Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-11 έως και 24-11

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-11 έως και 24-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου

Ο Ουρανός ήταν σε αντίθεση πριν από τρεις εβδομάδες. Ο εξωτερικός πλανήτης εμφανίζεται στον ανατολικό ουρανό αφού πέσει το σκοτάδι και ανεβαίνει ψηλά στο νότο στις 22:00. Έχει μέγεθος 5,7 και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Κριό, κοντά στα σύνορα του αστερισμού με τους Ιχθείς και το Κήτος. Αν και ο Ουρανός λάμπει αρκετά φωτεινός για να τον βρείτε και με γυμνό μάτι κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, χρησιμοποιήστε κιάλια για να το εντοπίσετε αρχικά. Το πλησιέστερος αστέρι-οδηγός είναι το μεγέθους 4,4 ξι του Κήτους, το οποίο βρίσκεται 3,8 ° στα νότιο-νοτιοανατολικά. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τη διάμετρο 3,7 ” του πλανήτη και τον  μπλε-πράσινο δίσκο του.

 

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 11:12 μμ. Η Σελήνη ανατέλλει στις 11:42 μμ. Βρίσκεται στον Λέοντα, λίγες μοίρες μακριά από τον Βασιλίσκο, το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου

Ο Ωρίωνας βγαίνει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μετά τις 8 μμ. Ψηλότερα, από πάνω του, είναι ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν. Πάω από τον Αλντεμπαράν είναι το μικρό σμήνος των Πλειάδων. Πάνω από το αστέρι και τις Πλειάδες είναι η λαμπρή Αίγα.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου

Αν και ο Ερμής πέρασε ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη την προηγούμενη εβδομάδα, κάνει ήδη την εμφάνισή του στο λυκαυγές. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, όταν ο πλανήτης θα βρίσκεται 10 ° πάνω από τον ορίζοντα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,1, οπότε θα μπορείτε να τον δείτε με γυμνό μάτι, όταν θα τον έχετε εντοπίσει με ένα ζευγάρι κιάλια μέσα στη λάμψη του λυκαυγούς. Μέσα από τηλεσκόπιο, ο Ερμής φαίνεται με διάμετρο δίσκου 8″ και είναι σε λεπτή φάση ημισελήνου. Θα γίνει λαμπρότερος και θα ανέβει ψηλότερα καθώς πλησιάζει σε μέγιστη αποχή σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου

Η απόσταση της Αφροδίτης από τον Δία έχει μικραίνει μόλις στις 2,3° χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Το Σάββατο και την Κυριακή οι δύο πλανήτες θα βρεθούν ακόμη πιο κοντά.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου

Η Αφροδίτη απέχει μόλις 1½° κάτω από τον Δία, ακριβώς κάτω απ’ αυτόν. Η εικόνα αυτή στο νοτιοδυτικό ουρανό θα είναι πολύ όμορφη και μπορεί εύκολα να φωτογραφηθεί με μια φωτογραφική μηχανή πάνω σε τρίποδα. Με τηλεσκόπιο, ίσως η εικόνα να είναι απογοητευτική  λόγω του χαμηλού ύψους των πλανητών.

Η Σελήνη είναι σε περίγειο, δηλαδή, πιο κοντά στη Γη 9:41 μμ, 366.716 χιλιόμετρα μακριά μας.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου

Η ημισέληνος βοηθάει στον εντοπισμό του Άρη σήμερα το πρωί. Αναζητήστε το φεγγάρι περίπου 15 ° ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μια ώρα πριν την ανατολή. Ο Κόκκινος Πλανήτης «κρύβεται» 4 ° στα δεξιά της Σελήνης. Αν και με μέγεθος 1,7 ο Άρης δεν θα ξεχωρίζει ιδιαίτερα, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να τον εντοπίσετε. Αφού θα είστε σε εκείνο το μέρος του ουρανού αναζητήστε και τον μεγέθους -0,4 Ερμή 8 ° κάτω από τη Σελήνη.

 

Μ45: Οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης
Μέσα από ένα σύννεφο κοσμικής σκόνης σε απόσταση 400 ετών φωτός, το ωραίο σμήνος των  αστεριών των Πλειάδων δείχνει έντονα το γαλάζιο χρώμα του. Τα αστέρια και η κοσμική σκόνη δεν συνδέονται, απλά τυχαίνει να διέρχονται από την ίδια περιοχή του ουρανού. Ο Γαλιλαίος σκιαγράφησε για πρώτη φορά το σύμπλεγμα αστέρων που είδε με το τηλεσκόπιο του με αστέρια πάρα πολύ αμυδρά για να τα δει κανείς με γυμνό μάτι. Αυτή η ευρέως πεδίου φωτογραφία καλύπτει πάνω από 20 έτη φωτός κατά μήκος του σμήνους των Πλειάδων. Φωτογραφία: Adam BlockSteward Observatory, University of Arizona

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται στο λυκαυγές μετά τις 22 Νοεμβρίου. Γρήγορα φτάνει σε μέγεθος 0. Μη μπερδέψετε τον Ερμή με τον Άρη ή τον Στάχυ, 10° και 18° πάνω και στα δεξιά του Ερμή, αντίστοιχα, ή με τον λαμπρό Αρκτούρο, 32° πάνω και στα αριστερά του.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -3,9) και ο Δίας (μέγεθος -1,9, και οι δύο στον Οφιούχο) λάμπουν  χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών μειώνεται κατά 1 μοίρα κάθε ημέρα, φτάνοντας στις 2,3° στις 22 Νοεμβρίου. Θα βρεθούν μόλις 1½° μακριά στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Ο Άρης (μέγεθος +1,8, στην Παρθένο) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά, 20 μοίρες στα αριστερά του Δία.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο μετά τις 10 μμ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί