Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 7-11 έως 13-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 7-11 έως και 13-11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι στην πραγματικότητα ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα. Ένα μπλε ή πράσινο φίλτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κοντράστ στον Δία.

 

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου

Η εμφάνιση στο μέσο της νύχτας του αστερισμού του Ωρίωνα είναι το προφανές σημάδι ότι σύντομα θα βρισκόμαστε στο χειμώνα. Ο «Κυνηγός» βγαίνει χαμηλά στον ανατολικό ουρανό περίπου στις 9 μ.μ. και εμφανίζεται σε καλό ύψος στα νοτιοανατολικά τα μεσάνυχτα. Κοιτάξτε για τα 2ου μεγέθους αστέρια σε μια γραμμή που σχηματίζουν τη ζώνη του κυνηγού. Τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού είναι ο κατακόκκινος Μπετελγκέζ και ο μπλε-λευκός Ρίγκελ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 9:31 μμ.

 

Τρίτη,  8 Νοεμβρίου

Πανσέληνος στις 1:03 μμ.

Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου είναι επίσης γνωστή ως Σελήνη του Κάστορα. Αλλά αυτό το Φεγγάρι του Κάστορα είναι ξεχωριστό, γιατί πρόκειται να γίνει κόκκινο, όχι όμως από την Ελλάδα. Όλοι στις ΗΠΑ θα δουν τουλάχιστον ένα μέρος της ολικής έκλειψης, η οποία θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη ορατή από τη χώρα μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Η Σελήνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Κριό, κοντά στη θέση του μεγέθους 5,7 Ουρανού. Όταν αρχίζει η ολικότητα, ο Ουρανός θα βρίσκεται 1,9° ανατολικά του άκρου της Σελήνης, μέσα στο οπτικό πεδίο ενός μικρού τηλεσκοπίου.

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο. Θα επανεμφανιστεί στον βραδινό ουρανό μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2022-november-8

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, απόψε και τα επόμενα δύο βράδια λάμπει κοντά στις Πλειάδες, τον Αλντεμπαράν και τον Άρη, αντίστοιχα. Ο Άρης δεν έχει ακόμη ξεπεράσει αρκετά τη γραμμή που συνδέει τα αστέρια του Ταύρου, βήτα και ζήτα. Δώστε του άλλες τέσσερις ημέρες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 11:10 μμ.

 

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου

Έχετε παρατηρήσει το φωτεινό αστέρι χαμηλά στο νότιο ορίζοντα στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος; Είναι ο 1ου μεγέθους Φομαλχώ που βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του  Νότιου Ιχθύ. Το αστέρι φθάνει στον νότο περίπου 3 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Επιτυγχάνει  μέγιστο ύψος, για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μόνο 20 μοίρες. Για αυτό και είναι εύκολο να το χάσετε αν δεν έχετε καλό νότιο ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 7:01 μμ.

 

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου  

Η φθίνουσα Σελήνη ανατέλλει λιγότερο από μία ώρα μετά την αρχή της νύχτας, τώρα με τον Άρη να λάμπει πάνω δεξιά της, όπως φαίνεται παρακάτω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:48 πμ. του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου

Επιστρέφοντας στον Άρη, ο Κόκκινος Πλανήτης πλησιάζει στα καλύτερά του για το έτος, λίγο λιγότερο από ένα μήνα πριν την αντίθεση του και τώρα εμφανίζεται με διάμετρο 16″ μέσω τηλεσκοπίου. Και οι δύο πόλοι του είναι πλέον ορατοί, καθώς η κλίση του σε σχέση με τη Γη έφτασε τις 0° μόλις πριν από τρεις ημέρες. Γύρω στα μεσάνυχτα, τα εξέχοντα χαρακτηριστικά του όρους Όλυμπος και της κορυφογραμμής Tharsis είναι ορατά στην πλευρά που βλέπει προς τη Γη. Η φάση του πλανήτη είναι τώρα 96 τοις εκατό και θα αυξηθεί μέχρι να φτάσει το 99 τοις εκατό πριν από το τέλος του μήνα.  Αυτός είναι ο καλύτερος χρόνος παρατήρησης του Άρη, οπότε παρατηρήστε τον όσο περισσότερο μπορείτε!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:39 μμ. της Κυριακής.

 

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου

Η πιο αμυδρή προέκταση της ζωδιακής ζώνης βρίσκεται τώρα ενώπιον μας στο νότιο ουρανό μετά το βραδινό λυκόφως. Περιλαμβάνει (από νοτιοδυτικά προς τα ανατολικά) τον Αιγόκερω, τον Υδροχόο, τον Ιχθύ και τον Κριό. Το φωτεινότερο αστέρι στην ομάδα αυτή είναι ο Χαμάλ (2ου μεγέθους) ή α του Κριού, περίπου 30 μοίρες πάνω από την ανατολή 1 ½  ώρα μετά από το ηλιοβασίλεμα. Θα χρειαστείτε έναν καθαρό, σκοτεινό ουρανό και έναν καλό αστροχάρτη για να εκτιμήσετε αυτήν την περιοχή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:26 πμ. της Δευτέρας.

 

Το NGC 1333 είναι ένα νεφέλωμα που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του μοριακού νέφους του Περσέα και είναι μια νεαρή περιοχή πολύ ενεργού σχηματισμού άστρων, ένα από τα καλύτερα μελετημένα αντικείμενα του είδους του. Περιέχει μια αρκετά τυπική ιεραρχία αστρικών σμηνών που εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένα στο μοριακό νέφος μέσα στο οποίο σχηματίστηκαν. Η φωτογραφία είναι του Καλλία Ιωαννίδη

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Άρης, μέγεθος -1,5 στον ανατολικό Ταύρο, ανατέλλει στις 7 μμ. και βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά για το υπόλοιπο της νύχτας. Ο δίσκος του πλανήτη είναι μικρός, 16” σε διάμετρο. Θα βρεθεί στην κοντινότερή του απόσταση την 1η Δεκεμβρίου. Τότε η φαινόμενη διάμετρος του θα έχει φτάσει τα 17,2”, ελάχιστα μεγαλύτερη από το μέγεθος που έχει τώρα. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Ο Δίας, με μέγεθος -2,8 λάμπει ψηλά στα νότια μετά τις 9 μμ. Δύει μετά τις 3 πμ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 46 δευτερόλεπτα της μοίρας. Ο Δίας αυτή την εποχή είναι πολύ κοντά στο περιήλιο του στην 12ετή τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,7, βρίσκεται στον ανατολικό Αιγόκερω και φέγγει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Δύει πριν τα μεσάνυχτα.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,6 στον Κριό,  βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά αργά το βράδυ. Χρειάζεται ένα τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια για να παρατηρηθεί.

 Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, είναι στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύ, περίπου 8° στα δυτικά του Δία.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί