Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-3 έως και 29-3

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-3 έως και 29-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 23 Μαρτίου

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη δυτική αποχή (28°). Ανατέλλει πριν τον Ήλιο. Έχει μέγεθος 0,3 και βρίσκεται  10° πάνω από τον ορίζοντα στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Το μέγεθος του δίσκου του είναι  7″ σε διάμετρο.

Σήμερα επίσης σηματοδοτεί την 180η επέτειο από την πρώτη φωτογραφία που της πανσέληνου. Ήταν ο John Draper που έβγαλε τη φωτογραφία αυτή, σε αυτήν την ημερομηνία, από το παρατηρητήριό του στη Νέα Υόρκη μετά από αρκετές προηγούμενες προσπάθειες.

 

Τρίτη, 24 Μαρτίου

Νέα Σελήνη στις 11:29 πμ. Λίγες ώρες αργότερα, στις 5:24 μμ, η Σελήνη φθάνει σε απόγειο. Αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη στην τροχιά της, όταν ο δορυφόρος μας θα βρεθεί 406.692 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η Αφροδίτη φθάνει σε μέγιστη ανατολική αποχή (46 °) στις 12 τα μεσάνυχτα. Καθώς ο Ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα, ο πλανήτης στέκεται ψηλότερα στον ουρανό, περίπου 43 °. Μια ώρα αργότερα, η Αφροδίτη εξακολουθεί να λάμπει σε ύψος 32 °. Βρίσκεται μόλις 9 ° κάτω από το εύκολα να εντοπιστεί σμήνος των Πλειάδων (M45).

Τετάρτη, 25 Μαρτίου

Σήμερα σηματοδοτεί την 365η επέτειο από την ανακάλυψη του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα, από την Christiaan Huygens. Μέχρι σήμερα, ο Τιτάνας είναι το μόνο φεγγάρι του ηλιακού συστήματος όπου η ανθρωπότητα έχει στείλει έναν ρομποτικό όχημα για να τον εξερευνήσει.

Ο Κρόνος σκαρφαλώνει πάνω στον ουρανό πριν από την ανατολή του Ήλιου μέχρι να χαθεί στις ακτίνες του φωτεινού αστεριού μας. Πριν αρχίσει να φωτίζει ο ουρανός, στρέψτε το τηλεσκόπιο σας στον δακτυλιοειδή κόσμο και προσπαθήστε να εντοπίσετε το φωτεινότερο φεγγάρι που βρίσκεται μόνο του περίπου 6 ” βορειοδυτικά του πλανήτη. Τα περισσότερα από τα μικρότερα, πιο αμυδρά φεγγάρια του Κρόνου συγκεντρώνονται πιο κοντά στους δακτυλίους.

 

Πέμπτη, 26 Μαρτίου

Η τριάδα των πλανητών φαίνεται στον πρωινό ουρανό. Σήμερα το πρωί, ο Άρης είναι ανάμεσα στον Κρόνο και τον Δία. Αυτή θα είναι η πιο κοντινή σύνοδος των τριών πλανητών στα επόμενα 20 χρόνια.

 

Παρασκευή, 27 Μαρτίου

Ο ουρανός της άνοιξης είναι γνωστός για τα απέραντα ενδο- γαλαξιακά πλούτη του.  Περισσότεροι γαλαξίες γεμίζουν τους ουρανούς αυτής της εποχής απ’ ότι όλοι μαζί το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.  Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους γαλαξίες είναι αρκετά αμυδροί, λίγοι είναι οι τόσο φωτεινοί που φαίνονται ακόμα και με κιάλια 50mm. Το γαλαξιακό ζευγάρι M81 και M82 είναι δύο από αυτούς. Ο M81 και ο M82 βρίσκονται στο τέλος μιας μακριάς γραμμής που εκτείνεται από την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, από τα αστέρια Φεγκντά  και Ντούμπ  και προς τα βορειοδυτικά.

Σάββατο, 28 Μαρτίου

Ο Ωρίωνας γέρνει ολοένα και πιο νωρίς στα δυτικά. Δεν θα αργήσει να εξαφανιστεί από τον ουρανό μας αφού το τέλος εποχής πλησιάζει για αυτόν τον αστερισμό.

Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού.  Ο έντονος  χρωματισμός του σημαίνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ψυχρός από τον δικό μας κίτρινο ήλιο. Η επιφάνεια του Αρκτούρου ακτινοβολεί περίπου στους 7000 βαθμούς Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 10000 βαθμούς του ήλιου μας.

 

Κυριακή, 29 Μαρτίου

Ψάξτε για το «μοναχικό άστρο» στο τέλος του σούρουπου. Το αστέρι, τυπικά γνωστό ως Alphard, είναι το φωτεινότερο αντικείμενο στον νότιο ουρανό.  Ανήκει στον αστερισμό της Ύδρας, το «θαλάσσιο φίδι». Για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε εντοπίσει το αστέρι 2ου μεγέθους, παρατηρήστε ότι βρίσκεται  40 μοίρες πάνω και στα αριστερά του Σείριου και 23 μοίρες κάτω και δεξιά του Βασιλίσκου.

 

«Το τηλεσκόπιο απόψε έφτασε στα όριά του … 10 ώρες συνεχούς φωτογράφισης ενός πολύ μικρού, για το μέγεθός του, ουράνιου αντικειμένου, του Πλανητικού Νεφελώματος Μ97», σημειώνει ο αστροφωτογράφος Κωνσταντίνος Μπακολίτσας. Το νεφέλωμα απέχει 2000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος +0,2) φαίνεται πολύ χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,2, στους Ιχθείς) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 23 δευτερόλεπτα της μοίρας. Θα περάσει στη φάση της διχοτόμου (μισοφωτισμένη) στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,9, -2,1, και +0,7, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί σε σύνοδο, χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το ξημέρωμα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τον Δία προς τα ανατολικά και έχει μόνο 5,5 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Ο κόκκινος πλανήτης απέχει 3° από τον Κρόνο στις 27 Μαρτίου. Οι δύο αυτοί πλανήτες θα περάσουν 1 μοίρα μακριά ο ένας από τον άλλο την τελευταία ημέρα του Μαρτίου.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στο νοτιοδυτικό Κριό) απομακρύνεται από την Αφροδίτη στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί