Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 19-4 έως και 25-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 19- 4 έως και 25-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 19 Απριλίου

Η Σελήνη, σχεδόν στο πρώτο τέταρτο, βρίσκεται 3,5 μοίρες κάτω από τον Πολυδεύκη, στον αστερισμό των Διδύμων. Περίπου 20 μοίρες πιο κάτω και αριστερά είναι ο Προκύων.

Τρίτη, 20 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 10:00 πμ.

Αυτό το βράδυ, με ένα ζευγάρι κιάλια, εντοπίστε το ανοιχτό σμήνος Μ44 («Κυψέλη»), περίπου  3° κάτω από τη Σελήνη. Φυσικά, με το δυνατό φως του φεγγαριού, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για την παρατήρηση αντικειμένων από τον βαθύ ουρανό. Όμως, με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να δείτε κάποια από τα αστέρια του σμήνους.

Ο αστεροειδής Εστία (4 Vesta), με μέγεθος 6,6, βρίσκεται μόνο 35′ από το αστέρι 51 του Λέοντα (μέγεθος 5,5). Η Εστία ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Wilhelm Olbers. Εκτείνεται σε μήκος 500 χιλιομέτρων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, μετά την Δήμητρα (1 Ceres).

Τετάρτη, 21 Απριλίου

Αυτό το βράδυ, η Σελήνη σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Βασιλίσκο και την Algieba (γ του Λέοντα), το δεύτερο σε λαμπρότητα αστέρι του αστερισμού του Λέοντα.

Πέμπτη, 22 Απριλίου

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι Λυρίδες, συνήθως μια αδύναμη βροχή διαττόντων,  αλλά μερικές φορές απρόβλεπτη, θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δραστηριότητά της. Το φως της  Σελήνης θα εμποδίζει τη θέαση των διαττόντων έως ότου δύσει περίπου μία ώρα πριν από την πρώτη λάμψη της αυγής. Το πηγαίο σημείο ακτινοβολίας της βροχής είναι στον αστερισμό της Λύρας, την άρπα του Ορφέα, από εκεί που τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται. Σε σκοτεινό και καθαρό ουρανό, οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να δουν μέχρι και 20 μετέωρα την ώρα.

Ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται κοντά στον Αιγόκερω. Οι δύο πλανήτες αποτελούν εξαιρετικούς στόχους με κιάλια ή τηλεσκόπιο. Οι γιγάντιοι πλανήτες ανατέλλουν πριν από τον Ήλιο.

 

Παρασκευή, 23 Απριλίου

Για αυτούς που θα σηκωθούν νωρίς το πρωί, θα δουν σε προεπισκόπηση το πως θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία φωτεινά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το φωτεινό αστέρι στα μέσα του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.

Σάββατο, 24 Απριλίου

Αυτό το βράδυ, η Σελήνη σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με τον Στάχυ και τον Αρκτούρο.

Κυριακή, 25 Απριλίου

Ο Βέγας, ένα από τα πλέον βασικά αστέρια του θερινού τριγώνου ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα. Το λευκό-γαλάζιο χρώμα του υποδηλώνει ότι είναι θερμότερος από τον ήλιο μας. Αποτελεί ένα ξεχωριστό άστρο,  ως αναφορά την ιστορία της αστρονομίας, αφού ήταν το πρώτο αστέρι που φωτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 1850. Τότε άρχισε και ο ιδιαίτερος δεσμός της αστρονομίας με την φωτογράφηση που η τωρινή του εξέλιξη είναι οι διατάξεις με σύζευξη φορτίου ή το γνωστό μας CCD chip.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη παραμένουν μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου, όχι όμως για πολύ. Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να φαίνονται χαμηλά στο βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,4,  από τον Ταύρο στους Διδύμους, λάμπει ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 5  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον Αιγόκερω) φαίνονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 60 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,1, 13 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.


Ο Δίας στις 13 Απριλίου φωτογραφήθηκε από τον Christopher Go από τις Φιλιππίνες, με γεωγραφικό πλάτος 10°.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί