ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί η Σελήνη, όταν παρατηρείται κοντά στον ορίζοντα, φαίνεται μεγάλη;

Απάντηση

Η Σελήνη, όταν την παρατηρούμε, κυρίως κατά τη φάση της Πανσέληνου, αμέσως μετά την ανατολή της ή λίγο πριν τη δύση της, μας φαίνεται ασυνήθιστα μεγάλη σε σχέση με το πώς μας φαίνεται, όταν βρίσκεται πιο ψηλά, κοντά στη μεσουράνηση. Η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης, δηλαδή η γωνία με την οποία βλέπουμε από τη Γη τη διάμετρο του δίσκου της Σελήνης, είναι περίπου μισή μοίρα και είναι ανεξάρτητη από τη θέση της ως προς τον ορίζοντα του τόπου. Το ότι μας φαίνεται, λοιπόν, μεγαλύτερη είναι μια ψευδαίσθηση, και μάλιστα πολύ έντονη.

Αυτό συμβαίνει, διότι, όταν παρατηρούμε τη Σελήνη, και ειδικότερα την Πανσέληνο, κοντά στον ορίζοντα, λίγο μετά την ανατολή της ή λίγο πριν από τη δύση της, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται πολύ μακριά μας και άρα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το πώς φαίνεται όταν βρίσκεται πιο ψηλά, κοντά στη μεσουράνηση, οπότε μας δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται πιο κοντά μας.

Για να πειστούμε ότι πρόκειται για ψευδαίσθηση, αρκεί να παρατηρήσουμε τη Σελήνη μέσα από έναν σωλήνα, ώστε να μη φαίνεται ο ορίζοντας του τόπου. Η ίδια ψευδαίσθηση δημιουργείται και όταν παρατηρούμε τις γωνιώδεις αποστάσεις λαμπρών αστέρων, όπως για παράδειγμα του Κάστορα και του Πολυδεύκη, του αστερισμού των Διδύμων.

Ένας άλλος παράγοντας που υπεισέρχεται και ενισχύει την ψευδαίσθηση αυτή είναι και η γνωστή διαφορά μεταξύ οριζόντιας και κατακόρυφης διόπτευσης.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί