Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2-12 έως και 8-12

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 2-12 έως και 8-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου

Η Αφροδίτη φέγγει στα νοτιοδυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο λαμπρός πλανήτης έχει ανέβει αρκετά ψηλότερα σε σχέση με το πού ήταν στον απογευματινό ουρανό νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο. Απόψε είναι σε ύψος 10° 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, ανάμεσα στους αμυδρότερούς της πλανήτες, τον Δία (κάτω δεξιά) και τον Κρόνο (πάνω αριστερά της). Αν και, με μέγεθος -3,9, η Αφροδίτη ξεχωρίζει με γυμνό μάτι, με ένα ζευγάρι κιάλια αποκαλύπτεται το σφαιρωτό αστρικό σμήνος M22, 5ου μεγέθους. Αυτό το όμορφο σμήνος βρίσκεται λιγότερο από 1° βόρεια του πλανήτη, απόψε.

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου

Δύο αμυδρά αντικείμενα με γυμνό μάτι: Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) και το διπλό σμήνος του Περσέα είναι δύο από τα πιο γνωστά αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό. Και τα δύο κατατάσσονται ως 4ου μεγέθους, και σε έναν αρκετά καλό ουρανό μπορείτε να δείτε και με γυμνό μάτι. Τα κιάλια βοηθούν να τα δείτε καλύτερα. Είναι μόνο 22° μακριά το ένα από το άλλο, πολύ ψηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ, στα δεξιά της Κασσιόπης και πιο κοντά, κάτω από την Κασσιόπη, αντίστοιχα.

Τώρα ο Φομαλχώ είναι σχεδόν ακριβώς κάτω από το φεγγάρι νωρίς το βράδυ.

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 9 πμ της Τετάρτης.

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου

Τα πιο λαμπρά αστέρια στην αρχή της νύχτας είναι ο Βέγας στα δυτικά-βορειοδυτικά και η Αίγα στα βορειοανατολικά. Και τα δύο αστέρια φαίνεται να είναι το ίδιο ψηλά στον ουρανό περίπου στις 7:00 μμ. Το φαινόμενο μέγεθος και των δύο είναι 0,0. Ο πιο λαμπρός Σείριος δεν ανατέλλει πριν τις 9:00.

Η Σελήνη είναι σε απόγειο, 404.446 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου

Ο Δίας μας εγκαταλείπειΑυτή είναι η τελευταία εβδομάδα που μπορείτε να δείτε τον γιγαντιαίο πλανήτη πριν εξαφανιστεί στη λάμψη του Ήλιου. Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA φωτογράφησε τον πλανήτη  το Δεκέμβριο του 2000. (Φωτογραφία: NASA/JPL/University of Arizona)

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου

Ο Ερμής παραμένει ένα ωραίο θέαμα στον πρωινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,6 και εμφανίζεται περίπου 10° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου. Είναι αρκετά λαμπρός για να τον δείτε με γυμνό μάτι, αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει για να τον εντοπίσετε μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς.

Η Σελήνη λάμπει κάτω αριστερά από το Μεγάλο Τετράγωνου του Πήγασου.

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου

Ο κοκκινωπός Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός πριν την αυγή από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ο πλανήτης ανατέλλει τώρα γύρω στις 4:30 πμ. και ανεβαίνει σχεδόν στις 20° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,7, που τον κάνει κατά ένα πλήρες μέγεθος λαμπρότερο από οποιοδήποτε άλλο αστέρι στο υπόβαθρο του αστερισμού στον οποίο ανήκει, του Ζυγού. Δυστυχώς, ένα τηλεσκόπιο δεν προσθέτει πολλά στην εικόνα του πλανήτη, αποκαλύπτοντας έναν μικρό δίσκο, διαμέτρου μόνο 4″.

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου

Αν και οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο θα δουν τη μικρότερη ημέρα του έτους μετά από δύο εβδομάδες (στο χειμερινό ηλιοστάσιο, την 21η Δεκεμβρίου), εκείνοι στις 40° βορείου γεωγραφικού πλάτους θα δουν τον Ήλιο να δύει σήμερα νωρίτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μέρα του τρέχοντος έτους. Το ηλιοβασίλεμα αύριο θα είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο αργότερα από ότι σήμερα. Όσο βορειότερα ζείτε, τόσο πιο κοντά στο ηλιοστάσιο θα είναι και η ημερομηνία με το νωρίτερο ηλιοβασίλεμα.

 

Ο Δεκέμβριος έκανε δυναμικό ξεκίνημα με μία τετραπλή σύνοδο. Οι πλανήτες Δίας, Αφροδίτη και Κρόνος βρέθηκαν πολύ κοντά και στην ίδια σχεδόν ευθεία με τον φυσικό μας δορυφόρο, τη Σελήνη, και έδωσαν μία πολύ ωραία εικόνα στον νοτιοδυτικό ουρανό, λίγο μετά τη δύση του Ήλιου“, σημειώνει ο δημιουργός της φωτογραφίας αυτής, που τραβήχτηκε από τον Πισσώνα, Δημήτρης Μάλλιαρης.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι λαμπρός με μέγεθος -0,6 αυτή την εβδομάδα. Κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για αυτό το έτος! Θα τον βρείτε χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -3,9, στον Τοξότη) λάμπει χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη.

Ο Άρης (μέγεθος +1,8, στην Παρθένο) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές, πάνω δεξιά του Ερμή. Ο λαμπρότερος Στάχυς είναι πάνω δεξιά του Άρη. Αυτή η γραμμή με τα τρία ουράνια σώματα φτάνει στις 33 μοίρες.

Ο Δίας μας αποχαιρετά από τον βραδινό ουρανό. Θα βρεθεί σύντομα σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά και πλησιάζει όλο και περισσότερο την Αφροδίτη. Οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο μετά τις 10 μμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί