Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 7-10 έως και 13-10

 

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 7-10 έως και 13-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου

Όταν βγουν τα αστέρια στο βραδινό λυκόφως, η Κασσιόπη είναι ήδη ψηλότερα στα βορειοανατολικά από την «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στα βορειοδυτικά. Ο γνωστός σχηματισμός «W»  της Κασσιόπης είναι σε θέση κάθετη ως προς τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος παραμένει ένα ωραίο θέαμα αυτήν την εβδομάδα. Απόψε φτάνει σε τετραγωνισμό, δηλαδή τον βλέπουμε να απέχει 90° από τον Ήλιο. Βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Τοξότη, περιοχή που εμφανίζεται σχεδόν 30° πάνω από τον νότιο ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δεν δύει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,5 και εμφανίζεται σημαντικά λαμπρότερος από κάθε αστέρι του Τοξότη. Η θέαση του πλανήτη είναι ωραία ακόμα και με γυμνό μάτι, αλλά, φυσικά, μέσα από ένα τηλεσκόπιο το θέαμα  πραγματικά εμπνέει!

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου

Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί στη γωνία του ψηλά στα ανατολικά το βράδυ αυτή την εβδομάδα.

Η ασθενής βροχή διαττόντων Δρακοντίδες θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Ο μητρικός κομήτης της βροχής είναι ο 21P / Giacobini-Zinner. Αυτά τα μετέωρα έκαναν μια πολύ καλή εμφάνιση το 1933, το 1946, και το 1988. Για αυτό και πήραν τον τίτλο «βροχή». Αν και οι προσδοκίες των παρατηρητών δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, ίσως να μπορέσετε να δείτε 10 ή περισσότερα μετέωρα ανά ώρα να εκπορεύονται από τον αστερισμό του Δράκοντα τις ώρες πριν από τα μεσάνυχτα. Ποτέ δεν ξέρετε!

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου

Απόψε ο Φομαλχώ, στο Νότιο Ιχθύ, είναι ακριβώς κάτω από την Σελήνη, νωρίς το βράδυ.

 

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο στις 9:30 μμ, 405.,899 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Ο αστερισμός της Σαύρας (Lacerta) βρίσκεται μεταξύ των γνωστών αστερισμών του Κύκνου και της βασίλισσας Κασσιόπης. Όμως, λίγοι άνθρωποι τον γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λαμπρότερα αστέρια του ερπετού είναι μόνο 4ου μεγέθους και βρίσκεται στη μέση της γαλαξιακής ζώνης, μεταξύ ενός πλήθους αμυδρών αστεριών. Ο αστερισμός είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένος που θα μπορούσε να ονομαστεί ακριβέστερα «Χαμαιλέοντας». Η Σαύρα είναι ένας από τους δευτερεύοντες αστερισμούς που καθιέρωσε ο Πολωνός αστρονόμος του 17ου αιώνα  Johannes Hevelius.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:02 μμ.

 

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου

Ο πιο χαρακτηριστικός αστερισμός, προάγγελος του χειμώνα, ανατέλλει τώρα στα ανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα. Ο αστερισμός του Ωρίωνα εμφανίζεται λίγο πλαγαιασμένος καθώς ανατέλλει, με τον κοκκινωπό Μπετελγκέζ στα αριστερά της ζώνης των τριών αστέρων και τον μπλε-λευκό Ρίγκελ στα δεξιά της ζώνης. Πριν την αυγή, ο αστερισμός αναρριχιέται ψηλότερα και περιστρέφεται έτσι ώστε ο Μπετελγκέζ να είναι πάνω και αριστερά από τη ζώνη.

 

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου

Αυτή την εποχή του έτους το λαμπρό αστέρι στα βορειοανατολικά περίπου στις 9:00 μμ. είναι η Αίγα, στον αστερισμό του Ηνίοχου, το 6ο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό. Πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι βλέπουν το αστέρι αυτό χαμηλά. Δεν γνωρίζουν και αναρωτιόνται τι είναι αυτές οι κόκκινες και πράσινες λάμψεις στον ουρανό. Η Αίγα είναι ένα «χρυσαφί» αστέρι. Εάν θα μπορούσατε να ταξιδεύατε προς αυτό στο διάστημα, θα βλέπατε ότι είναι στην πραγματικότητα δύο χρυσαφιά αστέρια, που έχουν και τα δύο κατά προσέγγιση την ίδια θερμοκρασία με το τοπικό μας αστέρι, τον Ήλιο. Όμως, και τα δύο είναι μεγαλύτερα και λαμπρότερα  από τον Ήλιο.

Τα δύο χρυσαφιά αστέρια που αποτελούν την Αίγα. Φωτογραφία: Atlas of the Universe.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:41 μμ.     

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου

Πανσέληνος στις 12:08 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Το αποψινό φεγγάρι θα είναι το μικρότερο του 2019, περίπου 14% μικρότερο από την σούπερ-σελήνη. Η Σελήνη βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς Ιχθύες, κοντά στα σύνορα του αστερισμού με το Κήτος. Στις αρχές του φθινοπώρου η πανσέληνος ανατέλλει περίπου μισή ώρα αργότερα κάθε βράδυ, ενώ κανονικά η διαφορά αυτή είναι γύρω στα 50 λεπτά.

 

Η πιο φωτεινή περιοχή του νεφελώματος Veil (NGC 6992) είναι στα αριστερά αυτής της φωτογραφίας του Terry Hancock, ενώ η δυτική περιοχή (NGC 6960) είναι στα δεξιά και περιλαμβάνει το αστέρι 52 του Κύκνου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη φωτογραφία θα βρείτε εδώ.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν αόρατοι μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0, ανάμεσα στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 36″. Ο Αντάρης, αρκετά πιο αμυδρός, με μέγεθος +1, τρεμοσβήνει 10° κάτω και στα δεξιά του Δία.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια, 25 μοίρες στα αριστερά του Δία.  Κάτω από τον Κρόνο είναι η λαβή της «τσαγιέρας» του Τοξότη.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στα νότια στη 1 πμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά μετά τις 10 μμ και φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί