Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 7-1 έως και 13-1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 7-1 έως και 13-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου

Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του έτους, εάν βγείτε έξω μετά από τις 10 μ.μ., θα βρείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου να στέκεται με το χερούλι της στα βορειοανατολικά και το σχήμα σαν «δρεπάνι» της κεφαλής του Λέοντα  να  λάμπει στο ίδιο σχεδόν ύψος στην ανατολή…  δύο πολύ πρόωρα σημάδια, προάγγελοι  του ουρανού της άνοιξης.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου

Αυτήν την εβδομάδα ο Σείριος ανατέλλει πάνω από τον ΑΝΑ ορίζοντα περίπου στο τέλος του λυκόφωτος. Η ζώνη του Ωρίωνα δείχνει προς το μέρος όπου θα πρέπει να κοιτάξετε για να βρείτε το αστέρι αυτό. Πόσο νωρίς και πόσο χαμηλά μπορείτε να τον εντοπίσετε; Η ανατολή του Σείριου, με την πανδαισία των χρωμάτων της, είναι ένα από τα πιο όμορφα  φαινόμενα της φύσης!

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου

Το ανοιχτό σμήνος Μ38 φαίνεται με κιάλια στον αστερισμό του Ηνίοχου. Το Μ38 θεωρείται ένα αρκετά πλούσιο ανοιχτό σμήνος αστέρων, με το κάθε άστρο να έχει ηλικία περίπου 200 εκατομμύρια έτη. Βρίσκεται στον δίσκο του γαλαξία μας και είναι αρκετά νεαρό ώστε να περιέχει αρκετά μπλε φωτεινά άστρα, αν και το λαμπρότερο είναι ένας κίτρινος γίγαντας 900 φορές πιο φωτεινός από τον ήλιο μας. Το σμήνος έχει διάμετρο περίπου 25 έτη φωτός και βρίσκεται 4000 έτη φωτός μακριά. Το Μ38 βρίσκεται μόνο 2,5 μοίρες βορειοδυτικά του ανοιχτού σμήνους Μ36.

Φωτογραφία: Wikisky

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου

Τέσσερις μοίρες νότια του Σείριου θα βρείτε το όμορφο ανοιχτό σμήνος Μ41. Πιθανότατα πρώτος ο Αριστοτέλης διαπίστωσε την ύπαρξη αυτού του σμήνους. Με ένα μείγμα από θερμά μπλε-άσπρα αστέρια και μερικούς ερυθρούς γίγαντες, αυτό το σμήνος παρουσιάζει μια διακύμανση στην χρωματική αντίθεση  και στη λαμπρότητα.  Σε έναν σκοτεινό ουρανό μπορείτε να δείτε το Μ41 ακόμα και με γυμνό μάτι. Φαίνεται  καλύτερα με χαμηλή μεγέθυνση με ένα μέτριο τηλεσκόπιο ή με ένα ζευγάρι κιάλια αργά το βράδυ.

Φωτογραφία: José Carlos Diniz

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου

Είμαστε στα μέσα του Ιανουαρίου και ο Βέγας, το “καλοκαιρινό αστέρι”, φαίνεται ακόμα χαμηλά στα βορειοδυτικά το σούρουπο.

Όταν ο Βέγας ετοιμάζεται να δύσει, ο σχηματισμός του σταυρού του Κύκνου γυρίζει σε όρθια θέση στον βορειοδυτικό ορίζοντα.

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου

Απόψε το βράδυ ο Άρης είναι 6° πάνω και στα δεξιά της Σελήνης. Ο πλανήτης είναι στην πραγματικότητα περίπου δύο φορές  μεγαλύτερος από τη Σελήνη, αλλά 240 φορές πιο μακριά. Επίσης, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται περίπου σε μία ευθεία με τον Άρη.

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου

Για τα επόμενα πρωινά, η Αφροδίτη σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Δία και τον Αντάρη.

 

 Το περίφημο «Τρίγωνο του Χειμώνα». Φωτογραφία: Κώστας Εμμανουηλίδης

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5) φαίνεται δύσκολα αρκετά κάτω από τον Δία και χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6, στον Ζυγό) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» στα ανατολικά-νοτιοανατολικά δύο ώρες πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.

Ο Άρης (μέγεθος +0,6) στους Ιχθύες, κάτω από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, δύει πριν τις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 7 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Οφιούχο) λάμπει στα ανατολικά στον πρωινό ουρανό, κάτω και στα αριστερά της λαμπρότερης Αφροδίτης. Στα δεξιά του Δία είναι ο πορτοκαλής Αντάρης.

Ο Κρόνος κρύβεται μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα νότια και νοτιοδυτικά, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί