατμόσφαιρα, περνάει μέσα από διάφορα στρώματα κινούμενου αέρα διαφορετικής πυκνότητας, πριν φτάσει στα μάτια μας.
Αν, επομένως, παρατηρήσουμε τα αστέρια έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, από ένα διαστημόπλοιο ή από την επιφάνεια της Σελήνης (η οποία δεν έχει ατμόσφαιρα), δεν θα δούμε αυτό το φαινόμενο του σπινθηρίσματος των αστεριών.
Αντίθετα, οι πλανήτες δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο της στίλβης, μια και η μικρή έστω φαινόμενη διάμετρος της επιφάνειάς τους έχει ως αποτέλεσμα η στίλβη ενός σημείου του δίσκου τους να εξουδετερώνεται από τη στίλβη ενός άλλου σημείου αυτού.
Βρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.