Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 18-12 έως και 24-12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 18-12 έως 24-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου

Το σμήνος των Πλειάδων λάμπει πολύ ψηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Πόσα αστέρια των Πλειάδων μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι; Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μετρήσουν 6. Με οξεία όραση, σκοτεινό ουρανό και σταθερό βλέμμα, ίσως μπορείτε να δείτε 8 ή 9.

Νέα Σελήνη στις 8:32 πμ.

Η Σελήνη, επίσης, φτάνει σήμερα στο απόγειο της. Θα βρίσκεται στην πιο μακρινή της απόσταση από τη Γη, 406.603 χιλιόμετρα από το κέντρο του πλανήτη μας.

 

Τρίτη , 19 Δεκεμβρίου

Τα πέντε πιο λαμπρά αστέρια της Κασσιόπης βρίσκονται σε τέτοια διάταξη, ώστε αποτελούν αυτό που συνήθως αποκαλούμε το “W” της Κασσιόπης. Κατά το σούρουπο το W βρίσκεται πολύ ψηλά στα βορειοανατολικά. Σύντομα θα στραφεί σε “Μ” ακόμη ψηλότερα στο βορρά.

Αν και ο Ουρανός έφτασε σε αντίθεση ακριβώς πριν από δύο μήνες, παραμένει ένας δελεαστικός στόχος. Ο εξωτερικός πλανήτης ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο γύρω στις 7:30 μμ. Με μέγεθος 5,8 βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς Ιχθύες, 3,5° δυτικά του αστέρα 4ου ο των Ιχθύων. Αν και ο Ουρανός λάμπει αρκετά ώστε να φένεται και με γυμνό μάτι σε έναν σκοτεινό ουρανό, ένα ζευγάρι κιάλια κάνει τον εντοπισμό του πολύ ευκολότερο. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον μπλε-πράσινο δίσκο του πλανήτη, ο οποίος εκτείνεται στα 3,6″.

 

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που ο M31, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, περνάει από το ζενίθ λίγο αφού βραδιάσει, αν ζείτε στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Θυμάστε τον Carl Sagan (9 Νοεμβρίου 1934 – 20 Δεκεμβρίου 1996); Επέτειος του θανάτου του σήμερα.

Ο Άρης ξεχωρίζει στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν από την αυγή αυτή την εβδομάδα. Ο μεγέθους 1,6 κόκκινος πλανήτης ανατέλλει περίπου τέσσερις ώρες πριν από τον Ήλιο και εμφανίζεται 25° ψηλά στην αρχή του λυκαυγούς. Τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της ανατολικής Παρθένου, αν και θα διασχίσει τον γειτονικό Ζυγό αργότερα αυτή την εβδομάδα. Δυστυχώς, η θέα του Άρη μέσω ενός τηλεσκοπίου αποδεικνύεται απογοητευτική. Ο δίσκος του είναι μόνο 5″ και δεν δείχνει λεπτομέρειες.

 

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου

Σήμερα είναι η συντομότερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο και η μεγαλύτερη ημέρα στο νότιο ημισφαίριο. Το ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου συμβαίνει στις 6:30 μμ, όταν ο Ήλιος θα φτάσει στη νοτιότερη απόκλιση για το 2017 και θα αρχίσει την εξάμηνη επιστροφή του προς τα βόρεια. Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη αρχή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Η ασθενής βροχή διαττόντων Αρκτίδες θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της απόψε και αύριο το βράδυ. Το ακτινοβόλο της σημείο είναι κοντά στο αστέρι Κοτσάμπ στην «κατσαρόλα» της Μικρής Άρκτου.

Ο Κρόνος περνάει πίσω από τον Ήλιο, όπως τον βλέπουμε από τη Γη, αυτό που οι αστρονόμοι ονομάζουν «σύνοδο». Περιττό να πούμε ότι η λάμψη του αστεριού μας καθιστά αδύνατη τη θέαση του πλανήτη. Θα μπορείτε να δείτε ξανά τον Κρόνο πριν από την αυγή τον Ιανουάριο.

 

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ερμής εμφανίζεται χαμηλά στην αυγή, εκεί όπου η Σελήνη ήταν μια εβδομάδα πριν.

Με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό, οι παρατηρητές κάτω από ένα καθαρό και σκοτεινό ουρανό θα είναι σε θέση να δουν κατά μέσο όρο 10 μετέωρα ανά ώρα που θα προέρχονται από τις Αρκτίδες. (Η Γη θα περάσει μέσα από τη ζώνη θραυσμάτων ύλης που άφησε πίσω του ο κομήτης 8P/Tuttle).

 

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου

Οι αστέρες του Κριού λάμπουν νωρίς το βράδυ. Ο λαμπρότερος τους, ο Χαμάλ, είναι ένας πορτοκαλής γίγαντας. Μπορείτε να διακρίνετε την απόχρωσή του με γυμνό μάτι;

Το θερινό τρίγωνο που απαρτίζεται από τα λαμπρά αστέρια Βέγας, στον αστερισμό της Λύρας, Ντενέμπ, στον αστερισμό του Κύκνου και Αλτάιρ, στον Αετό, φαίνεται ακόμα στο βραδινό λυκόφως. Από τα τρία αυτά  αστέρια, ο Αλτάιρ σε λίγες ημέρες θα διακρίνεται δύσκολα αφού θα είναι μόλις 6 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

 

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου

Αν βγείτε έξω πριν από την αυγή θα βρείτε τον Δία να λάμπει στα νοτιοανατολικά κάτω και στα αριστερά του Άρη. Ο γιγαντιαίος πλανήτης ανέρχεται στις 20° όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -1,8, το οποίο τον καθιστά το πιο λαμπρό «άστρο» στον νυχτερινό ουρανό. Βρίσκεται ανάμεσα στα πολύ πιο αμυδρά αστέρια του αστερισμού του Ζυγού. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του, διαμέτρου 33″.

 

Το νεφέλωμα  της « Ίριδας» (NGC 7023 & LBN487) στον αστερισμό του Κηφέα. Η φωτογραφία είναι από την 11η  ΠΕΕΑ, στους Φιλιππαίους Γρεβενών, της Χριστίνας Ηρακλέους. Τηλεσκόπιο: Sky-Watcher ED80 Black Diamond, κάμερα: Atik 450C, στήριξη: AZ-EQ5 GoTo

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να εμφανίζεται ξανά στο λυκαυγές στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η Αφροδίτη και ο Κρόνος βρίσκονται μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Άρης και ο Δίας (μεγέθη +1,6, και -1,7, αντίστοιχα), ανατέλλουν μετά τις 3:30 πμ και λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Πρώτα βγαίνει ο Άρης, ο πιο αμυδρός απ’ τους τρείς. Είναι στην Παρθένο, κοντά στον λαμπρό Στάχυ. Ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα. Ο Δίας ανατέλλει περίπου μισή μετά τον Άρη και βρίσκεται στον Ζυγό. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών πλανητών ολοένα και μικραίνει. Θα βρεθούν μόλις 0,3° μακριά τα πρωινά της 6ης και 7ης Ιανουαρίου. Ο Δίας θα περάσει λιγότερο από 1° μακριά από το αστέρι α του Ζυγού.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση στα νότια.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί