Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 17-5 έως και 23-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 17- 5 έως και 23-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 17 Μαΐου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη αποχή, 22 ° μακριά από τον Ήλιο. Αυτή είναι η καλύτερη βραδινή εμφάνιση του Ερμή αυτή την χρονιά.

Τριάντα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι ακόμα ψηλά. Η Αφροδίτη, με λαμπρότητα –3,9, βρίσκεται σε ύψος σχεδόν 6 ° και βρίσκεται 8,5 ° κάτω από αμυδρότερο (μέγεθος 0,4) Ερμή. Παρατηρήστε τους πλανήτες στον σκοτεινό ουρανό. Πολλά άλλα φωτεινά αστέρια αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους: ο Μπετελγκέζ, η Αίγα και ο Αλγκόλ στον Περσέα.

Τρίτη, 18 Μαΐου

Αυτό το βράδυ, η Σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο. Τα επόμενα δύο βράδια, ο δορυφόρος μας θα βρεθεί στον Λέοντα.

Τετάρτη, 19 Μαΐου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 10:14 μμ. Αυτό το βράδυ λάμπει 4  μοίρες μακριά από τον Βασιλίσκο (α του Λέοντα).

Εάν δεν έχετε εξετάσει το φεγγάρι λεπτομερώς σε αυτήν την φάση του, στοχεύστε τα κιάλια ή το τηλεσκόπιό σας απόψε και απολαύστε το. Τα κιάλια  θα λειτουργούσαν καλύτερα εάν ήταν τοποθετημένα σε έναν τρίποδα. Η όψη των κρατήρων  που φαίνονται στο νότιο (χαμηλότερο) όριο της διαχωρίζουσας (terminator) είναι εντυπωσιακή. Παρατηρήστε τις μεγάλες κυκλικές περιοχές στην πάνω δεξιά πλευρά της Σελήνης που εμφανίζονται σκοτεινότερες από την περιβάλλουσα περιοχή. Είναι τεράστιοι κρατήρες των οποίων ο πυθμένας είχε γεμίσει με λάβα  πολύ καιρό πριν.

Πέμπτη, 20 Μαΐου

Ο αστερισμός του Λέοντα, το λιοντάρι, μπορεί να βρεθεί ψηλά στα νοτιοδυτικά  κοντά στο τέλος του σούρουπου. Οι περισσότεροι παρατηρητές προσδιορίζουν εύκολα την περιοχή της κεφαλής, τον Βασιλίσκο (Regulus) και την ομάδα από αστέρια που μοιάζει σαν ένα δρεπάνι ή σαν ένα ανάποδο αγγλικό ερωτηματικό. Η ουρά του λιονταριού περιέχει επίσης ένα εξέχων αστέρι 2ου μεγέθους, την Ντενέμπολα. Αυτός ο ήλιος είναι άσπρος, δηλώνοντας σε εμάς ότι είναι θερμότερο από τον ήλιο μας. Η Ντενέμπολα είναι παρόμοια με τον Αλτάιρ, ένα από τα αστέρια του θερινού τριγώνου αλλά βρίσκεται πιο μακριά από αυτόν και κατά συνέπεια φαίνεται αμυδρότερη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:19 πμ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 21 Μαΐου

Καθώς αρχίζει η νύχτα, προσέξτε πόσο ψηλά στέκεται η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου. Αν και φαίνεται ότι αυτός ο γνωστός σχηματισμός αστέρων έχει σκαρφαλώσει ακριβώς από πάνω μας, στην πραγματικότητα είναι 10 με 15 μοίρες κάτω από το ζενίθ. Αν προεκτείνουμε πέντε φορές τους δύο δείκτες της  κατσαρόλας, τότε θα βρεθούμε στον πολικό αστέρα. Για να βεβαιωθείτε ότι το φαινόμενο μέγεθος του αστεριού του βορρά  είναι +2, κοιτάξτε του δύο δείκτες αστέρες. Θα πρέπει να έχουν την ίδια λαμπρότητα.

Σάββατο, 22 Μαΐου

Το πιο αμυδρό αστέρι της κεφαλής του Δράκοντα, απέναντι από τον Eltanin, είναι ο ν. Είναι ένα όμορφο, διπλό αστέρι ίσης φωτεινότητας για κιάλια (διαχωρισμός 61 δευτερόλεπτα, και τα δύο μεγέθους 4,9). Το ζευγάρι απέχει 99 έτη φωτός. Και τα δύο είναι καυτά, χημικά περίεργα αστέρια τύπου-Α κάπως μεγαλύτερα, θερμότερα και πιο ογκώδη από τον Ήλιο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:57 πμ. της Κυριακής.

Κυριακή, 23 Μαΐου

Το φωτεινό αστέρι χαμηλά στην δύση μόλις βραδιάσει είναι ο Προκύων του Μικρού Κυνός. Το αστέρι αυτό είναι γνωστό στους περισσότερους ερασιτέχνες αστρονόμους αλλά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί χωρίς τους γνωστούς αστερισμούς του Ωρίωνα και του Μεγάλου Κυνός (με τον Σείριο) να φαίνονται στον ουρανό αυτήν την ώρα. Παρομοίως, η Αίγα, το λαμπρό αστέρι χαμηλά στον βορειοδυτικό ουρανό, είναι ένα άλλο μέλος από την όμορφη  συλλογή με τέτοια λαμπρά και χαρακτηριστικά αντικείμενα από τον χειμερινό ουρανό.

 

Μια  άλλη όμορφη φωτογραφία της περιοχής γύρω από το αστέρι ρ του Οφιούχου, κοντά στον Σκορπιό. Εδώ διακρίνεται και το νεφέλωμα αντανάκλασης“Blue Horsehead”που φωτίζεται από το αστέρι ν του Σκορπιού. Φωτογράφος: Μάνος Μαλακόπουλος.

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  (μέγεθος 1) και η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βγαίνουν μέσα από το φως της δύσης του Ήλιου, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Καθώς βραδιάζει, ο Ερμής φαίνεται 8° πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,7,  στους Διδύμους, λάμπει στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4,4  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) φαίνονται στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,3, 17 μοίρες στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός κρύβεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας βρίσκεται ακόμα χαμηλά στα ανατολικά όταν αρχίζει η αυγή.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί