Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 11-7 έως 17-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 11-7 έως και 17-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 11 Ιουλίου

Κοιτάζοντας πολύ ψηλά στα ανατολικά μετά το σούρουπο, το πιο λαμπρό αστέρι θα είναι ο Βέγας. Χαμηλότερα στα αριστερά του είναι ο Ντενέμπ, το λαμπρότερο αστέρι του Κύκνου. Πολύ πιο κάτω από τον Ντενέμπ, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου φαίνεται να αναδύεται  πίσω από τον ορίζοντα. Στο τέλος του λυκόφωτος μόνο το μισό από αυτό είναι ακόμα επάνω, ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος. Μια ώρα ακόμα και τα τέσσερα αστέρια του θα είναι πάνω από τον ορίζοντα. Το Μεγάλο Τετράγωνο ή το «Μεγάλο Διαμάντι», όπως φαίνεται στον τρέχοντα προσανατολισμό του, είναι περίπου 15° στην πλευρά του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:19 πμ. της Τρίτης.

Τρίτη,  12 Ιουλίου

Η Σελήνη λάμπει μέσα στο «καπάκι» της Τσαγιέρας του Τοξότη απόψε. Το λαμπρότερο αστέρι της «λαβής» (σ του Τοξότη), στα αριστερά της Σελήνης, είναι ο Nunki, 2ου μεγέθους.

Τετάρτη, 13 Ιουλίου

Η Σελήνη φτάνει στο περίγειο της, το πλησιέστερο σημείο της στη Γη, στις 12:05 μμ. Εκείνη τη στιγμή θα βρίσκεται 357.263 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.

Πανσέληνος στις 9:40 μμ. Η Σελήνη ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα. Νωρίς το βράδυ βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, ανάμεσα στον Τοξότη και τον Αιγόκερω. Η Πανσέληνος αυτού του μήνα είναι μια Σούπερ Σελήνη – ο ανεπίσημος όρος για μια Πανσέληνο που εμφανίζεται κοντά στο περίγειο, όταν θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη. Μπορεί να έχετε ακούσει αρκετές φορές αυτό τον χαρακτηρισμό για τη Σελήνη. Είναι αλήθεια. Η Σούπερ Σελήνη του Ιουλίου είναι η τρίτη του 2022  στη σειρά και δεν θα είναι η τελευταία. Έχουμε ένα ακόμη Super Moon τον Αύγουστο για να ολοκληρώσουμε. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό και ειδικό στις εκλείψεις Fred Espenak, δεν θα έχουμε άλλη  Σούπερ Σελήνη μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Πέμπτη, 14 Ιουλίου

Απολαύστε τη θέα του όμορφου αστερισμού του Σκορπιού στα καλύτερά της στο νότιο ουρανό. Η ουρά του μοιάζει σαν «αγκίστρι» που τελειώνει με ένα εντυπωσιακό ζευγάρι αστέρων 0,6 της μοίρας μακριά, 17 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Αντάρη. Με κιάλια θα εντοπίσετε ένα ζευγάρι ανοιχτών αστρικών σμηνών, γνωστών σαν Μ7 και M6, ονόματα που τους δόθηκαν από τον διάσημο Γάλλο αστρονόμο Charles Messier που τα καταχώρησε στον περίφημο κατάλογό του τον 18ο αιώνα. Τα σμήνη απέχουν μεταξύ τους 4 μοίρες και κάθε σμήνος είναι 5 μοίρες πάνω και στα αριστερά του τέλους της ουράς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:49 πμ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου

Το φεγγάρι, σε φθίνουσα φάση, ανατέλλει γύρω στις 10 μ.μ., με τον Κρόνο 16 μοίρες στα αριστερά. Ανεβαίνουν ψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και λάμπουν στο νότο πριν από την αυγή της 16ης. Αύριο, η Σελήνη περνά 4° νότια του Κρόνου.

Ο Κρόνος κινείται τώρα ανάδρομα (δυτικά) σε σχέση με τα αστέρια του υπόβαθρου, πλησιάζοντας σε αντίθεση τον επόμενο μήνα. Ο δίσκος του εμφανίζεται 18″, με τους δακτυλίους του να εκτείνονται περίπου 42″. Το μεγαλύτερο, λαμπρότερο φεγγάρι του πλανήτη, ο Τιτάνας, βρίσκεται 2,6′ δυτικά. Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε, με μέγεθος 8,5, μέσα στο φως του φεγγαριού. Τα μικρότερα, αμυδρά φεγγάρια του Κρόνου πιθανότατα δεν θα φαίνονται εξαιτίας της κοντινής Σελήνης.

Σάββατο, 16 Ιουλίου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης, η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, λάμπει περίπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Δία και Κρόνου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:27 πμ. της Κυριακής.

Κυριακή, 17 Ιουλίου
Απόψε, νωρίς το βράδυ, πριν την ανατολή της λαμπρής Σελήνης, έχετε μια καλή ευκαιρία με ένα ζευγάρι κιάλια να εντοπίσετε το λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος του βόρειου ουρανού, το M5, του οποίου τα 100.000 αστέρια λάμπουν αθροιστικά με μέγεθος 5,7. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του αστερισμού του Όφη. Μπορείτε να το βρείτε μόλις 0,4° βόρεια-βορειοδυτικά του 5ου μεγέθους αστέρα 5 το Όφη. Τα κιάλια δείχνουν το σμήνος  ως μια θολή μπάλα φωτός με ένα φωτεινό πυρήνα. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την NASA/ESA  (Hubble Space Telescope).

Ο γαλαξίας του «Τριγώνου» (Μ33), θεωρητικά αντικείμενο του φθινοπωρινού ουρανού, φαίνεται την εποχή αυτή στον βορειοανατολικό ουρανό πριν την ανατολή του Ήλιου. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας από τον Κώστα Τσέκα. Διαβάστε περισσότερα …

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη, (μέγεθος -3.9), ανατέλλει αμέσως μετά την αρχή του λυκαυγούς. Θα συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι και τον Αύγουστο. Βρίσκεται αρκετά μακριά κάτω από τον επίσης λαμπρό Δία.  Η λαμπρή Αίγα βρίσκεται αρκετά μακριά πάνω και στα αριστερά του πλανήτη.

Ο Άρης, μέγεθος +0,4 στον Κριό, ανατέλλει περίπου στις 1 πμ. και βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη είναι ακόμα μικρός, μόλις 7 ½°  σε διάμετρο.

Ο Δίας, θεαματικός, με μέγεθος -2,5, ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα και λάμπει ψηλά στο νότο όταν αρχίζει το λυκαυγές. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει ήδη τα 43 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,5, βρίσκεται στον δυτικό Αιγόκερω.  Ανατέλλει αργά στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Η καλύτερη θέαση του πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο γίνεται 1-2 ώρες πριν τα ξημερώματα. Το μήκος των δακτυλίων του είναι περίπου ίσο με το φαινόμενο πλάτος του δίσκου του Δία.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,8,  βρίσκεται στην ανατολή τα ξημερώματα, κάτω και στα αριστερά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,9, είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την αρχή της αυγής, στα δεξιά του Δία.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί