ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Τι σχέση έχει η Πούλια με τον Αυγερινό;

Απάντηση

Είναι αλήθεια ότι είναι πολλά τα δημοτικά μας τραγούδια που αναφέρονται στην Πούλια και τον Αυγερινό (με πολύ έντονο το ρομαντικό και το συναισθηματικό στοιχείο) και έτσι είναι πολλοί και οι άνθρωποι που διερωτώνται για τη σχέση ανάμεσα στην Πούλια και τον Αυγερινό.

Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, διότι η μεν Πούλια είναι ένα αστρικό σμήνος στον αστερισμό του Ταύρου, σταθερή και ακίνητη στη θέση της, ενώ ο Αυγερινός είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, και επομένως αλλάζει συνεχώς θέση στην ουράνια σφαίρα.

Όπως αναφέραμε σε άλλη ερώτηση, η Αφροδίτη, το λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, κάποιες περιόδους είναι ορατή στον δυτικό ορίζοντα για τρεις το πολύ ώρες μετά τη δύση του Ήλιου, και τότε λέγεται Αποσπερίτης, και άλλες περιόδους στον ανατολικό ορίζοντα για τρεις το πολύ ώρες πριν από την ανατολή του Ήλιου, και τότε λέγεται Αυγερινός.

Η Πούλια ή Πλειάδες είναι, όπως αναφέραμε, ένα αστρικό σμήνος, δηλαδή μια φυσική ομάδα μερικών εκατοντάδων αστεριών, από τα οποία, όμως, εμείς βλέπουμε με γυμνό μάτι 6 ή, αν οι συνθήκες είναι πολύ καλές, 7 σε πυκνή διάταξη.

Τα αστέρια αυτά που αποτελούν την Πούλια γεννήθηκαν από το ίδιο νεφέλωμα αερίων και σκόνης, έχουν, επομένως, την ίδια ηλικία (περίπου 50 εκατομμυρίων ετών), την  ίδια χημική σύσταση και την ίδια από εμάς απόσταση (370 έτη φωτός). Η Πούλια, επομένως, δεν υπήρχε στον ουρανό την εποχή των δεινοσαύρων, η δε θέση της στον ουρανό για πολλούς αιώνες καθόριζε τις ασχολίες των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ναυτικών, όπως αναφέρει ο Ησίοδος.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει σχετικά με την αναφορά που κάνουν τα δημοτικά μας τραγούδια. Η ολοκληρωμένη, τελικά, απάντηση είναι ότι η Πούλια βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, που είναι ζωδιακός αστερισμός, δηλαδή βρίσκεται κοντά στην εκλειπτική, που είναι περίπου και το επίπεδο περιφοράς της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο. Συνεπώς, είναι δυνατό σε κάποιες περιπτώσεις η Πούλια και η Αφροδίτη να φανούν κοντά μεταξύ τους στον ουρανό και να συγκινήσουν τους ποιητές.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί