ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Τι είναι το αλώνι που σχηματίζεται μερικές φορές γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη;

Απάντηση

Στην επιστήμη της Αστρονομίας το οπτικό αυτό φαινόμενο του σχηματισμού λαμπρών και ορισμένες φορές πολύχρωμων κύκλων ή τόξων γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη λέγεται άλως. Το οπτικό αυτό φαινόμενο οφείλεται στη διάθλαση και στην ανάκλαση του φωτός του Ήλιου ή της Σελήνης από τους παγοκρυστάλλους των νεφών τύπου cirrus ή cirrostratus (θύσανοι και θυσανοστρώματα αντίστοιχα).

Τα νέφη αυτών των τύπων βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης και έχουν συνήθως θερμοκρασία χαμηλότερη από −40 βαθμούς Κελσίου. Η ακτίνα του φωτεινού δακτυλιδιού που περιβάλλει τον δίσκο του Ήλιου ή της Σελήνης και τα χρώματά του εξαρτώνται από το μέγεθος και τη διάταξη των παγοκρυστάλλων στα νέφη αυτά.

Η πιο συνηθισμένη άλως έχει φαινόμενη ακτίνα 22 μοίρες, δηλαδή όσο περίπου είναι το τόξο στον ουρανό που καλύπτει η ανοικτή παλάμη μας στην έκταση του χεριού μας, από το μικρό δάκτυλο μέχρι τον αντίχειρα.

Η συχνότητα εμφάνισής της στη χώρα μας είναι περίπου 25 φορές τον χρόνο. Πολύ, όμως, σπανιότερα μπορεί να εμφανισθεί, γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη, και άλως με διπλάσια ακτίνα, αλλά με μικρότερη λαμπρότητα.

Η εμφάνιση της άλω γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη θα μπορούσε να συσχετισθεί με την αλλαγή του καιρού, όπως θεωρεί ο λαός, διότι, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνδέεται με την ύπαρξη των νεφών cirrus και cirrostratus στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί