Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-8 έως και 29-8
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 23-8 έως και 29-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 23 Αυγούστου
Μετά τις 10 μμ. η Σελήνη είναι ψηλά στα νότιο-ανατολικά. Ο λαμπρός Δίας είναι πάνω και στα δεξιά της. Σχηματίζουν ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Fomalhaut (Φομαλώ), το αστέρι του Φθινοπώρου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:44 μμ.
Τρίτη, 24 Αυγούστου
Για ερασιτέχνες αστρονόμους με τηλεσκόπιο 6” ή μεγαλύτερο και σκοτεινό ουρανό, ο κομήτης 4P/Faye είναι ένας δελεαστικός στόχος καθώς περνάει από τις Υάδες. Θα τον παρατηρήσετε καλύτερα τις πρώτες πρωινές ώρες όταν θα βρεθεί ψηλά στον ουρανό. Η Σελήνη, δυστυχώς, θα είναι λαμπρή απόψε. Όμως, τις επόμενες ημέρες θα χάνει τη φωτεινότητά της και θα δίνει χώρο στη θέαση των αμυδρών αντικειμένων από τον βαθύ ουρανό. Απόψε, ο κομήτης, 10ου μεγέθους, βρίσκεται 0,5° ανατολικά από το αστέρι ε του Ταύρου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:31 πμ. της Τετάρτης.
Τετάρτη, 25 Αυγούστου
Ένα από τα πρώτα αντικείμενα απ’ τον βαθύ ουρανό του καλοκαιριού που οι νέοι ιδιοκτήτες τηλεσκοπίων μαθαίνουν να βρίσκουν είναι το δακτυλιοειδές νεφέλωμα, M57, επειδή η θέση του είναι χαρακτηριστική στον αστερισμό της Λύρας. Έχετε όμως κοιτάξει κάποιο άλλο αντικείμενο του Messier στην Λύρα, όπως το σφαιρωτό σμήνος M56;
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:22 μμ.
Πέμπτη, 26 Αυγούστου
Απόψε, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, βρίσκεται νότια του πλανήτη, στον αστερισμό του Αιγόκερω. Με τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να εντοπίσετε και άλλους αμυδρότερους δορυφόρους του πλανήτη. Πιο δύσκολα θα βρείτε τον Εγκέλαδο, αφού έχει 12ο μέγεθος.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:09 πμ. της Παρασκευής.
Παρασκευή, 27 Αυγούστου
Το Μεγάλο Τετράγωνο του Πηγάσου φαίνεται ολοένα και πιο ψηλά στην ανατολή. Ο γειτονικός στον Πήγασο αστερισμός της Ανδρομέδας ακολουθεί, και πριν τα μεσάνυχτα φθάνει σχεδόν στο ζενίθ. Κάτω από την Ανδρομέδα είναι και ο μικρός σε έκταση αστερισμός του Τριγώνου. Εκεί ξεχωρίζει ο γαλαξίας με όνομα καταλόγου Μ33 (Pinwheel Galaxy), με μεγάλη έκταση αλλά και χαμηλή φαινόμενη φωτεινότητα. Χρειάζεται μεγάλο τηλεσκόπιο και σκοτεινό ουρανό για να αποκαλυφθεί η σπειροειδής δομή του.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:00 πμ. του Σαββάτου.
Σάββατο, 28 Αυγούστου
Τώρα που η Σελήνη απουσιάζει από τον βραδινό ουρανό, είναι η ώρα να απολαύσετε τη θέα του Γαλαξία μας. Μόλις βραδιάσει, ο Γαλαξίας εκτείνεται από τον Τοξότη στο νότο, πάνω και λίγο στα αριστερά κατά μήκος του Αετού και μέσω του Θερινού Τριγώνου ψηλά στο ζενίθ, και κάτω στην Κασσιόπη και τον Περσέα στα βορειοανατολικά.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:51 μμ.
Κυριακή, 29 Αυγούστου
Νωρίς το βράδυ, ας κοιτάξουμε ένα πλανητικό νεφέλωμα που βρίσκεται στα δυτικά του λ του Σκορπιού, το NGC 6302, γνωστό και σαν νεφέλωμα ‘Bug’. Με μέγεθος περίπου 9,5, το ‘Bug’ έχει στο κέντρο του ένα πολύ θερμό αστέρι 10ου μεγέθους που μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει υδρογονάνθρακες (σε μορφή κρυστάλλων) και σίδηρο. Σε απόσταση 4.000 έτη φωτός μακριά, δεν είναι δυνατόν να το δούμε τόσο καλά, όμως μπορούμε να σκεφτούμε ότι βλέπουμε ένα πολύ ξεχωριστό πλανητικό νεφέλωμα.
Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:38 πμ. της Δευτέρας.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Ο Κρόνος στις 22 Αυγούστου: εξαιρετική λεπτομέρεια, σε τέλειες συνθήκες φωτογράφησης. Του Eric Sussenbach, από το Κουρασάο στην Γερμανική Καραϊβική
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος. Θα τον εντοπίσετε με δυσκολία πάνω από τον δυτικό ορίζοντα και περίπου 18° κάτω και δεξιά της Αφροδίτης.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,2 στον Αιγόκερω) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,9, στον Υδροχόο) λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Περίπου στις 11 μμ. με 12 μμ. οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο ίδιο ύψος. Μεσουρανούν μετά τις 1 πμ. Ο Κρόνος ήταν σε αντίθεση την 1η Αυγούστου, ενώ ο Δίας στις 19.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον Κριό) βρίσκεται ψηλά στα νότιο-ανατολικά μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι αρκετά ψηλά στο νότο πριν αρχίσει η αυγή.