Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 1-4 έως και 7-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 1-4 έως και 7-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 1 Απριλίου

Όταν θα έχει αρχίσει το λυκαυγές, θα βρείτε την Αφροδίτη στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Ο πλανήτης είναι πολύ λαμπρός, με μέγεθος -3,9. Ο σεληνιακός μηνίσκος, σε φάση 10%, βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη, σε απόσταση 3 μοιρών απ’ αυτήν. Την ίδια ώρα, αύριο το πρωί, η Σελήνη θα είναι σε φάση 4,5% φωτεινή και θα έχει απομακρυνθεί από τον πλανήτη ή θα πλησιάσει περισσότερο τον Ήλιο, καθώς οδεύουμε προς τη φάση της νέας Σελήνης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 7:03 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη, 2 Απριλίου

Η λαμπρή Αίγα κυριαρχεί ψηλά στον χειμερινό ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου. Τώρα την άνοιξη, φαίνεται στα βορειοδυτικά νωρίς το βράδυ. Το χρώμα της είναι ελαφρώς κίτρινο και μοιάζει αρκετά με το χρώμα του Ήλιου μας. Στην πραγματικότητα όμως, αποτελείται από τέσσερα άστρα, δύο κίτρινους γίγαντες και δύο ερυθρούς νάνους. Είναι ο έκτος σε λαμπρότητα αστέρας του νυκτερινού ουρανού και ο βορειότερος τόσο λαμπρός αστέρας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:54 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 3 Απριλίου

Ο Σείριος, το φωτεινότερο αστέρι στον βραδινό ουρανό, λάμπει ακόμα σχετικά ψηλά στα νότιο-νοτιοδυτικά μετά από το ηλιοβασίλεμα, στις αρχές Απριλίου. Πόσο νωρίς στο λυκόφως μπορείτε να τον εντοπίσετε;

Αν εντοπίσουμε τα δυο λαμπερά αστέρια των Διδύμων, τότε εύκολα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε το έψιλον των Διδύμων. Ο Μεμπσουτά, με μέγεθος 3,2 είναι ένα λαμπρό αστέρι που έχει έναν 9ου μεγέθους συνοδό. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο φασματικός τύπος του αστεριού είναι ο G8, άρα πολύ όμοιος με αυτόν του Ήλιου μας. Όμως, ο Μεμπσουτά εκπέμπει 7.600 φορές περισσότερη ενέργεια από τον Ήλιο. Το αστέρι αυτό ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία αστεριών που αποκαλούνται «κίτρινοι υπέρ-γίγαντες». Έχει διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε θα μπορούσε ο πλανήτης Αφροδίτη να γυρίζει στην τροχιά της μέσα  στη  φωτόσφαιρα του αστεριού, που έχει θερμοκρασία 4,600°C!

 

Πέμπτη, 4 Απριλίου

Ο αστεροειδής Παλλάς (με αριθμό ανακαλύψεως 2) πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή εμφάνιση τον Απρίλιο. Αυτό το μέλος της κύριας ζώνης των αστεροειδών λάμπει με 8ο μέγεθος και θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να το εντοπίσετε με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο, αν ξέρετε πού να κοιτάξετε. Και αυτή τη στιγμή, το τέταρτο λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού (και το δεύτερο πιο λαμπρό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη) δείχνει το δρόμο. Με μέγεθος 0, ο Αρκτούρος στο Βοώτη, στέκεται ψηλά στα ανατολικά αργά το βράδυ. Ακολουθήστε το τόξο της λαβής της «κατσαρόλας» της Μεγάλης Άρκτου για να τον εντοπίσετε. Ο Παλλάς βρίσκεται 5° δυτικά-νοτιοδυτικά από αυτό το αστέρι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:32 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 5 Απριλίου

Νέα Σελήνη στις 11:52 πμ.

Αύριο και μεθαύριο νωρίς το βράδυ, μισή με μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, ο λεπτός σεληνιακός μηνίσκος φαίνεται χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Παρατηρήστε (ή, αν μπορέσετε, φωτογραφήστε) το σκοτεινό μέρος του σεληνιακού δίσκου. θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι εντελώς σκοτεινό, αλλά δέχεται ένα αμυδρό φως. Αυτό είναι το «σκιόφως»: είναι φως που ανακλάται από τη Γη. Πεντακόσια χρόνια πριν, ο Leonardo Da Vinci ήταν ο πρώτος που εξήγησε  αυτό το φαινόμενο.

Φωτογραφία: Jared Bowens

 

Σάββατο, 6 Απριλίου

Ο αστεροειδής Παλλάς βρίσκεται σε αντίθεση. Έχει μέγεθος 7,9, την ίδια λαμπρότητα με τον πλανήτη Ποσειδώνα. Βρίσκεται μόνο 4° από τον Αρκτούρο. Θα περάσει πολύ κοντά  από το αστέρι ε του Βοώτη το βράδυ της 10ης Απριλίου. Επίσης, η Ίριδα 7 είναι σχεδόν σε αντίθεση. Βρίσκεται νότια του Κόρακα και έχει μέγεθος 9,4.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:10 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 7 Απριλίου

Αυτό το βράδυ, θα βρείτε τον Άρη ανάμεσα στον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:01 πμ της Δευτέρας.  

 

Η εικόνα είναι από το Pixabay

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει 50 λεπτά  πριν και 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Αιγόκερο) ανατέλλει πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μέσα στο φως του λυκαυγούς. Βρίσκεται περίπου 52° κάτω και στα αριστερά του Κρόνου και 78° μακριά από τον Δία.   

Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Ταύρο), ακόμα φαίνεται στα δυτικά όταν βραδιάζει. Βρίσκεται κοντά στις Πλειάδες και χαμηλότερα και δεξιά του Αλντεμπαράν. Ο δίσκος του είναι τώρα μόλις 4,6 δευτερόλεπτα της μοίρας σε διάμετρο. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά πριν τις 2 πμ. Πριν την ανατολή του Ήλιου βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για παρατήρηση.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη) λάμπει ανάμεσα στον Δία, 25 μοίρες ψηλότερά του, και την Αφροδίτη, 52 μοίρες χαμηλότερά του.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χάνονται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί