Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 6/10/2014 έως και 12/10/2014

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου

 • Λάμποντας με μέγεθος -1.9, ο Δίας ξεχωρίζει ανάμεσα στα αστέρια με φόντο τον ανατολικό Καρκίνο, από τη στιγμή που ανατέλλει (λίγο μετά τις 2 π.μ. ) μέχρι το λυκαυγές. Αυτή την εβδομάδα, ο Δίας βρίσκεται πάνω από 30 μοίρες στον ανατολικό ουρανό το πρωί, όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει έναν 34 ” διαμέτρου, δίσκο και τουλάχιστον δύο παράλληλες ζώνες στην ατμόσφαιρά του.
 • Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 12:40 μ.μ. Δηλαδή, 362.476 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου

 • Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σήμερα. Ο παγωμένος γίγαντας πλανήτης  ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα και ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο στις 11 π.μ. Με μέγεθος 5,7, ο πλανήτης βρίσκεται στους Νότιους Ιχθείς, περίπου 3,5 ° νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους αστέρα ε των Ιχθύων. Παρά το γεγονός ότι ο Ουρανός λάμπει αρκετά έντονα για να τον δει κανείς με γυμνό μάτι, κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, ένα ζευγάρι κιάλια κάνει το έργο αυτό πολύ πιο εύκολο. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον μπλε-πράσινο δίσκο του πλανήτη, ο οποίος εκτείνεται στα 3,7 “.
Ο Ουρανός βρίσκεται σε αντίθεση στους Ιχθείς. Με κιάλια ή τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ο μπλε-πράσινος δίσκος του. (Astronomy: Roen Kelly)

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου

 • Ολική έκλειψη σελήνης, ορατή πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, το απόγευμα της Τετάρτης στην Αυστραλία και ανατολική Ασία.

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου

 • Ένα όχι τόσο φωτεινό τμήμα του ζωδιακού κύκλου είναι αυτό που αναφέρεται σε «υδάτινους» αστερισμούς (αστερισμοί που όλοι μοιράζονται κάποια αναφορά στο νερό). Περιλαμβάνει τον Αιγόκερο (η αίγα της θάλασσας), τον Υδροχόο (ο μεταφορέας ύδατος) στα αριστερά του Αιγόκερου, και οι Ιχθείς ( τα ψάρια) ακόμα μακρύτερα στα αριστερά. Δεν υπάρχει κανένα αστέρι λαμπρότερο του 3ου μέγεθους σε ολόκληρη αυτήν την ομάδα των αστερισμών. Φυσικά, μέσα σε όλη αυτήν την περιοχή και χαμηλότερα ξεχωρίζει ο αστέρας Φομαλχώ (με μέγεθος 1,1) που ανήκει όμως στον αστερισμό των Νότιων Ιχθύων.

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου

 • Η σελήνη, σε φθίνουσα φάση, βρίσκεται στα ανατολικά μετά τις 10 μ.μ. Η Αίγα είναι αρκετά μακριά και στα αριστερά της, ενώ πιο κοντά της και πάλι στα αριστερά είναι οι Πλειάδες. Ψηλά πάνω από την σελήνη και την Αίγα είναι το μεταβλητό αστέρι Αλγκόλ. (Έχει περίοδο 2,87 ημέρες από το ελάχιστο στο μέγιστο). Αίγα, Αλγκόλ και σελήνη σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο.

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου

 • Κοιτάξτε περίπου στα μισά της απόστασης προς το ζενίθ στα βορειοανατολικά, στα μέσα της νύχτας και θα βρείτε το γνώριμο σχήμα της Κασσιόπης, της βασίλισσας, της οποίας τα φωτεινότερα αστέρια σχηματίζουν ένα “W“, μοτίβο που σήμερα γέρνει στην πλευρά του. Χρησιμοποιώντας κιάλια, κοιτάξτε περίπου 1 ° βορειοανατολικά του μεγέθους 2,7 δέλτα (δ) της Κασσιόπης και θα βρείτε το φωτεινό ανοιχτό σμήνος M103. Το σμήνος εμφανίζεται ως μια μικρή αιχμή του δόρατος με αμυδρά άστρα.
Το μεγέθους 7,4 ανοιχτό σμήνος M103 βρίσκεται 1 ° ανατολικά-βορειοανατολικά του μεγέθους 2,7 δ της Κασσιόπης. (Astronomy: Roen Kelly )

 

 • Η Σελήνη αργά το βράδυ λάμπει κοντά στον Αλντεμπαράν και κοντά στις Υάδες. Ρίξτε μια ματιά με τα κιάλια. Αυτό θα είναι ένα δύσκολο σκηνικό για φωτογράφηση αφού η λάμψη του φεγγαριού είναι μεγάλη ενώ η λάμψη των Υάδων είναι αμυδρή.

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου

 • Οι ημέρες της θέασης του Κρόνου στον ουρανό το βράδυ μειώνονται γρήγορα. Μπορείτε να βρείτε τον πλανήτη χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά περίπου μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου. Με μέγεθος 0,6, ξεχωρίζει στον ουρανό του βραδυνού λυκόφωτος πολύ καλύτερα από ότι τα αστέρια του Ζυγού. Ένα τηλεσκόπιο θα προσφέρει αξιοπρεπή θέαση του συστήματος των δακτυλίων του Κρόνου, ο οποίος εκτείνεται στα 35 ” και γέρνει 23 °.

 

 • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 

 • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως οTerence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer’s Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.” Χωρίς αυτά, “Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.

 

 

Το νεφέλωμα της «προβοσκίδας του ελέφαντα» που ξεχωρίζει στο κέντρο της φωτογραφίας είναι μια συγκέντρωση διαστρικών αερίων και σκόνης στο εσωτερικό μιας πολύ μεγαλύτερης ιονισμένης περιοχής αερίων,  IC 1396 , στον αστερισμό του Κηφέα, περίπου 2.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Πιστεύεται ότι είναι μια περιοχή σχηματισμού άστρων, που περιέχει μερικά πολύ νεαρά (κάτω από 100.000 ετών) αστέρια που ανακαλύφθηκαν σε υπέρυθρες εικόνες το 2003. Φωτογραφία: Κυλάφης Γεώργιος

 

 • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίοΑστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
 • Ο Ερμής είναι χαμένος στο φως του ήλιου.
 • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βρίσκεται στο φως της ανατολής του ήλιου.
 • Ο Άρης (μέγεθος +0,8) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Ο Αντάρης βρίσκεται τώρα πια αρκετά μακριά από τον πλανήτη, κάτω και στα δεξιά του.
 • Ο Δίας (με μέγεθος -1,9, στα σύνορα Καρκίνου και Λέοντα) ανατέλλει πριν τις 3 π.μ. και λάμπει ψηλά στα ανατολικά  πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Πολυδεύκη από πάνω του και τον Προκύνα στα δεξιά του. Πιο κάτω και στα αριστερά είναι ο Βασιλίσκος.
 • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στον Ζυγό), χαμηλώνει στο βραδινό λυκόφως, στα δεξιά του Άρη και του Αντάρη.
 • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στον νότο περίπου στις 11 μ.μ. Ο Ουρανός είναι σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα.
 • Για τις ακριβείς θέσεις αυτών των δυο μακρινών πλανητών συμβουλευτείτε τους χάρτες: http://d366w3m5tf0813.cloudfront.net/wp-content/uploads/WEB_Uranus_Neptune_2014.pdf

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί