Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-3 έως και 11-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 5-3 έως 11-3
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 5 Μαρτίου

Νωρίς το βράδυ η σχεδόν οριζόντια ζώνη του Ωρίωνα δείχνει στα δεξιά προς τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν στα δυτικά και, μακρύτερα, προς το μικρό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, που λαμπυρίζει. Μπορεί να μην το βλέπετε τώρα, αλλά οι Πλειάδες κατευθύνονται προς την συνάντησή τους στο βραδινό λυκόφως με την Αφροδίτη σε επτά εβδομάδες. Θα βρεθούν σε σύνοδο για μερικές νύχτες, περί τις 23 Απριλίου.

Αν και ο Ερμής, μαζί με την Αφροδίτη, φαίνονταν πολύ κοντά το περασμένο Σάββατο, επίσημα φτάνουν σε σύνοδο σήμερα. Ο Ερμής είναι 1,4° βόρεια της Αφροδίτης στις 8 μμ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:50 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη, 6 Μαρτίου

Η Σελήνη (σε αύξουσα φάση) περνάει 5° βόρεια από τον Δία το πρωί της Τετάρτης, μία όμορφη εικόνα στον ουρανό. Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα για να εντοπίσετε τον πλανήτη επειδή είναι το λαμπρότερο σημείο φωτός σε αυτό το μέρος του ουρανού, με μέγεθος  -2,2. Ο Δίας ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα και ανεβαίνει υψηλότερα στο νότο καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού.  Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του πλανήτη, διαμέτρου 40”.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:37 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 7 Μαρτίου

Η Ύδρα, το τέρας της μυθολογίας που συνάντησε ο Ηρακλής σ’ έναν από τους άθλους του είναι ο μεγαλύτερος αστερισμός, πάνω από 1300 τετραγωνικές μοίρες. Αν και μεγάλος αστερισμός, περιέχει λίγα λαμπρά αστέρια. Από τα αστέρια που αποτελούν την κεφαλή του τέρατος, το ζ είναι το λαμπρότερο και το πορτοκαλί του χρώμα το κάνει να ξεχωρίζει. Το αστέρι η, το αμυδρότερο από τα αστέρι της «κεφαλής» είναι πολύ πιο φωτεινό, σε πραγματικό μέγεθος, από τον Αλφάρντ και 400 φορές πιο φωτεινό από τον ήλιο μας. Βρίσκεται όμως 500 έτη φωτός μακριά μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:28 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 8 Μαρτίου

Ο αστερισμός του Λέοντα είναι γεμάτος με διπλά αστέρια, όπως το α, το β, το γ, το τα, το ω και το οπτικά τριπλό άστρο ζ του Λέοντα.

Το πρώτο ενεργό ηφαίστειο σε ένα άλλο ουράνιο σώμα, στον δορυφόρο του Δία, την Ιώ, ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1979 από το διαστημόπλοιο Voyager 1.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 1:21 μμ.

Ξημερώματα Σαββάτου, μία ώρα πριν τhν ανατολή του Ήλιου, η Σελήνη περνάει κοντά από τον Τοξότη, δίπλα από τον Άρη. Αύριο το πρωί θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη Κρόνο, όπως φαίνεται παρακάτω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:06 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 10 Μαρτίου

Στο χάσμα μεταξύ του ουρανού του χειμώνα και του ουρανού της άνοιξης βρίσκεται ο αμυδρός αστερισμός του Καρκίνου,  μεταξύ των Δίδυμων στα δυτικά και του Λέοντα στα ανατολικά του. Ο Καρκίνος έχει κάτι μοναδικό: το αστρικό σμήνος της «Κυψέλης», M44, στη μέση του. Η «Κυψέλη» διακρίνεται αμυδρά με γυμνό μάτι σε ουρανό με μικρή ή καθόλου φωτορύπανση. Με κιάλια είναι εύκολος στόχος, ακόμα και σε μη ιδανικές συνθήκες παρατήρησης. Βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της απόστασης από τον Πολυδεύκη των Διδύμων προς τον Βασιλίσκο του Λέοντα (λίγο πιο κοντά στον Πολυδεύκη από ό,τι στον Βασιλίσκο).

Κυριακή, 11 Μαρτίου

Η Σελήνη είναι σε απόγειο, 404.678 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:44 πμ της Δευτέρας.

 

O ερασιτέχνης αστρονόμος Victor Buso δοκίμαζε μια νέα κάμερα στο τηλεσκόπιο του το 2016 όταν παρατήρησε ένα περίεργο σημάδι φωτός να ανάβει και να σβήνει.  Μετά την αναφορά αυτής της ασυνήθιστης παρατήρησης, αυτό το σημείο καθορίστηκε ότι ήταν το φως από μια σουπερνόβα που άρχιζε να γίνεται ορατή. Ο γαλαξίας είναι ο NGC 613. Δεδομένου ότι οι αστρονόμοι έχουν περάσει χρόνια παρακολούθησης γαλαξιών για σουπερνόβα χωρίς να δουν ένα τέτοιο γεγονός στην αρχή του, οι πιθανότητες του Buso να το καταγράψει είναι σαν να κέρδισε σε μια λαχειοφόρο αγορά.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -1) και η πολύ λαμπρότερη Αφροδίτη (μέγεθος -4) λάμπουν δίπλα δίπλα πολύ χαμηλά νωρίς την εβδομάδα και αργότερα αρχίζουν να απομακρύνονται. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια 20-30 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου. Η Αφροδίτη θα παραμείνει στον βραδινό ουρανό ως ο λαμπρός «Αποσπερίτης» μέχρι και το καλοκαίρι.

Ο Άρης (μέγεθος +0,7 στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει μετά τις 2 πμ κάτω από τον Δία και λάμπει ψηλά στα νότια νωρίς τα ξημερώματα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2) ανατέλλει τα μεσάνυχτα και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, πάνω από το σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη) φαίνεται χαμηλά στο λυκαυγές. Περίπου 50 λεπτά πριν την ανατολή, κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 20° κάτω και στα αριστερά του Άρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθύες) είναι στα δυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί