ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Τι είναι ο ενδεκαετής κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας;

Απάντηση

Από παρατηρήσεις τουλάχιστον 400 ετών βρέθηκε ότι οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζουν, ως προς το πλήθος και τη θέση τους, μια περιοδικότητα περίπου ενδεκαετή. Πρόκειται για τον λεγόμενο ενδεκαετή κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας. Οι κηλίδες είναι τα πιο ευδιάκριτα φαινόμενα της φωτόσφαιρας του Ήλιου και καταγράφηκαν για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 2000 χρόνια.

Οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές, αφού έχουν θερμοκρασία περίπου 3800 βαθμούς, δηλαδή περίπου 2000 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της φωτόσφαιρας, που θεωρείται η επιφάνεια του Ήλιου. Έχουν, όμως, μαγνητικό πεδίο ίσως και 100 φορές ισχυρότερο από το γενικό ηλιακό μαγνητικό πεδίο.

Από ιστορικές πηγές πληροφορούμαστε ότι κατά την περίοδο 1645-1715 μ.Χ. η εμφάνιση κηλίδων είχε σχεδόν μηδενιστεί, για λόγους που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε. Αυτή η εποχή ονομάστηκε ελάχιστο του Maunder, από το όνομα του αστρονόμου που έκανε τις μελέτες, και χαρακτηρίστηκε ως «μικρή εποχή παγετώνων».

Γενικά, πιστεύουμε ότι η ηλιακή δραστηριότητα επηρεάζει την τροπόσφαιρα και, κατ’ επέκταση, το κλίμα της Γης. Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι η συσχέτιση αυτή δεν είναι τόσο σαφής, διότι παρεμβαίνουν διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί