Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-8 έως και 8-8
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 2-8 έως και 8-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 2 Αυγούστου
Απόψε ο Κρόνος είναι σε αντίθεση. Αν παρατηρήσετε τον πλανήτη με τηλεσκόπιο θα δείτε ένα αστέρι 12ου μεγέθους στο ίδιο επίπεδο με τους δορυφόρους του. Ο πλανήτης ανατέλλει όταν δύει ο Ήλιος και βρίσκεται σε ύψος 15° περίπου στις 10 μμ.
Η Σελήνη σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, 404.410 χιλιόμετρα μακριά.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:22 πμ. της Τρίτης.
Τρίτη, 3 Αυγούστου
Ανάμεσα στον Αλμπιρέο (β του Κύκνου) και τον αστερισμό της Λύρας βρίσκεται το λιγότερο γνωστό σφαιρωτό σμήνος Μ56. Με μέγεθος 8,3, ίσως να μπορέσετε να το εντοπίσετε με μεγάλα κιάλια σε έναν σκοτεινό ουρανό.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:13 πμ. της Τετάρτης.
Τετάρτη, 4 Αυγούστου
Μπορεί να είμαστε ακόμα στο καλοκαίρι αλλά ο χειμερινός αστερισμός των Διδύμων έχει ανατείλει στην αρχή του λυκαυγούς. Η λεπτή ημισέληνος διασχίζει τον αστερισμό το πρωί της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Πέμπτη, 5 Αυγούστου
Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζευγάρι από σφαιρωτά σμήνη, το Μ10 και το Μ12 στον Οφιούχο με μέγεθος 6,6 και 6,7, αντίστοιχα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι λίγο παραπάνω από 3 μοίρες, δηλαδή θα φαίνονταν άνετα στο ίδιo πεδίο με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο μικρού εστιακού λόγου (μικρού f) βλέποντας με προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:51 πμ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 6 Αυγούστου
Αυτή την εβδομάδα, οι παρατηρητές του ουρανού θα βρεθούν ανάμεσα σε δύο όμορφες βροχές διαττόντων. Οι Υδροχοΐδες έφτασαν στο μέγιστό τους τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, ενώ οι Περσείδες αρχίζουν να εμφανίζονται σιγά σιγά στον πρωινό ουρανό, με την τελική τους κορύφωση να είναι στις 12 Αυγούστου. Τώρα που ο ουρανός είναι ασέληνος, μπορείτε να ευχαριστηθείτε την παρατήρησή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εύκολα ξεχωρίζει η μία βροχή από την άλλη. Απλώς δείτε ποιο είναι το ακτινοβόλο σημείο του διάττοντα αστέρα, ο αστερισμός του Υδροχόου ή ο αστερισμός του Περσέα.
Για να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν «Περσείδη» αυτήν την εποχή του χρόνου, εντοπίσετε την πορεία του προς τα πίσω, αρκετά μακριά, διαπιστώνοντας ότι αυτή η γραμμή τέμνει το βόρειο τμήμα του Περσέα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:42 μμ.
Σάββατο, 7 Αυγούστου
Ο Αλμπιρέο, αυτό το όμορφο διπλό αστέρι βρίσκεται στην κεφαλή του Κύκνου. Παλαιότερα, το ζευγάρι αυτό το θεωρούσαν ένα οπτικά διπλό αστέρι, δηλαδή, μια τυχαία ευθυγράμμιση δύο ανεξάρτητων αστεριών. Εντούτοις, παρά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι αστρονόμοι απέδειξαν ότι ο Αλμπιρέο σχηματίζει ένα πραγματικό διπλό σύστημα που αναλύεται στα δύο αστέρια που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Σε απόσταση 385 έτη φωτός από τη Γη, αυτό το ζευγάρι το χωρίζει απόσταση ίση με 60 φορές τη διάμετρο του ηλιακού μας συστήματός.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:29 πμ. του Σαββάτου.
Κυριακή, 8 Αυγούστου
Μια και μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, το γαλαξιακό κέντρο βρίσκεται στον νότο, περίπου 20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (για τα γεωγραφικά πλάτη της Ελλάδας). Η ηρεμία που φαίνεται να υπάρχει στον ουρανό είναι όμως παραπλανητική. Περίπου 30.000 έτη φωτός προς την κατεύθυνση αυτή, ένας ανεμοστρόβιλος από ενέργεια και ύλη περιστρέφεται γύρω από μία γιγάντια μαύρη τρύπα η οποία και κείτεται στην καρδιά του γαλαξία μας.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:20 μετά τα μεσάνυχτα.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Ο Κρόνος στις 25 Ιουλίου. Σε αυτή την τόσο όμορφη φωτογραφία του πλανήτη φαίνονται λεπτομέρειες στον δακτύλιο Α και στο κενό του Encke στην εξωτερική άκρη του δακτύλιου Β. Φωτογράφος: Αγάπιος Ηλία. , από την Λευκωσία. Περισσότερες λεπτομέρειες για την λήψη εδώ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής δεν είναι ορατός στον ουρανό αφού είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.
Ο Άρης χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,2 στον Αιγόκερω) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,8, στον Υδροχόο) λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Μετά τις 1 ή 2 πμ. οι δύο πλανήτες είναι ψηλά στο νότο. Ο Κρόνος είναι σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα, στις 2 Αυγούστου, και ο Δίας στις 19.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν την αρχή του λυκαυγούς.
Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι 23° ανατολικά του Δία, αρκετά ψηλά στο νότο πριν αρχίσει η αυγή.