Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 10-4 έως 16-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 10-4 έως 16-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 10 Απριλίου

Πανσέληνος στις 9:10 πμ της Τρίτης.

Απόψε η Σελήνη θα βρεθεί πολύ κοντά στον Δία (2°) και 7° πάνω από τον Στάχυ. Αν και φαίνονται κοντά, ο πλανήτης είναι 1700 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη και 40 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:07 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 11 Απριλίου

Μετά το πέρασμα της ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Αφροδίτη εμφανίζεται ξανά στον πρωινό ουρανό. Ανατέλλει περίπου μία ώρα πριν από τον Ήλιο και ανεβαίνει σχεδόν 10° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή. Ο πλανήτης λάμπει τόσο έντονα, με μέγεθος -4,6, ώστε φαίνεται εύκολα στο λυκαυγές. Ένα τηλεσκόπιο θα σας προσφέρει εκπληκτική θέα του δίσκου της Αφροδίτης, διαμέτρου 52″, που εμφανίζεται μόνο κατά το 10% φωτισμένος.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:58 μμ.  

 

Τετάρτη, 12 Απριλίου

Ο Άρης συνεχίζει την παρουσία του στον ουρανό τα βράδια του Απριλίου. Εντοπίζεται σε ύψος σχεδόν 20° στα δυτικά μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δύει γύρω στις 10 μμ. Ο μεγέθους 1,5 κόκκινος πλανήτης διασχίζει τον Κριό. Όμως, με διάμετρο δίσκου μόνο 4″ δεν εμφανίζει κάποια λεπτομέρεια στη θέαση με τηλεσκόπιο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:45 πμ της Πέμπτης.   

 

Πέμπτη, 13 Απριλίου

Για εκείνους που τους αρέσει να παρατηρούν τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Κρόνος προσφέρει ξεχωριστές εικόνες. Ο πλανήτης ανατέλλει πριν από την 1 πμ και ανεβαίνει περίπου 30° ψηλά στα νότια από τη στιγμή που αρχίζει το λυκαυγές. Λάμπει με μέγεθος 0,3 με φόντο τον βορειοδυτικό Τοξότη, όπου φαίνεται σχεδόν ακίνητος σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο. Ρίξτε μια ματιά στον Κρόνο μέσα από τα κιάλια και θα δείτε επίσης τα ανοιχτά αστρικά σμήνη Μ21, Μ23, και τα εντυπωσιακά νεφελώματα της «Λιμνοθάλασσας» (Μ8) και «Τρισχιδές», λιγότερο από 4° στα ανατολικά του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:36 μετά τα μεσάνυχτα.  

 

Παρασκευή, 14 Απριλίου

Ο Άρης, λίγο πιο κόκκινος από τον Αλντεμπαράν, πλησιάζει τις Πλειάδες. Θα περάσει πιο κοντά από το σμήνος, κάτω και στα αριστερά του, στις 19-21 Απριλίου.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο απόψε. Αυτό σημαίνει ότι ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο και έτσι δεν φαίνεται. Ο πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό στα τέλη Μαΐου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:23 πμ του Σαββάτου. 

 

Σάββατο, 15 Απριλίου

Ξημερώματα Κυριακής, θα δείτε τον Κρόνο κάτω και αριστερά της Σελήνης.

Η Σελήνη σε απόγειο, 1:06 μμ (405.475 χιλιόμετρα μακριά).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:14 πμ της Κυριακής.     

 

Κυριακή, 16 Απριλίου

Η παραπάνω εικόνα επαναλαμβάνεται και σήμερα το πρωί. Ο Κρόνος είναι ακόμα πιο κοντά στη Σελήνη.

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λυρίδες αρχίζει σήμερα. Παρά το γεγονός ότι δεν θα κορυφωθεί μέχρι το πρωί της 22ας  Απριλίου, ίσως να μπορέσετε να δείτε μερικά μετέωρα πριν αρχίσει το λυκαυγές. Για να ξεχωρίσετε έναν «Λυρίδη» από ένα σποραδικό μετέωρο, παρατηρήστε από πού έρχεται το μετέωρο αυτό. Οι Λυρίδες φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρα, ενώ τα σποραδικά μετέωρα εμφανίζονται τυχαία και μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ένα μετέωρο από τις Λυρίδες, όπως φαίνεται από το διάστημα. Η φωτογραφία είναι από τον αστροναύτη Don Pettit. (NASA/MSFC/MEO)

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:05 μμ.   

Ο Δίας στις 24 Μαρτίου. «Οι συνθήκες ήταν τέλειες σήμερα», λέει ο φωτογράφος Christopher Go. Παρατηρήστε πόσο καλά φαίνονται οι λεπτομέρειες γύρω από τη Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα και γίνεται πιο αμυδρός.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5) είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν μηνίσκος που γεμίζει από μέρα σε μέρα.

Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Κριό) είναι το αμυδρό πορτοκαλί «αστέρι» χαμηλά στα δυτικά αργά στο σούρουπο, κάτω από τις Πλειάδες. Θα βρεθεί κοντά σε αυτό το αστρικό σμήνος τα επόμενα βράδια. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο πριν τη 1 πμ. Βρέθηκε σε αντίθεση στις 7 Μαρτίου. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 44″. Ο Στάχυς είναι 7° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,4, στον Τοξότη) ανατέλλει στη 1 πμ και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 19 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας κρύβονται στη λάμψη του σούρουπου και του λυκαυγούς, αντίστοιχα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί