Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5-6 έως 11-6
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,
από 5-6 έως 11-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 5 Ιουνίου
Νωρίς το βράδυ, η λαμπρή Σελήνη βρίσκεται περίπου 21° αριστερά του Δία. Ο Αρκτούρος 30° πάνω από τη Σελήνη. Ανάμεσα στη Σελήνη και τον Δία, κάτω και στα δεξιά είναι και ο λαμπρός Στάχυς.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:23 μμ.
Τρίτη , 6 Ιουνίου
Όταν θα έχει βραδιάσει, ο Βέγας είναι το λαμπρότερο αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά. Ακριβώς λίγο κάτω αριστερά είναι το 4ου μεγέθους έψιλον, το γνωστό ως το «διπλό-διπλό». Το ε σχηματίζει μια γωνία ενός σχεδόν ισόπλευρου τριγώνου με τον Βέγα και το ζ της Λύρας. Το τρίγωνο είναι μικρότερο από 2 ° στη μια πλευρά. Με κιάλια, τα δύο αστέρια του ε ξεχωρίζουν εύκολα. Με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών και με μεγέθυνση 100 × ή περισσότερο θα μπορέσετε διαχωρίσετε το διπλό αυτό αστέρι σε δύο άλλα ζευγάρια αστεριών. Το ζήτα είναι επίσης ένα διπλό αστέρι με κιάλια. Το δέλτα της Λύρας, κάτω από το ζ είναι ένα πολύ πιο εύκολο να διαχωριστεί ζευγάρι.
Τετάρτη, 7 Ιουνίου
Παρακολουθήστε τη Σελήνη να γίνεται λαμπρότερη από βράδυ σε βράδυ και να χαμηλώνει σε ύψος της πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:02 πμ της Πέμπτης.
Πέμπτη, 8 Ιουνίου
Η Σελήνη είναι σε απόγειο στις 1:23 πμ της Παρασκευής.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:54 μμ.
Παρασκευή, 9 Ιουνίου
Πανσέληνος στις 4:11 μμ. Παρατηρήστε τον μεγέθους 0 Κρόνο μόλις μερικές μοίρες μακριά από το φεγγάρι, μετά τις 10 μμ.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:41 πμ του Σαββάτου.
Σάββατο, 10 Ιουνίου
Για τους κατοίκους κοντά στις 30° βόρεια, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την νωρίτερη ανατολή του έτους. Αν και η μεγαλύτερη μέρα του Βορείου ημισφαιρίου είναι με το θερινό ηλιοστάσιο, 10 ημέρες από τώρα, η πιο νωρίτερη ανατολή συμβαίνει αρκετές ημέρες πριν και το πιο αργό ηλιοβασίλεμα αρκετές ημέρες μετά. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος σας, ωστόσο η νωρίτερη ανατολή του Ηλίου από τις 40° βόρεια θα είναι στις 13. Γενικά, η νωρίτερη ανατολή του Ηλίου γίνεται πιο κοντά στο ηλιοστάσιο όσο πιο βορειότερα ζει κανείς.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:32 μμ.
Κυριακή, 11 Ιουνίου
Ο αστερισμός του Ζυγού είναι γνωστός σε πολλούς σαν ένα μέλος του ζωδιακού κύκλου. Όμως, όλα τα αστέρια του είναι αρκετά αμυδρά, πράγμα που τον κάνει να είναι ένας δύσκολα αναγνωρίσιμος σχηματισμός στον ουρανό. Το βασικό του σχήμα είναι τετράπλευρο «διαμάντι» που αποτελείται από τρία αστέρια 3ου μεγέθους και από ένα αστέρι 4ου μεγέθους. Ο Ζυγός φαίνεται στα νότια στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Ψάξτε τον περίπου 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα στον λαμπρό Στάχυ στην Παρθένο , στα δεξιά , και στον κόκκινο Αντάρη στο Σκορπιό.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα το πρωί και δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί, περίπου 30 μοίρες κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4) λάμπει στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν μια παχιά ημισέληνος που πλησιάζει στη φάση της διχοτόμου.
Ο Άρης έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στο νότο στις 9 μμ. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 40” διάμετρο. Ο Στάχυς είναι 11° κάτω απ’ αυτόν.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,1, από τον Τοξότη στον Οφιούχο) ανατέλλει στις 9 μμ, πριν τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν τις 2 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 16 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.
Ο Ουρανός είναι στο φως του λυκαυγούς.
Ο Ποσειδώνας είναι στα ανατολικά πριν το λυκαυγές.