Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 22-6 έως και 28-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 22-6 έως και 28-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

 

Δευτέρα, 22 Ιουνίου

Μέσα στο λαμπρό βραδινό λυκόφως, αναζητήστε τη λεπτή ημισέληνο, δύο ημερών, χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα. Βρίσκεται κάτω αριστερά από τα αστέρια των Διδύμων. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.

Τρίτη, 23 Ιουνίου

Τα κεντρικά αστέρια του αστερισμού της Λύρας που σχηματίζουν  ένα μικρό παραλληλόγραμμο, κρέμονται κάτω δεξιά από τον λαμπρό Βέγα ψηλά στα ανατολικά. Τα δύο πιο φωτεινά αστέρια, μετά τον Βέγα, είναι τα δύο που σχηματίζουν το κάτω μέρος του παραλληλόγραμμου: ο βήτα και ο γ της Λύρας, ο Sheliak και ο Sulafat. Τώρα παρατάσσονται κάθετα, με τον βήτα στην κορυφή. Ο β της Λύρας είναι ένα διπλό εκπληκτικό αστέρι.  Συγκρίνετέ το με το γ όταν θα κοιτάζετε την Λύρα.

Στον Λέοντα υπάρχουν πολλοί φωτεινοί γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου της  περίφημης τριπλέτας των γαλαξιών, του NGC 3628, M65 και M66 . Θα βρείτε την ομάδα γαλαξιών του Λέοντα λίγο πάνω από 7 ° δυτικά-νοτιοδυτικά της Ντενέμπολα και λιγότερο από 3 ° νοτιοανατολικά του μεγέθους 3,3 θ του Λέοντα. .

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:10 πμ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 24 Ιουνίου

Η ημισέληνος, που γίνεται όλο και πιο λαμπρή από νύχτα σε νύχτα, περνάει κοντά από τον Βασιλίσκο ( Regulus ). Αύριο το βράδυ θα βρίσκεται 3,5 μοίρες πάνω από το αστέρι.

Ο κομήτης PanSTARRS (C/2017 T2) περνά λιγότερο από 1° δυτικά του σπειροειδούς γαλαξία M106 απόψε. Το ζευγάρι βρίσκεται στους Θηρευτικούς Κύνες, ψηλά στον βορειοδυτικό ουρανό. Ο PanSTARRS έχει  περίπου μέγεθος 9, σε σύγκριση με τον γαλαξία που έχει μέγεθος 8,3. Και οι δύο θα πρέπει να φαίνονται όμορφα με ένα μεσαίου μεγέθους τηλεσκόπιο. Θαυμάστε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο τόσο διαφορετικών ουρανίων σωμάτων.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:01 πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 25 Ιουνίου

Απόψε, η Σελήνη βρίσκεται κοντά στην Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:48 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 26 Ιουνίου

Κάθε πρωί τώρα, η Αφροδίτη φαίνεται όλο και πιο ψηλά, πιο εύκολα να εντοπιστεί στα ανατολικά-βορειοανατολικά καθώς αρχίζει να φωτίζει η αυγή.

Μπορείτε να εντοπίσετε κιόλας τις Πλειάδες πάνω από την Αφροδίτη ή τον Αλντεμπαράν, στην   κάτω αριστερή πλευρά της Αφροδίτης;

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:39 πμ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 27 Ιουνίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 11:17 πμ.

Ένα δύσκολο να διαχωριστεί διπλό αστέρι, το ύψιλον του Ζυγού, είναι ένα όμορφο ερυθρό άστρο που αποτελεί τεστ για ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το ζευγάρι είναι ανόμοιο σε φωτεινότητα. Άξιο παρατήρησης είναι ο συνοδός με μέγεθος 11,5, στα νότια, μέσα σε ένα πολύ όμορφο πεδίο από αστέρια!

 

Κυριακή, 28 Ιουνίου

Πλησιάζουμε στον Ιούλιο, τον μήνα του Σκορπιού! Αυτός ο ξεχωριστός αστερισμός του καλοκαιριού φαίνεται στα νότια νοτιοανατολικά όταν πέφτει το σκοτάδι. Αξίζει να εξερευνήσετε αυτήν την περιοχή του ουρανού αφού είναι γεμάτη με όμορφα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:17 πμ. της Δευτέρας.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι που «έλλειπε» από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης του Ήλιου που συνέβη το πρωί της Κυριακής, 21 Ιουνίου, ημέρα και του θερινού ηλιοστασίου. Η φωτογραφία είναι του Χάρη Καμπάνη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη αρχίζει να φαίνεται ως ο λαμπρός Αυγερινός λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος. Κοιτάξτε πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα, όπως φαίνεται παραπάνω. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε το όμορφο σμήνος των Πλειάδων. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο Άρης είναι στην ανατολή περίπου στις 1 πμ, με μέγεθος -0,4. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 11 δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,7, και +0,3, αντίστοιχα) ανατέλλουν λίγο μετά τις 10 μμ. αργά το βράδυ. Απέχουν λιγότερο από 6° ο ένας από τον άλλο.

Ο Ουρανός είναι πολύ χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Ο Ποσειδώνας φαίνεται στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές, στην περιοχή κοντά στον Άρη.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί