Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 15-11 έως και 21-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 15-11 έως και 21-11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου
Το Κήτος, το θαλάσσιο τέρας  ή η φάλαινα, εκτείνεται πέρα από το νοτιοανατολικό μέρος του βραδινού ουρανού. Βρίσκεται κάτω από τον Πήγασο και την Ανδρομέδα, περίπου στο ένα τρίτο της απόστασης του ορίζοντα από το ζενίθ. Το Κήτος μοιράζεται επίσης τη μυθολογία με αυτούς τους δύο αστερισμούς. Το φωτεινότερο αστέρι του Κήτους είναι ο 2ου μεγέθους Diphda, 20 μοίρες πάνω από το νοτιοανατολικό σημείο και περίπου 1 ½  ώρα μετά από το ηλιοβασίλεμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:12 μμ.

Τρίτη,  16 Νοεμβρίου
Γύρω στις 8 μμ., ανάλογα με το πού ζείτε, η Αίγα, μηδενικού μεγέθους, ανατέλλει ακριβώς τόσο ψηλά στα βορειοανατολικά όσο ο Βέγας, επίσης μηδενικού μεγέθους, έχει βυθιστεί στα δυτικά-βορειοδυτικά. Η εποχή πλησιάζει στο χειμώνα.

Η βροχή διαττόντων Λεοντίδες, συνήθως αδύναμη, θα κορυφωθεί πολύ αργά απόψε, αλλά θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο φως της Σελήνης. Εάν θέλετε να προσπαθήσετε να δείτε τη βροχή, έχετε περίπου μια ώρα σκοτάδι, χωρίς φεγγάρι, μεταξύ της δύσης του φεγγαριού και της αρχής της αυγής.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου
Ψάχνετε για κάποιο δύσκολο αντικείμενο στην λίστα με τα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό του Νοεμβρίου; Θα το βρείτε στον Πήγασο που βρίσκεται ψηλά στο ζενίθ αυτά τα βράδια: το Κουϊντέτο του Στεφάνου
(Stephan’s Quintet) και οι αμυδροί συνοδοί γαλαξίες του μεγάλου γαλαξία NGC 733.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:51  μμ.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου
Από σήμερα και μέχρι και το Σάββατο, η Σελήνη περνάει μέσα από τον αστερισμό του Ταύρου, κάτω από τις Πλειάδες  και κοντά στον Αλντεμπαράν.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου
Στο σούρουπο και στην αρχή της νύχτας, ο αστερισμός που μοιάζει με μπολ, ο Βόρειος Στέφανος, βρίσκεται κάτω και στα δεξιά του Βέγα, χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα.  Αν και είναι δύσκολο να φανεί αυτός ο αστερισμός στον πλημμυρισμένο με το φως της Σελήνης ουρανό, αυτό το αστραφτερό ημικύκλιο από αστέρια θα γίνει πιο εντυπωσιακό μετά από μερικές ημέρες ή μόλις φύγει το φεγγάρι από τον ουρανό νωρίς το βράδυ.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου
Η Αφροδίτη και ο Δίας, τα δύο λαμπρότερα ουράνια αντικείμενα μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, φαίνονται νωρίς το βράδυ όλο και σε μικρότερη απόσταση ο ένας από τον άλλο από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η Αφροδίτη είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Ο Δίας βρίσκεται ψηλά στο νότο. Ο Κρόνος λάμπει στα μισά της απόστασης του Δία από την Αφροδίτη. Παρακολουθήστε αυτή τη σειρά των τριών πλανητών να μικραίνει τον επόμενο μήνα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:36 μμ.

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου
Η λαμπρή Κασσιόπη στριφογυρίζει γύρω από τον βόρειο μεσημβρινό, κοντά στο ζενίθ, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Ξέρετε πού να ψάξετε για το ανοιχτό σμήνος  NGC 7789, με κιάλια; Είναι περίπου 3° νοτιοδυτικά του β της Κασσιόπης. Το σμήνος έχει διάμετρο περίπου 30 λεπτά του τόξου και όλα τα αστέρια που ανήκουν σε αυτό το σμήνος είναι περίπου 11ου μεγέθους. Φαίνονται καλά με μεσαία μεγέθυνση. Αν και το σμήνος έχει μέγεθος όσο και η Σελήνη, μοιάζει σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής αν το δει κάποιος με κιάλια. Η απόστασή του είναι περίπου 13.000 έτη φωτός μακριά.

Το Νεφέλωμα της Κεφαλής του Ίππου είναι ένα σκοτεινό νεφέλωμα στον αστερισμό του Ωρίωνα. Το αντικείμενο αυτό, 1500 έτη φωτός μακριά μας, φωτογραφήθηκε πρώτη φορά το 1888 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ,  .Αυτή η πανέμορφη φωτογραφία είναι του Γιώργου Χατζηφραντζή, τραβηγμένη από τη Χαλκιδική.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χαμηλώνει όλο και περισσότερο μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου, στον πρωινό ουρανό.

Ο Άρης, με μέγεθος +1,6, φαίνεται μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου. Η επόμενη καλή εμφάνισή του θα διαρκέσει δύο χρόνια. Η αντίθεση του πλανήτη είναι στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο σούρουπο, στον αστερισμό του Τοξότη. Δύει περίπου 45 λεπτά μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Θα ανεβαίνει ψηλότερα και θα γίνεται λαμπρότερη μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,4) συνεχίζουν να λάμπουν στα νότια νωρίς το βράδυ, 16° μακριά στις δύο αντίθετες πλευρές του Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη και δύει περίπου στις 10 μμ., ενώ ο Δίας στις 11:30 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον νότιο Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά στις 8  μμ.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί