Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-12 έως και 29-12

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-12 έως και 29-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου

Το μικρό σμήνος των Πλειάδων λάμπει πολύ ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά αυτά τα βράδια, πάνω από τον Ωρίωνα και τον Αλντεμπαράν. Πόσα αστέρια του σμήνους μπορείτε να μετρήσετε με γυμνό μάτι; Κοιτάξτε επίμονα. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μέχρι 6. Με οξεία όραση και κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό, ίσως να μπορέσετε να ξεχωρίσετε 8 ή 9.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου

Αν ψάχνετε για ένα αστέρι των Χριστουγέννων για να σηματοδοτήσει τις διακοπές, δεν μπορείτε να διαλέξετε άλλο από το λαμπρό Σείριο. Το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό (μετά τον Ήλιο, φυσικά) λάμπει σε μέγεθος -1.5. Αυτό τον καθιστά σχεδόν τέσσερις φορές φωτεινότερο από το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη: τον Αρκτούρο στον αστερισμό του Βοώτη. Τώρα, ο Σείριος ανατέλλει λίγο μετά τις 19:00 και ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά τις βραδινές ώρες.

 

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 7:15 πμ της Πέμπτης. Ξεκινά ένας νέος σεληνιακός μήνας. Σε αντίθεση με έναν ημερολογιακό μήνα, ο οποίος κατά μέσο όρο είναι  30,437 ημέρες, ένας σεληνιακός μήνας (από το ένα φεγγάρι στο επόμενο) είναι κατά μέσο όρο 29,531 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, θα δείτε τη Σελήνη σε οποιαδήποτε δεδομένη φάση περίπου μία ημέρα νωρίτερα κάθε μήνα.

 

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου

 

Παρατηρητές από την ανατολική Αφρική, τη νότια Ασία και τη βόρεια Αυστραλία θα παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη Ηλίου στις 26 Δεκεμβρίου που θα μοιάζει με αυτήν της 23ης  Οκτωβρίου του 2014. Όμως, λίγοι τυχεροί κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής της έκλειψης θα δουν μια δακτυλιοειδή έκλειψη.

 

 

Η Σελήνη φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από τον Ήλιο στον ουρανό, οπότε οι παρατηρητές κατά μήκος αυτού του μονοπατιού της έκλειψης θα δουν ένα δαχτυλίδι ηλιακού φωτός να περιβάλλει τη Σελήνη. Επειδή η έκλειψη δεν είναι ολική, οι παρατηρητές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ασφαλή ηλιακά φίλτρα για την θέαση της.

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου

Περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, εντοπίστε τη λεπτή ημισέληνο χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Είναι αρκετά κάτω δεξιά της Αφροδίτης, όπως φαίνεται παραπάνω. Χρησιμοποιώντας κιάλια, ψάξτε για τον αμυδρό Κρόνο, λίγες μοίρες δίπλα στη Σελήνη. Αυτές είναι οι τελευταίες εμφανίσεις του Κρόνου στο βραδινό ουρανό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Τα επόμενα βράδια, την ίδια ώρα, η Σελήνη πλησιάζει την Αφροδίτη. Αυτά είναι τα δύο λαμπρότερα ουράνια αντικείμενα μετά τον Ήλιο.

 

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου

Καθώς τελειώνει το λυκόφως και βγαίνουν τα αστέρια, θα βρείτε τον φωτεινό Βέγα να λάμπει στο ίδιο ύψος στα βορειοδυτικά με την εξίσου φωτεινή Αίγα στα βορειοανατολικά. Αυτή η κατάσταση ισσοροπίας των δύο λαπρών άστρων, του Βέγα και της Αίγας, συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος γύρω στην περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου

Αυτή είναι η εποχή του έτους όπου ο Μ31, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, περνάει από το ζενίθ όταν θα έχει βραδιάσει (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το γεωγραφικό μήκος. Με κιάλια, ο γαλαξίας είναι κοντά στο «γόνατο» της μυθικής φιγούρας του αστερισμού της Ανδρομέδας.

Το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη αφήνει το αποτύπωμά του στην Σελήνη, όπως το συνέθεσε ο αστροφωτγράφος Alan Friedman, γνωστός για τις φωτογραφίες εξαιρετικής ευκρίνειας του ηλιακού συστήματος που έχει βγάλει.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -3,9, περνάει από τον Αιγόκερω), ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και λάμπει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 13 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ζυγό) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές. Έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας τα 22 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και σε μέγεθος -2,6, 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα.

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6) χαμηλώνει πολύ πάνω από τον ορίζοντα όταν θα έχει βραδιάσει, στα νοτιοδυτικά, αρκετά κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται, επίσης, ψηλά στα νοτιοανατολικά.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί