ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Υπάρχει εξωγήινη ζωή;

Απάντηση

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει νοήμων ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά, επειδή υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του Άρη, καθώς και κάποιων δορυφόρων του Δία και του Κρόνου, οι προσπάθειες αναζήτησης κάποιας υποτυπώδους μορφής ζωής σε αυτά τα σώματα θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί στα επόμενα χρόνια.

Η βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος είναι η ύπαρξη πλανητών σε άλλους αστέρες, που να έχουν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας ηλιακό σύστημα, δηλαδή περιφέρεται γύρω από κάποιον άλλον αστέρα ή, σπανιότερα, περιπλανιέται τελείως ανεξάρτητος.

Το 1992 ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature η ύπαρξη εξωηλιακών πλανητών. Η ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων με διάφορες σύγχρονες μεθόδους συνεχίστηκε, κυρίως με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, διαμέτρου 95 εκατοστών, που εκτοξεύτηκε το 2009 με κύρια αποστολή να μελετήσει πάνω από 100.000 αστέρες αναζητώντας πρωτίστως πλανήτες στο μέγεθος της Γης μας στην κατοικήσιμη ζώνη τους.

Σε κάθε πλανητικό σύστημα υπάρχει μια κατοικήσιμη περιοχή, δηλαδή μια ζώνη σχετικά μικρού εύρους, που η θέση της γύρω από τον αστέρα εξαρτάται από τον τύπο του αστέρα, δηλαδή από το πόση ενέργεια εκπέμπει ο αστέρας αυτός, ώστε να μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή κατάσταση μέσα σε αυτήν.

Αν και πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, ξέρουμε πολύ καλά ότι τόσο φιλόξενο μέρος σαν τον πλανήτη μας δεν υπάρχει αλλού στη γειτονιά του Ήλιου μας. Αυτόν τον μικρό πλανήτη με την τόση ομορφιά και την λεπτότατη ισορροπία του πρέπει να τον προσέξουμε με την κατάλληλη παιδεία και να τον αγαπήσουμε όσο του αξίζει.


stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί