Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-4 έως 29-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-4 έως 29-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 23 Απριλίου

Κοιτάζοντας νότια, ψηλά στον ουρανό, νωρίς το βράδυ, θα δείτε τη Σελήνη ανάμεσα στον Καρκίνο και τον Λέοντα. Αύριο το βράδυ, θα την βρείτε πολύ κοντά στον Βασιλίσκο.

 

Τρίτη , 24 Απριλίου

Ο Άρης ανατέλλει λίγο μετά τις 2 πμ και αναρριχάται σχεδόν 25° ψηλά στα νότιο-νοτιοανατολικά από τη στιγμή που αρχίζει το λυκαυγές. Ο μεγέθους -0,2 κόκκινος πλανήτης ξεχωρίζει στο υπόβαθρο του ουρανού στον βόρειο Τοξότη. Με τηλεσκόπιο σήμερα το πρωί, ο Άρης παρουσιάζει έναν δίσκο διαμέτρου 10″ και κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:01  πμ της Τετάρτης.   

 

Τετάρτη, 25 Απριλίου

Ο Δίας ξεχωρίζει ανάμεσα στα αστέρια στο κέντρο του Ζυγού από την ώρα που ανατέλλει,  γύρω στις 9:15 μμ, και μέχρι το λυκαυγές. Ο γιγαντιαίος πλανήτης βρίσκεται κοντά στο καλύτερό του για το έτος αυτή την εβδομάδα, αφού θα είναι σε αντίθεση σε δύο εβδομάδες (στις 8 Μαΐου). Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -2,5, το πιο λαμπρό σημείο φωτός στον βραδινό ουρανό όταν θα έχει δύσει η Αφροδίτη, γύρω στις 10 μμ. Ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τον πλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο είναι όταν ανεβαίνει  ψηλότερα στο νότο, γύρω στις 2 το πρωί.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:52  μμ της Τετάρτης.  

Πέμπτη, 26 Απριλίου

Η Αφροδίτη λάμπει ανάμεσα στις Υάδες και στις Πλειάδες αργά στο βραδινό λυκόφως στις 26 και 27 Απριλίου. Το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη είναι -3,9, το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό, μετά τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:39 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 27 Απριλίου

Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού.  Ο έντονος  χρωματισμός του δηλώνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ψυχρός από τον δικό μας κίτρινο ήλιο. Η επιφάνεια του Αρκτούρου ακτινοβολεί περίπου στις 7000 βαθμούς Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 10000 βαθμούς του Ήλιου μας.

Αν κοιτάξετε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ θα δείτε τον λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:30 πμ μετά τα μεσάνυχτα.

 

Σάββατο, 28 Απριλίου

Τώρα ο Στάχυς λάμπει δεξιά και κάτω από τη Σελήνη (λίγο πριν την πανσέληνο) το βράδυ.

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών, που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Σήμερα λάμπει με μέγεθος 8,4 και είναι ένα εύκολο αντικείμενο που μπορείτε να εντοπίσετε με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο. Η Δήμητρα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Καρκίνου και εμφανίζεται ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Απόψε βρίσκεται 0,7° βόρεια των αστεριών 67 και 70 του Καρκίνου, ένα ζευγάρι αστέρια που λάμπουν μεταξύ 6ου και 7ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:17 πμ της Κυριακής.

Κυριακή, 29 Απριλίου

Ο Άρης στις 17 Απριλίου, όπως φωτογραφήθηκε από τον Damian Peach με το Chilescope (1 μέτρου). Ο Άρης είχε φαινόμενη διάμετρο 9,7 δευτερόλεπτα. Ο νότος είναι προς τα επάνω. Προσέξτε την άκρη του λαμπρού νότιου πόλου μέσα στην μπλε νέφωση. Πάνω από το κέντρο είναι η σκοτεινή περιοχή Solis Lacus.  

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:08 πμ της Δευτέρας.  

 

Στο ορατό φως, η σκόνη που αντανακλάται από το νεφέλωμα του Ίππου φαίνεται μπλε και σχηματίζει μία φιγούρα σαν το κεφάλι ενός αλόγου. Στο υπέρυθρο φως που είναι τραβηγμένη η φωτογραφία αυτή, όμως, αναδύεται ένας σύνθετος λαβύρινθος από νημάτια, σπηλιές και κουκούλια από λαμπερή σκόνη και αέρια, καθιστώντας δύσκολη την ταυτοποίηση του «ίππου». Η εικόνα αυτή του νεφελώματος δημιουργήθηκε σε τρία υπέρυθρα χρώματα (R = 22, G = 12, Β = 4,6 μικρά) από δεδομένα που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE). Το νεφέλωμα ταξινομείται ως IC 4592 , εκτείνεται περίπου 40 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 400 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Σκορπιού.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής παραμένει κρυμμένος στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Δύει όταν θα έχει πια βραδιάσει. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 11 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση gibbous, κατά 90% λαμπρός. Αυτή την εβδομάδα, η Αφροδίτη περνάει κοντά από τις Πλειάδες. Στις 26 και 27, η Αφροδίτη είναι στη γραμμή ανάμεσα στις Πλειάδες και τον Αλντεμπαράν.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν περίπου στις 2 πμ. Βρίσκονται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Ο Άρης έχει λίγο μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος (-0,2) από τον Κρόνο (+ 0,4) και είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά είναι ο Δίας. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 10 δευτερόλεπτα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5) ανατέλλει περίπου στις 10 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Στις 2 τα ξημερώματα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης είναι τώρα δύο εβδομάδες πριν την αντίθεσή του (8 Μαΐου) και φαίνεται τόσο μεγάλος όσο το μέγιστο που θα φτάσει φέτος, 44 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί