ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί ο Άρης φαίνεται να κινείται παράξενα;

Απάντηση

Ο Άρης φαίνεται να εκτελεί μια παράξενη κίνηση ανάμεσα στους ζωδιακούς αστερισμούς, δηλαδή ενώ κινείται κανονικά, περιφερόμενος γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι άλλοι πλανήτες, από δυσμάς προς ανατολάς, για κάποιο χρονικό διάστημα φαίνεται να σταματά και να γυρίζει προς τα πίσω, κινούμενος από ανατολάς προς δυσμάς, και μετά η κίνησή του ξαναγίνεται κανονική.

Αυτή η παράξενη κίνηση, που λέγεται ανάδρομη κίνηση του Άρη, δεν είναι πραγματική, αλλά φαινομενική, και οφείλεται στην ταυτόχρονη περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, βλέπει τον Άρη από διαφορετικές θέσεις της τροχιάς της και έτσι, ενώ εκείνος διαγράφει κανονικά την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, αλλά πιο αργά (σχεδόν σε διπλάσιο χρόνο: 1,88 έτη), φαίνεται από τη Γη να αλλάζει κατεύθυνση ανάμεσα στους αστέρες των ζωδιακών αστερισμών. Φαίνεται, μάλιστα, και να στέκεται για λίγο σε κάποια σημεία της ουράνιας σφαίρας, τα οποία λέγονται στηριγμοί ή στάσεις, πριν αλλάξει κατεύθυνση.

Το φαινόμενο αυτό της ανάδρομης κίνησης του Άρη το παρατήρησε και το κατέγραψε και ο Αριστοτέλης. Η ερμηνεία του αποτέλεσε τότε ένα πρόβλημα για το αριστοτελικό γεωκεντρικό κοσμολογικό σύστημα, αλλά (δυστυχώς!) βρέθηκε τελικά μια απάντηση, έστω και με αρκετά πολύπλοκο τρόπο, με την επινόηση των επικύκλων και έτσι παρέμεινε σε ισχύ το γεωκεντρικό σύστημα.


stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί