Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-4 έως και 21-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-4 έως και 21-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 15 Απριλίου

Σύνθετη εικόνα Λυρίδων και μη Λυρίδων μετέωρων πάνω από το Νέο Μεξικό τον Απρίλιο του 2012.   Φωτογραφία: Image via NASA/ MSFC/ Danielle Moser.

 

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λυρίδες είναι ενεργή κάθε χρόνο από περίπου τις 16 Απριλίου έως τις 25. Η κορύφωση της συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία ημέρα. Φέτος, αναμένεται να συμβεί το πρωί της 23ης Απριλίου, κάτω από το φως του φεγγαριού. Ο κομήτης Thatcher (C / 1861 G1) είναι η πηγή των Λυρίδων. Κάθε χρόνο, στα τέλη Απριλίου, ο πλανήτης μας διασχίζει την τροχιά του κομήτη. Δεν έχουμε φωτογραφίες αυτού, επειδή η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια. Ο κομήτης επισκέφθηκε τελευταία το εσωτερικό ηλιακό σύστημα το 1861, πριν γίνει η  φωτογραφία ευρέως διαδεδομένη. Ο κομήτης αυτός αναμένεται να επιστρέψει το έτος 2276.

 

Τρίτη, 16 Απριλίου

Ο Άρης συνεχίζει να προσθέτει λάμψη στον αστερισμό του Ταύρου αυτή την εβδομάδα. Και αυτό το βράδυ ο κόκκινος πλανήτης περνάει 7° βόρεια από το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του, τον κατακόκκινο 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν. Με μέγεθος 1,6, ο Άρης εμφανίζεται ελαφρώς πιο αμυδρός από τον Αλντεμπαράν. Ο πλανήτης βρίσκεται 30° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά τη δύση του Ηλίου και δύει μετά τις 11 μμ.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 1:07 πμ. Θα βρίσκεται 364.205 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:29 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 17 Απριλίου

Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν εμφανιστεί ξανά στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε τον όση ώρα, αυτός ο αγαπημένος αστερισμός, παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η περίφημη «ζώνη του Ωρίωνα» στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του, τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.

Πέμπτη, 18 Απριλίου

Το φεγγάρι είναι σχεδόν γεμάτο αυτό το βράδυ. Λάμπει ανάμεσα στον Στάχυ και στον Αρκτούρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:07 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 19 Απριλίου

Πανσέληνος στις 2:14 μμ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:58 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 20 Απριλίου

Εάν έχετε μια καθαρή εικόνα του βορειοανατολικού ορίζοντα, θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε την αργή άνοδο του λαμπρού «καλοκαιρινού» αστέρα, του Βέγα, στον ουρανό. Στα μέσα Απριλίου ο Βέγας αναδύεται από τον ορίζοντα γύρω στις 9 ή 10 μμ. Πόσο νωρίς μπορείτε να τον δείτε;

 

Κυριακή, 21 Απριλίου

Αυτοί που θα σηκωθούν νωρίς το πρωί, θα είναι σαν να βλέπουν σε προεπισκόπηση  τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία λαμπρά αστέρια ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:36 πμ της Δευτέρας. 

 

Η φωτογραφία είναι από το www.pixabay.com

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9)  και ο πολύ αμυδρότερος της Ερμής (μέγεθος +0,2) βρίσκονται, και οι δύο, χαμηλά στον ορίζοντα το λυκαυγές. Φτάνουν σε απόσταση 4½°. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Ταύρο) φαίνεται στα δυτικά όταν βραδιάζει. Βρείτε πρώτα τον Ωρίωνα στα νοτιοδυτικά. Στα δεξιά του αστερισμού θα βρείτε τον λαμπρό Αλντεμπαράν. Ο Άρης είναι κοντά στο αστέρι, σε απόσταση 7 μοιρών. Ο δίσκος του έχει τώρα διάμετρο μόλις 4,5 δευτερόλεπτα της μοίρας. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά λίγο πριν τη 1 πμ. Πριν την ανατολή του Ήλιου βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για παρατήρηση.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη) λάμπει στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Η  Αφροδίτη είναι χαμηλότερά του και μακριά.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χάνονται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί