Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-2 έως και 1-3
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 24-2 έως και 1-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου
Νωρίς το βράδυ, ο τεράστιος σχηματισμός του «Εξαγώνου» περιλαμβάνει έξι λαμπρά αστέρια. Ο Σείριος είναι το χαμηλότερο αστέρι στο σχήμα αυτό, ενώ η Αίγα είναι το ψηλότερο αστέρι, πολύ πιο πάνω από τις Πλειάδες.
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου
Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου στέκεται με το χερούλι της προς τα κάτω στον βορειοανατολικό ουρανό. Αν ακολουθήσετε την καμπύλη γραμμή από το χερούλι προς τα ανατολικά θα βρείτε τον πορτοκαλή Αρκτούρο να λάμπει μετά τις 9:00 το βράδυ.
Ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού, είναι ήδη αρκετά ψηλά στην αρχή της νύχτας και φθάνει πολύ ψηλά μετά τα μεσάνυχτα.
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου
Η Σελήνη γίνεται όλο και πιο παχιά και πλησιάζει την Αφροδίτη. Αύριο βράδυ ο πλανήτης θα βρίσκεται 6 μοίρες μακριά από τη Σελήνη.
Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο. Ο πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη και παραμένει κρυμμένος μέσα στη λάμψη του αστεριού μας.
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου
Η Σελήνη κερδίζει περίπου 10° σε ύψος από βράδυ σε βράδυ αυτή την εποχή του έτους. Απόψε, η Αφροδίτη την ακολουθεί πολύ κοντά. Τα δύο σώματα δύουν μετά τις 9:30 μμ.
Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας έναστρος ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το θερινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού ρέει κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν θέλετε λοιπόν μια προεπισκόπηση του ουρανού, πώς δηλαδή θα είναι τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν το πρώτο φως της ημέρας.
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
Κάθε νύχτα μάς παρουσιάζει έναν όμορφο ουρανό του χειμώνα με αστέρια τόσο λαμπρά που δεν επισκιάζονται ούτε από το φως της λαμπρής Σελήνης. Κοιτάξτε τον φοβερό Ωρίωνα ψηλά στο μέσο του νότιου ουρανού με τους Διδύμους πάνω και αριστερά του και τον Ταύρο πάνω και δεξιά του.
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου
Σήμερα το πρωί μπορείτε να παρατηρήσετε την ευθυγράμμιση των πλανητών, πριν από την αυγή. Ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος απλώνονται σε ένα τόξο 19° κατά μήκος της εκλειπτικής, της διαδρομής του Ήλιου στον ουρανό που ακολουθούν οι πλανήτες, με τον Άρη ψηλότερα, τον Δία 10° κάτω και στα αριστερά του, και τον Κρόνο 9° μακρύτερα. Με μέγεθος -2, ο Δίας ακτινοβολεί εντονότερα, με τον Κρόνο (μέγεθος 0,7) και τον Άρη (μέγεθος 1,1) να εμφανίζεται περισσότερο από 10 φορές πιο αμυδροί.
Κυριακή, 1 Μαρτίου
Ο αστερισμός του Μονόκερου, αν και αμυδρός, έχει κάποια φήμη λόγω των διάφορων ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται μέσα στα όριά του. Μπορεί να έχετε δει φωτογραφίες από αστρικά σμήνη και νεφελώματα (νέφη αερίων). Το νεφέλωμα της Ροζέτας και το νεφέλωμα του Κώνου είναι πιθανώς τα πιο γνωστά. Τα ζωηρόχρωμα νέφη και τα σκοτεινά αέρια που αναμειγνύονται με τα αστρικά σμήνη καθιστούν αυτά τα αντικείμενα ιδιαίτερα φωτογενή. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας εμφανίσει πολυάριθμες εικόνες αυτών των δύο πανέμορφων νεφελωμάτων.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής είναι κρυμμένος μέσα στη λάμψη του Ήλιου.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στους Ιχθύες) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Η διάμετρος του πλανήτη είναι 18 δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) φαίνεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Έχει μόνο 5 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας τα 22,6 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και μέγεθος -2,6, 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα.
Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στον Τοξότη) είναι κάτω και στα αριστερά του Άρη. Ψάξτε τον μία ώρα πριν την ανατολή. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο λαμπρό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού. Ο Άρης πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Δία και φτάνει σε απόσταση 11 μοιρών στις 29 Φεβρουαρίου.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, επίσης στον Τοξότη) αρχίζει να φαίνεται περίπου 9 μοίρες χαμηλότερα από τον Δία. Θα τον βρείτε ευκολότερα με ένα ζευγάρι κιάλια.
Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, περίπου 15° πάνω από την Αφροδίτη.
Ο Ποσειδώνας αρχίζει να χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.