Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 13-4 έως και 19-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 13-4 έως και 13-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 13 Απριλίου

Παρακολουθήστε τη Σελήνη να περνά κοντά από τους τρεις λαμπρούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, νωρίς το πρωί της 14ης, 15ης και 16ης Απριλίου.

Τρίτη, 14 Απριλίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 1:57 πμ.

Η βροχή διαττόντων Λυρίδες ξεκινά απόψε. Οι Λυρίδες παρατηρούνται καλύτερα ανάμεσα στα μεσάνυχτα και την αυγή, καθώς τότε το ακτινοβόλο σημείο τους ανεβαίνει ψηλότερα στον ανατολικό ουρανό. Η βροχή ξεκινά με το ακτινοβόλο της να βρίσκεται στον Ηρακλή. Μετά το ακτινοβόλο ταξιδεύει περίπου 1° την ημέρα, φθάνοντας τελικά στην Λύρα. Οι παρατηρητές σε μια σκοτεινή τοποθεσία μπορούν να περιμένουν μεταξύ 15 και 20 μετέωρα την ώρα, ειδικά καθώς οι μέρες προχωρούν και η βροχή κορυφώνεται. Σε ένα σκοτεινό ουρανό, εστιάστε σε μια περιοχή λίγο πιο μακριά από την Λύρα  και περίπου 45° ψηλά.

Οι Λυρίδες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους κάτω από μια Νέα Σελήνη στις πρωινές ώρες πριν από τις 22 Απριλίου.


Τετάρτη
, 15 Απριλίου
Αυτό το βράδυ, η Αφροδίτη σχηματίζει ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο με τον Αλντεμπαράν κάτω στα αριστερά της και τις Πλειάδες στα δεξιά της.

Πέμπτη, 16 Απριλίου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε το λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Παρασκευή, 17 Απριλίου

Ο πλανήτης Αφροδίτη, στον δρόμο του προς τη μέγιστη λαμπρότητά του σε μόλις 10 ημέρες, περνά 10° βόρεια του Αλντεμπαράν στις 11 μμ. Μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, ο πλανήτης μεγέθους -4,7 λάμπει πολύ κοντά στο χρυσοκόκκινο μάτι του Ταύρου. Η Αφροδίτη εμφανίζεται μόνο 36 τοις εκατό φωτισμένη, αν και εκτείνεται περίπου 32″ στον ουρανό. Στις επόμενες ημέρες, η ημισέληνος θα συνεχίζει να γίνεται λεπτότερη, αν και ο δίσκος της θα αυξηθεί σε φαινόμενο μέγεθος. Στις 30 Απριλίου, η Αφροδίτη θα είναι μόλις 25% φωτισμένη και θα έχει διάμετρο 39″.

Σάββατο, 18 Απριλίου

Ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού, είναι ήδη  αρκετά ψηλά στην αρχή της νύχτας και φθάνει πολύ ψηλά μετά τα μεσάνυχτα. 

Το μάτι του Ταύρου φαίνεται νωρίς στον δυτικό ουρανό. Το αστέρι αυτό, ο Λαμπαδίας  (Aldebaran) θεωρείται ότι είναι ένα πορτοκαλί αστέρι, αν και για πολλούς ανθρώπους το χρώμα δεν είναι άμεσα εμφανές. Θυμηθείτε ότι τα χρώματα των αστέρων αντιπροσωπεύουν θερμοκρασίες, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Λαμπαδίας είναι ψυχρότερος από τον Ήλιο μας. Η θερμοκρασία του (και το χρώμα του) είναι πιο κοντά στον Αρκτούρο του Βοώτη. Ο Λαμπαδίας είναι ένας υπερήλικας του αστρικού πληθυσμού. Έχει ήδη καταναλώσει όλο το υδρογόνο στο εσωτερικό του και τώρα μετατρέπει το ήλιο σε άνθρακα, που θα είναι και η πηγή ενέργειας του.

Κυριακή, 19 Απριλίου

Καθώς χάνεται η Σελήνη, οι Λυρίδες κάνουν την εμφάνισή τους. Κοιτάξτε ανατολικά κοντά στον λαμπρό Βέγα. Δεν θα υπάρχει Σελήνη, όταν θα κορυφωθεί η βροχή στις 22 Απριλίου.

 

O Πασχαλιάτικος κομήτης  C / 2019 Y4 (ATLAS) εξακολουθεί να κατακερματίζεται. Όμως, δεν παραιτείται! Η φωτογραφία είναι του Rolando Ligustri από την Ιταλία. Χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Planewave DK 500 /2250 mm (ccd PL 11002 L=15 x 60 sec, rgb 60 sec in bin2)


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι μέσα στην λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,6, στο κέντρο του Ταύρου) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτήν την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 30 δευτερόλεπτα της μοίρας. Οι Πλειάδες βρίσκονται κάτω από την Αφροδίτη.

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, -2,2, και +0,6, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρεις. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 6 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Ουρανός χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Ποσειδώνας κρύβεται μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί