ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το Hubble βλέπει σπειροειδή γαλαξία στον αστερισμό της Ανδρομέδας

(κάντε κλικ στην εικόνα, για μεγέθυνση)

Ο αστερισμός Ανδρομέδα είναι ένας από τους 88 σύγχρονους αστερισμούς και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον γειτονικό μας γαλαξία της Ανδρομέδας. Στον αστερισμό της Ανδρομέδας βρίσκεται και ο εικονιζόμενος γαλαξίας, γνωστός ως NGC 7640.

Υπάρχουν διάφορες ταξινομήσεις γαλαξιών ανάλογα με το σχήμα και τη δομή τους – ο NGC 7640 είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής. Δηλαδή, οι σπείρες του εκπορεύονται όχι από έναν σφαιρικό πυρήνα, αλλά από μια ραβδοειδή δομή που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δικός μας Γαλαξίας είναι επίσης ραβδωτός σπειροειδής. Σε αυτή τη φωτογραφία δεν φαίνεται καθαρά ότι ο NGC 7640 είναι σπειροειδής, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη γωνία του επιπέδου του ως προς την ευθεία θέασης. Δεν έχουμε συχνά την τύχη να βλέπουμε γαλαξίες με το επίπεδό τους στραμμένο προς εμάς, γι’ αυτό και δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά τους, π.χ. σπείρες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο NGC 7640 έχει αλληλεπιδράσει με έναν ή περισσότερους γαλαξίες στο παρελθόν. Οι γαλαξίες περιέχουν τεράστιες ποσότητες μάζας και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους βαρυτικά. Άλλοτε αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι ήπιες και άλλοτε σφοδρές, με δύο ή περισσότερους γαλαξίες να συγκρούονται και να συγχωνεύονται, σχηματίζοντας έναν μεγαλύτερο. Η κατανόηση της ιστορίας ενός γαλαξία και των αλληλεπιδράσεών του με άλλους βοηθάει τους αστρονόμους να βελτιώσουν τις θεωρίες που αφορούν τον σχηματισμό γαλαξιών – και αστέρων μέσα στους γαλαξίες.

Πηγή: NASA
Μετάφραση, επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί