Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-9 έως και 8-9

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 2-9 έως και 8-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου

Ο μακρινός Ποσειδώνας φθάνει σε αντίθεση την επόμενη εβδομάδα. Ανατέλλει στην αρχή της βραδιάς. Η εύρεση του Ποσειδώνα μέσω ενός τηλεσκοπίου γίνεται πολύ εύκολη αυτή την εβδομάδα. Με μέγεθος 7,8, βρίσκεται στο ίδιο πεδίο (χαμηλής μεγέθυνσης) με το μεγέθους 4,2 αστέρι φ του Υδροχόου. Απόψε, ο πλανήτης βρίσκεται μόλις 6′ ανατολικά-βορειοανατολικά από αυτό το  αστέρι, και η απόστασή του μικραίνει από μέρα σε μέρα. Θα εμφανιστούν πιο κοντά τη νύχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να βρείτε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον δίσκο του διαμέτρου 2,4″.

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο στις 5 πμ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην απέναντι από τη Γη πλευρά του Ήλιου και παραμένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας. Θα γίνει ορατός ξανά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα στο τέλος του μήνα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:12 μετά τα μεσάνυχτα.     

 

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη γίνεται όλο και λαμπρότερη από νύχτα σε νύχτα και αλλάζει θέση. Πλησιάζει τον Δία απόψε και αύριο και συνεχίζει την πορεία της προς τον Κρόνο στο τέλος της εβδομάδας. Ο λαμπρός Αντάρης είναι κάτω από αυτόν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:04 μμ.     

 

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:10 πμ της Παρασκευής.

Το ζωδιακό φως φαίνεται στην ανατολή πριν το λυκαυγές για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Για να το δείτε, θα χρειαστείτε έναν καθαρό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης. Για μερικές ημέρες ακόμα η Σελήνη θα απουσιάζει από τον ουρανό του λυκαυγούς, πράγμα που θα κάνει ευκολότερη την αναζήτηση αυτού του αμυδρού φωτός.

 

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου

Αυτή είναι η εποχή του έτους που ο Βέγας περνά κοντά από το ζενίθ το σούρουπο (για παρατηρητές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Φθάνει ακριβώς στο ζενίθ, εάν είστε στο βόρειο γεωγραφικό πλάτος 38,6°. Ρίξτε το κεφάλι πίσω και κοιτάξτε κατακόρυφα προς τα πάνω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:42 μμ.

 

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου είναι ορατό στα ανατολικά μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Πήγασος είναι ένας εξέχων αστερισμός στον ουρανό του φθινοπώρου. Όταν τελειώσει το λυκόφως, δείτε τον λαμπρό Αρκτούρο ψηλά στα δυτικά.

 

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι, ένα από τα ωραιότερα αστρικά σμήνη με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο είναι το M11 στην Ασπίδα, μόλις έξω από την ουρά του Αετού. Μπορείτε, όμως, να εντοπίσετε το αμυδρότερο, το πιο δύσκολο M26, σχεδόν 4° κάτω από το Μ11;

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:21 μμ.

 

Ένας γοητευτικός σχηματισμός από αστέρια στον βραδινό ουρανό έχει πάρει το παρωνύμιο “κρεμάστρα παλτών” (“coat hanger”) από τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Ο λόγος για το όνομα γίνεται προφανής όταν παρατηρείτε το γκρουπ αυτό με κιάλια. Με γυμνό μάτι φαίνονται σαν μια δυσδιάκριτη θολούρα. Για να βρείτε το “coat hanger”, αρχίστε από τον Αλτάιρ  προς τον Βέγα. Και τα δύο είναι λαμπρά αστέρια από το «θερινό τρίγωνο». Με αργή  κίνηση, και στο ένα τρίτο της απόστασης αυτής της νοητής γραμμής θα πέσετε πάνω σε μια καταφανή ανάποδη «κρεμάστρα». Φωτογραφία: Petr Novák (http://www.astrofotky.cz)

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη παραμένουν αόρατοι μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, ανάμεσα στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται στο νότο κατά τη διάρκεια του σούρουπου και αργότερα τη νύχτα. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 39″. Ο Αντάρης, αρκετά πιο αμυδρός, με μέγεθος +1, λαμπυρίζει 7° κάτω και δεξιά από τον Δία.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,3, στον Τοξότη) είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοανατολικά, 30 μοίρες ανατολικά του Δία. Κάτω από τον Κρόνο είναι η λαβή της «τσαγιέρας» του Τοξότη.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στα νότια πριν την αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τα μεσάνυχτα και φθάνει ψηλότερα στο νότο στις 2 πμ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί