Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 8-5 έως 14-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 8-5 έως 14-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 8 Μαΐου

Αυτά τα ανοιξιάτικα βράδια, το μακρύ φίδι, η Ύδρα, φτάνει πολύ πέρα από τον νότιο ουρανό. Βρείτε το κεφάλι της Ύδρας, ένα μάλλον αμυδρό αστερισμό, στα νοτιοδυτικά. (Είναι κάτω δεξιά από τον Βασιλίσκο (Regulus)). Η ουρά της Ύδρας εκτείνεται μέχρι τον Ζυγό, ανεβαίνοντας στα νοτιοανατολικά. Αυτή η αστρική φιγούρα του μυθικού φιδιού, από το κεφάλι μέχρι το άκρο της ουράς, έχει μήκος 95°.

Ο λαμπρότερος αστεροειδής του ουρανού θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολος να βρεθεί με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο απόψε. Η όγδοου μεγέθους Εστία (Vesta) βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και περνάει μόλις βόρεια του αστέρα 6ου μεγέθους λάμδα του Καρκίνου. Στην πλησιέστερη προσέγγιση τους η γωνιακή τους απόσταση είναι μόλις 0,21°, δηλαδή λιγότερο από το μισό της διαμέτρου της πανσέληνου. Για να επιβεβαιώσετε την παρατήρηση σας, σχεδιάστε τέσσερα ή πέντε αστέρια στο οπτικό πεδίο με τον αστεροειδή και στη συνέχεια επιστρέψτε στο ίδιο πεδίο μια ή δύο νύχτες αργότερα. Η Εστία θα είναι το “αστέρι” που μετακινήθηκε.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:15 μμ.

 

Τρίτη , 9 Μαΐου

Νωρίς το βράδυ, η Σελήνη σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο,  με πλευρές μήκους περίπου 30°, με τον Αρκτούρο, πάνω και αριστερά του, και τον Δία, πάνω και δεξιά του. Παρακολουθήστε το τρίγωνο να περιστρέφεται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού καθώς κινείται από την μία μεριά του ουρανού στην άλλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:02 πμ της Τετάρτης.  

 

Τετάρτη, 10 Μαΐου

Πανσέληνος στις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα. Το φεγγάρι λάμπει στον αστερισμό του Ζυγού, ενώ σχεδόν 40° πιο πάνω είναι ο Αρκτούρος.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:53 μμ.    

 

Πέμπτη, 11 Μαΐου

Αργά το βράδυ, κοιτάξτε περίπου 11° κάτω από τη Σελήνη. Το πορτοκαλί λαμπρό άστρο είναι ο Αντάρης. Τα μεσάνυχτα ο Κρόνος ανατέλλει κάτω και αριστερά τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:40 πμ της Παρασκευής.   

 

Παρασκευή, 12 Μαΐου

Η Σελήνη σε απόγειο, στο πιο μακρινό της σημείο από τη Γη, στις 10:52 μμ, 406.210 χιλιόμετρα μακριά μας.

Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή στον ανατολικό ουρανό, από την ώρα που ανατέλλει, γύρω στις 4 πμ, μέχρι σχεδόν την ανατολή του Ήλιου, δύο ώρες αργότερα. Βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον ορίζοντα μία ώρα πριν φανεί ο Ήλιος. Με λαμπρότητα μεγέθους -4,7, κατατάσσεται εύκολα ως το λαμπρότερο αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού μετά τη Σελήνη. Η Αφροδίτη έχει φαινόμενη διάμετρο 32″ και φωτίζεται κατά το ένα τρίτο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:32 μμ. 

 

Σάββατο, 13 Μαΐου

Τρία αστέρια μηδενικού μεγέθους λάμπουν νωρίς το βράδυ τον Μάιο: Ο Αρκτούρος, ψηλά στα νοτιοανατολικά, ο Βέγας, πολύ χαμηλότερα στα βορειοανατολικά, και η Αίγα, στα βορειοδυτικά. Φαίνονται τόσο λαμπρά, επειδή το καθένα είναι τουλάχιστον 60 φορές πιο λαμπρό από τον Ήλιο και επειδή είναι σχετικά κοντά: 37, 25 και 42 έτη φωτός από εμάς, αντίστοιχα.

Απόψε, ο Κρόνος είναι περίπου 2,5 μοίρες κάτω από τη Σελήνη, όταν και οι δύο θα ανεβούν ψηλότερα μετά τα μεσάνυχτα.

 

Κυριακή, 14 Μαΐου

Ο Ποσειδώνας ανατέλλει περίπου στις 3 το πρωί και εμφανίζεται χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν την αυγή. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 7,9, οπότε θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Ευτυχώς, βρίσκεται κοντά σε ένα λαμπρότερο αστέρι που θα σας οδηγήσει στον πλανήτη. Σήμερα το πρωί ο Ποσειδώνας περνάει 9′ νότια του 6ου μεγέθους 81 του Υδροχόου. Το αστέρι είναι περίπου πέντε φορές λαμπρότερο από τον πλανήτη. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον εντοπισμό του Ποσειδώνα μέσω ενός τηλεσκοπίου, αφού ο δίσκος του πλανήτη, διαμέτρου 2,3″, είναι μπλε-γκρι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:10 πμ της Δευτέρας.

 

 Αυτή είναι μια πανέμορφη φωτογραφία του ερασιτέχνη αστροφωτογράφου Γιώργου Χατζηφραντζή. Ο φωτογράφος εξηγεί: «Το Μεσιέ 97 (γνωστό και ως νεφέλωμα Κουκουβάγια (Owl Nebula), Μ97 και NGC 3587) είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός στον αστερισμό της Μεγάλης  Άρκτου. Ανακαλύφθηκε από τον Πιέρ Μεσαίν το 1781.Το Μεσιέ 97 χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο περίπλοκα πλανητικά νεφελώματα. Το κεντρικό άστρο έχει φαινόμενο μέγεθος 16 και έχει περίπου 0,7 ηλιακές μάζες. Το νεφέλωμα μόνο του έχει μάζα ίση περίπου με 0,15 ηλιακές μάζες και σχηματίστηκε πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Το νεφέλωμα πήρε το όνομά του εξαιτίας των δύο «οφθαλμών κουκουβάγιας» που είναι ορατοί με τηλεσκόπια μεγαλύτερα των 20 εκατοστών».
Τηλεσκόπια :  Celestron 9.25 & Celestron C8 XLT f6.3, Στήριξη: Mount : EQ8. Camera : Atik 460ex & Atik 460 exc. Οδήγηση: SkyWatcher 70/500 – Asi120mc. Φίλτρα: Baader Ha 7nm , Astronomik Oiii 6nm & Astronomik CLS.
Έκθεση : Ha : 192 fits -9h36min (Atik 460 mono & C9.25), Oiii : 266 fits – 13h-18min (Atik 460 mono & C9.25)
RGB : 181fits – 9hours (Atik 460 color & C8). Σύνολο : 31 ώρες. Τοποθεσία : Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του Ήλιου.  

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) λάμπει χαμηλά στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν παχύς μηνίσκος.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ταύρο) φαίνεται πολύ χαμηλά στα δυτικά το σούρουπο. Ο Άρης είναι πάνω δεξιά του Αλντεμπαράν, σε απόσταση 7 μοιρών αυτή την εβδομάδα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο πριν τα μεσάνυχτα. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 43″. Ο Στάχυς είναι 9° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στον Τοξότη) ανατέλλει πριν από τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) σπινθηρίζει ζωηρά περίπου 18 μοίρες δεξιά του Κρόνου. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός είναι κρυμμένος στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας είναι ακόμα χαμηλά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί