Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9-8 έως και 15-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 9-8 έως και 15-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 9 Αυγούστου

Ο Άρης απέχει μόλις λίγους μήνες από τη σύνοδό του με τον Ήλιο, καθιστώντας τον σταδιακά όλο και πιο δύσκολο να παρατηρηθεί. Μία από τις τελευταίες σας πιθανότητες θα είναι αυτή η βραδιά, όταν η λεπτή Σελήνη – μόλις δύο ημερών – περνά 4 ° βόρεια από τον κόκκινο πλανήτη.

Αναζητήστε το ζευγάρι λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Τα δύο ουράνια σώματα θα είναι ορατά για περίπου μία ώρα μετά την δύση του Ήλιου, με τον Άρη με κόκκινη απόχρωση να βρίσκεται 3,5 ° νότια-νοτιοανατολικά του δορυφόρου μας. Μέσω ενός τηλεσκοπίου, το μέγεθος 1,8 του Άρη έχει μόλις 4” της μοίρας διάμετρο.

Τρίτη,  10 Αυγούστου

Η Σελήνη συνεχίζει την ανοδική της πορεία στον δυτικό ουρανό μετά το βραδινό λυκόφως.

Οι κυνηγοί κομητών νωρίς σήμερα το πρωί μπορούν να εντοπίσουν τον κομήτη 4P/Faye να περνάει λιγότερο από 6° νότια των Πλειάδων (M45) στον Ταύρο. Ιδανικά, θα θέλατε να παρατηρήσετε από μια σκοτεινή τοποθεσία με τηλεσκόπιο 6 ιντσών ή μεγαλύτερο για να δείτε τον αμυδρό κομήτη (11ου περίπου μεγέθους).

Μόλις μερικά χιλιόμετρα σε μήκος, ο κομήτης ανακαλύφθηκε το 1843. Επιστρέφει κάθε 7,6 χρόνια, αλλά η θέα δεν είναι πάντα ιδανική. Στην πραγματικότητα, την επόμενη φορά που θα δούμε καλά αυτόν τον παγωμένο επισκέπτη είναι το 2036.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:01 πμ. της Τετάρτης.

Τετάρτη, 11 Αυγούστου

Οι Περσείδες, η βροχή διαττόντων του καλοκαιριού φτάνει στο αποκορύφωμά της αργά το βράδυ!

Τα μετέωρα θα είναι λίγα σε αριθμό νωρίς το βράδυ επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους θα είναι ακόμα χαμηλά (στα βορειοανατολικά). Αργότερα τη νύχτα, τα μετέωρα θα γίνουν πιο πολλά (και συντομότερα) καθώς το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει ψηλά. Η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι από τις 11  μμ. ή τα μεσάνυχτα μέχρι το πρώτο φως της αυγής. Όσο αργότερα τόσο το καλύτερο.

Δεν χρειάζεστε καμία εμπειρία για να παρατηρήσετε τις Περσείδες. Βρείτε ένα ανοιχτό σημείο που να φαίνεται όλος ο ουρανός. Ντυθείτε ζεστά, αν χρειάζεται, και καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα ή καλύτερα σε μια ξαπλώστρα, έτσι ώστε το μάτι σας να βλέπει όλο τον ουρανό. Και περιμένετε… Να έχετε υπομονή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κοιτάζετε δεν θα είναι αναγκαστικά αυτή προς τον Περσέα αλλά οπουδήποτε στον ουρανό και καλύτερα προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Μετρήστε, αν είναι δυνατόν τον αριθμό των διαττόντων, αλλά πάνω απ’ όλα απολαύστε το θέαμα!

Η πηγή αυτής της βροχής είναι ο κομήτης Swift-Tuttle. Αν και ο κομήτης είναι μακριά (αυτήν την περίοδο βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ουρανού), ένα ίχνος των συντριμμιών του φθάνει μέχρι τη Γη. Συναντώντας το  ίχνος αυτό τον Αύγουστο, η Γη θα σφυροκοπηθεί από κομμάτια σκόνης από τον κομήτη που θα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 200.000 km /h.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:52 μμ.

 

Πέμπτη, 12 Αυγούστου

Νωρίς το βράδυ, μια νοητή καμπύλη που περνάει από την ημισέληνο δείχνει προς την Αφροδίτη στα δεξιά της και στον Στάχυ στα αριστερά της.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:39 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 13 Αυγούστου

Η λαμπρή Αφροδίτη βρίσκεται μόλις 8 ‘ από το μεγέθους 3,6 βήτα της Παρθένου σήμερα το βράδυ. Φαίνεται σχεδόν σαν ένας φωτεινός πλανήτης, ο οποίος με μέγεθος –4, έχει ένα δικό του αμυδρό φεγγάρι. Μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για το ζευγάρι αμέσως μετά τη δύση του Ηλίου. Μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, έχουν ύψος μόλις 5 °. Δύουν γύρω στις 9:30 μμ.

Ένα τηλεσκόπιο θα αποκαλύψει καλύτερα τον δίσκο της Αφροδίτης ( μέγεθος 14 “), ο οποίος φαίνεται 78 % φωτισμένος. Το λυκόφως είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε αυτό το βραδινό «αστέρι». Η Αφροδίτη θα συνεχίσει να κινείται ανατολικά μέσω της Παρθένου καθώς ο μήνας προχωρά, περνώντας κοντά από την Πορίμα (γ της Παρθένου) στις 23 και τελειώνει τον Αύγουστο με λιγότερο από 6 ° μακριά  από τον λαμπερό Στάχυ, το άλφα αστέρι του Παρθένου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:35 μμ.

Σάββατο, 14 Αυγούστου

Ο Αλτάιρ είναι το πιο νότιο αστέρι του θερινού τριγώνου και φαίνεται στον νοτιοανατολικό ουρανό, περίπου πάνω από το μέσο. Το όνομα του στα Αραβικά σημαίνει «αετός» και ανήκει στον ομώνυμο αστερισμό του Αετού. Βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, μόνο 17 έτη φωτός μακριά και είναι 12 φορές πιο φωτεινός από τον ήλιο μας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:17 πμ. του Σαββάτου.

Κυριακή, 15 Αυγούστου

Ξημερώματα, πριν ακόμα αρχίσει το λυκαυγές, ο ουρανός είναι πλέον φθινοπωρινός. Οι Πλειάδες και οι Υάδες του αστερισμού του Ταύρου αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά ψηλά στον ουρανό. Στα αριστερά του Ταύρου βρίσκεται το πολύγωνο του Ηνίοχου που έχει την Αίγα ως το λαμπρότερό του αστέρι. Παρατηρήστε το αστέρι αυτό να ανατέλλει αρκετά στα βορειοανατολικά. Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella), το 6ο σε λαμπρότητα  άστρο του ουρανού, μοιάζει με τον ήλιο μας στο χρώμα (φασματικός τύπος G8) αλλά είναι ένα αστέρι γίγαντας πολλές φορές το μέγεθος του. Ανατέλλει στον βορειοανατολικό πριν τα μεσάνυχτα, τρεμοσβήνει και φέγγει με διάφορα χρώματα όταν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:08 πμ. της Δευτέρας.

 Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Το νεφέλωμα της «Λιμνοθάλασσας» ή Μ8 είναι ένα μεγάλο σε έκταση νεφέλωμα στον καλοκαιρινό ουρανό, πολύ πλούσιο σε νεογέννητα άστρα. Η φωτογραφία είναι του Peter Louer από την βόρεια Τενερίφη. Περισσότερα…

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής δεν είναι ορατός στον ουρανό αφού είναι βυθισμένος μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος, κάτω δεξιά του αμυδρότερου Άρη.  

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.

Ο Άρης χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,2 στον Αιγόκερω) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,9, στον Υδροχόο) λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Μετά τις 1 ή 2 πμ. οι δύο πλανήτες είναι ψηλά στο νότο. Ο  Κρόνος ήταν σε αντίθεση την προηγούμενη και ο Δίας θα είναι στις 19.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι 24° ανατολικά του Δία, αρκετά ψηλά στο νότο πριν αρχίσει η αυγή.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί