Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-9 έως 18-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 12-9 έως και 18-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι στην πραγματικότητα ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα. Ένα μπλε ή πράσινο φίλτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κοντράστ στον Δία.

 

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη λάμπει τώρα κάτω αριστερά του Δία, αργά το βράδυ.

Κοιτάξτε πάνω αριστερά της Σελήνης για τα δύο λαμπρότερα αστέρια του Κριού που βρίσκονται σε οριζόντια θέση.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 2:15 πμ. της Τρίτης.

 

Τρίτη,  13 Σεπτεμβρίου

Τα αστέρια λένε ότι η εποχή αλλάζει: Έχουμε φτάσει στην εποχή του χρόνου που, στην αρχή της νύχτας, η Κασσιόπη έχει ανέβει τόσο ψηλά στα βορειοανατολικά όσο χαμηλά έχει βυθιστεί η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στα βορειοδυτικά. Η Κασσιόπη αναδεικνύει τον βόρειο ουρανό νωρίς το βράδυ κατά τη διάρκεια του ψυχρού φθινοπωρινού και χειμερινού μισού του έτους. Όμοια, η «κατσαρόλα» θυμίζει τα ήπια βράδια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Σχεδόν στα μισά της απόστασης μεταξύ των δύο βρίσκεται ο Πολικός Αστέρας, λίγο πάνω από το μέσο σημείο μεταξύ τους.

 

 Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου ακριβώς στις 10:06 μμ.

 Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη περνά 0,8° μακριά από τον Ουρανό μετά τα μεσάνυχτα. Αν θέλετε να προσπαθήσετε να εντοπίσετε το ζευγάρι, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να ανατείλουν νωρίς το βράδυ στον Κριό. Ο πλανήτης, με μέγεθος 5,7 μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να διακριθεί με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με τον δορυφόρο μας τόσο κοντά. Μην αφήσετε αυτό να σας εμποδίσει να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τον γκριζωπό δίσκο πλάτους 4″ του Ουρανού δυτικά της Σελήνης.

Σύμφωνα με τη NASA, σήμερα ξεκινά η συντομότερη ηλιακή ημέρα του έτους. Ενώ οι ημέρες στη Γη θεωρούνται πάντα ότι είναι 24 ώρες, η διάρκεια της ηλιακής ημέρας – που ορίζεται ως ο χρόνος μεταξύ δύο διαδοχικών χρονικών στιγμών όπου ο Ήλιος είναι ψηλότερα στον ουρανό – ποικίλλει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Η συντομότερη ημέρα συμβαίνει γενικά τον Σεπτέμβριο και φέτος ξεκινά σήμερα και τελειώνει αύριο το μεσημέρι. Η διάρκειά της είναι 23 ώρες, 59 λεπτά και 38,6 δευτερόλεπτα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:53πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη, απόψε και τις επόμενες δύο νύχτες, μετά τα μεσάνυχτα, περνάει από τις Πλειάδες και τις Υάδες. Εκεί συναντά και τον Άρη και λίγο πιο μακριά τον Αλντεμπαράν, το άλφα του Ταύρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:44 μμ.

 

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου  

Ο γαλαξίας Μ33 στον αστερισμό του Τριγώνου είναι ένα ξεχωριστό μέλος της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών. Πλησιάζει τον δικό μας γαλαξία με ταχύτητα 24 km/sec. Ο M33 ήταν ένα από τα πρώτα «σπειροειδή νεφελώματα» στα οποία βρέθηκαν μεταβλητοί αστέρες τύπου Κηφείδων.

Η φωτογραφία αυτή του γαλαξία Μ33 είναι του Γιαουρτσή Θεόδωρου

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:31 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου

Ο Αρκτούρος λάμπει στα δυτικά αυτά τα βράδια στο τέλος του λυκόφωτος. Ο φωτεινότερος Δίας λάμπει στο ίδιο ύψος στα ανατολικά. Τότε, στα βόρεια-βορειοανατολικά ανατέλλει η Αίγα (Capella, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας, όσο πιο βόρεια είστε τόσο ψηλότερα θα είναι. Η Αίγα και ο Αρκτούρος είναι και οι δύο ίδιου μεγέθους, 0. Αργότερα το βράδυ, αυτά τα ίδια αστέρια λάμπουν στο ίδιο ύψος.

Αν κοιτάξετε χαμηλά στα νότια-νοτιοανατολικά, θα δείτε τον 1ου μεγέθους Φομαλχώ, περίπου στο ίδιο ύψος.

Ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε αντίθεση. Έχει μέγεθος 7,8 στον ανατολικό Υδροχόο. Εξίσου φωτεινός (ή αμυδρός) αυτή την εβδομάδα είναι ο αστεροειδής 3 Juno περίπου 10° στα δυτικά του Ποσειδώνα.

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 0:53 μετά τα μεσάνυχτα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:22 πμ. της Κυριακής.

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου

Ο Φομαλχώ που στα Αραβικά σημαίνει «το στόμα του ψαριού», γνωστό και σαν «το αστέρι του φθινοπώρου» ή το «μοναχικό αστέρι» βρίσκεται σε μια περιοχή του ουρανού που είναι χωρίς άλλα φωτεινά αστέρια. Είναι το 18ο σε φωτεινότητα αστέρι, χρώματος λευκού (φασματικού τύπου Α). Πολλές φορές όμως τον περιγράφουν και σαν κόκκινο αστέρι, προφανώς από το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά χαμηλά στον ουρανό με αποτέλεσμα  η ατμόσφαιρα της γης να παρεμβάλλεται και να δίνει την λάθος εντύπωση. Απέχει 23 έτη φωτός από εμάς, έχει διάμετρο διπλάσια από αυτήν του ήλιου και είναι 14 φορές πιο φωτεινός από αυτόν.

 Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:13 μμ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη, (μέγεθος -3.9), ανατέλλει περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Στην αρχή του λυκαυγούς φαίνεται πολύ χαμηλά στα ανατολικά.

Ο Άρης, μέγεθος -0,3 στον Ταύρο, ανατέλλει περίπου στις 11 μμ. και βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές. Ο δίσκος του πλανήτη είναι μικρός, 11” σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 8 Δεκεμβρίου. Τότε η φαινόμενη διάμετρος του θα φτάσει στα 17,2”.

Ο Δίας, θεαματικός, με μέγεθος -2,9, ανατέλλει στις 8:00 μμ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν τα ξημερώματα. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει ήδη τα 49-50 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρόνος, με φαινόμενο μέγεθος +0,4, βρίσκεται στον ανατολικό Αιγόκερω, ένα μήνα μετά την αντίθεσή του. Ανατέλλει περίπου στις  6 μμ. Η καλύτερη θέαση του πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα είναι περίπου στις 11 μμ. Το μήκος των δακτυλίων του είναι περίπου ίσο με το φαινόμενο πλάτος του δίσκου του Δία.

Ο Ουρανός, με μέγεθος 5,7 στον Κριό,  βρίσκεται στα δυτικά του Άρη αργά το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, είναι στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων, στα δυτικά του Δία.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί