Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, απο 18-7 έως 24-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 18-7 έως 24-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, ένας τεράστιος αντικυκλώνας με σχήμα οβάλ που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια, είναι το κύριο από τα πολλά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στο γίγαντα των πλανητών. Παρακάτω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο την κηλίδα του Δία. Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Δευτέρα, 18 Ιουλίου

Ο Αρκτούρος είναι το λαμπρότερο αστέρι ψηλά στα δυτικά με χρώμα ανοιχτό κίτρινο –πορτοκαλί. Ο αστερισμός του Βοώτη, και ιδιαίτερα ο σχηματισμός από τα αστέρια πάνω από τον Αρκτούρο, μοιάζει με το σχήμα ενός χαρταετού. Στα δεξιά του Αρκτούρου είναι η Μεγάλη Άρκτος.
Monday_chart

 

Τρίτη, 19 Ιουλίου

Πανσέληνος στις 2:01 πμ της Τετάρτης. Η Σελήνη ανατέλλει περίπου με τη δύση του Ήλιου και βρίσκεται στον Τοξότη, κοντά στα σύνορα με τον Αιγόκερο. Καθώς ανεβαίνει όλο και ψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοιτάξτε τον Αλτάιρ, περίπου 25 μοίρες πάνω και στα αριστερά της.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:26 μμ.      

 

Τετάρτη, 20 Ιουλίου

Wednesday_chartΕίμαστε ακόμα στο 1/3 της πορείας μας μέσα στο καλοκαίρι και ήδη ο φθινοπωρινός και χειμωνιάτικος αστερισμός της Κασσιόπης, με το χαρακτηριστικό σχήμα W, ανεβαίνει στα βόρεια-βορειοανατολικά μετά τα μεσάνυχτα.

 

Πέμπτη, 21 Ιουλίου

Ο Πλούτωνας ήταν σε αντίθεση πριν από δύο εβδομάδες. Όμως, παραμένει ένας αξιόλογος στόχος. Με μέγεθος 14,1, θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο 8 ιντσών ή μεγαλύτερο για να τον εντοπίσετε στον βορειοανατολικό Τοξότη, περίπου 0,6° μακριά από το 3ου μεγέθους αστέρι π του Τοξότη. Προσπαθήστε να τον βρείτε τις επόμενες νύχτες, όταν το φως της Σελήνης θα είναι λιγότερο έντονο.

 Thursday_chart

Παρασκευή, 22 Ιουλίου

Ο γεμάτος αστέρια Σκορπιός ονομάζεται πολλές φορές «ο Ωρίωνας του καλοκαιριού» λόγω της λαμπρότητάς του, τους μπλε γίγαντες αστέρες, και τον ξεχωριστό κόκκινο υπεργίγαντά του, τον Αντάρη, αντίστοιχο με τον Μπετελγκέζ του Ωρίωνα. Όμως, ο Σκορπιός είναι πολύ χαμηλότερα στο νότο για εμάς στα μέσα-βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Ο καλύτερος μήνας για βραδινή παρατήρηση του αστερισμού, πριν αρχίσει να γυρνά χαμηλότερα προς τα νοτιοδυτικά, είναι ο Ιούλιος. Υπάρχουν πλήθος αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό που μπορούν να παρατηρηθούν εύκολα με κιάλια ή τηλεσκόπιο, χωρίς φυσικά να αναφέρουμε τον Άρη και τον Κρόνο, που βρίσκονται εκεί κοντά. Ένα τέτοιο αντικείμενο είναι το ανοιχτό σμήνος NGC 6231, στην ουρά του Σκορπιού, μόλις 0,5° βόρεια του διπλού αστέρα ζ του Σκορπιού. Με μέγεθος 2,6, το NGC 6231 περιέχει περισσότερα από 100 αστέρια σε μια περιοχή μόλις 14′ σε διάμετρο.

DarktowerS_gendler800Το ανοιχτό σμήνος NGC 6231 μαζί με το νεφέλωμά του. Φωτογραφία:  Robert Gendler

 

Σάββατο, 23 Ιουλίου

O Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό της Λύρας και βρίσκεται στο ένα τρίτο ψηλά στον βορειοανατολικό ουρανό, μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Περίπου 1½ της μοίρας στα αριστερά του Βέγα και λίγο χαμηλότερα (στο ίδιο οπτικό πεδίο, αν κοιτάζετε με κιάλια) βρίσκονται δυο αστέρια 5ου μεγέθους πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Αυτό το διπλό άστρο είναι το γνωστό ε της Λύρας (ή double-double). Έχει αυτό το υποκοριστικό όνομα γιατί με τηλεσκόπιο, με κάποια μεγέθυνση, καθένα από τα δύο αστέρια αποκαλύπτουν ένα άλλο ζευγάρι διπλού αστέρα.

Κυριακή, 24 Ιουλίου

Προσπαθήστε να βρείτε τον μακρινό Ποσειδώνα όταν θα περνάει μόλις 31′ (η διάμετρος της Σελήνης) νότια από το 4ου μεγέθους αστέρι λάμδα του Υδροχόου. Ο πλανήτης ανατέλλει μετά τις 10 μμ και φτάνει στις 40° πάνω από τον νότιο ορίζοντα στην αρχή του λυκαυγούς. Θα χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε και τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε δίσκο του που έχει διάμετρο 2.3″.

Sunday_chart

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:36 μμ.

 

     lunar-scenic-oropos-03Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, ο Αντώνης Αγιομαμίτης φωτογράφησε την πανσέληνο να ανατέλλει πάνω από την εκκλησία του Αγίου Σωτηρίου στον Ωροπό. Ο Αντώνης χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Takahashi FSQ-106/f5  μαζί με διπλασιαστή από απόσταση 1230 μέτρων! Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λήψη εδώ

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com. Μετά από αρκετό διάστημα έλλειψης δραστηριότητας, ο Ήλιος έχει ενεργές περιοχές, τις κηλίδες AR2567 & AR2565. Στις 16 Ιουλίου, ο Bill Hrudey φωτογράφησε τον Ήλιο με τις κηλίδες αυτές, από τα νησιά Κάιμαν:

 SUNSPOTS

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα, περίπου 15 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε με κιάλια. Η Αφροδίτη έχει μέγεθος -3,9, ενώ ο Ερμής είναι -1,0, το 1/3 της λαμπρότητας της Αφροδίτης. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα βρεθεί 4 μοίρες πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Ο  Άρης (μέγεθος -1,0, στον Ζυγό) παραμένει λαμπρός με χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί στο νότο, αλλά αρχίζει να χάνει φαινόμενο μέγεθος. Η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 14 δευτερόλεπτα της μοίρας και το σχήμα του έχει γίνει gibbous. Στην επόμενή του αντίθεση, τον Ιούλιο του 2018, ο Άρης θα φτάσει τα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν στη μέγιστη διάμετρό του!

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Λέοντα) λάμπει στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φτάσει στα 33 δευτερόλεπτα της μοίρας, σχεδόν το μικρότερο μέγεθος που φτάνει ποτέ.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στο νότιο Οφιούχο) είναι το λαμπρότερο «άστρο» περίπου 15° στα ανατολικά (αριστερά) του Άρη. Κάτω και στα δεξιά του, στις 6° μακριά,  είναι ο αμυδρότερος Αντάρης. Στο μέσο της απόστασης μεταξύ Κρόνου και Άρη είναι ο δέλτα του Σκορπιού.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση ψηλά στα νότιο-ανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο), επίσης, φαίνεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί