Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-10 έως 30-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 24-10 έως 30-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου

Monday_chartΝωρίς το πρωί της 25ης θα βρείτε τον Βασιλίσκο, την καρδιά του Λέοντα, δίπλα στη Σελήνη. Αριστερά του, αρκετά μακριά, θα βρείτε τον Δία. Δεξιά του, και ακόμα πιο μακριά, είναι ο Σείριος.

Τρίτη , 25 Οκτωβρίου

Tuesday_chartΝωρίς το βράδυ, τραβήξτε μια γραμμή από τον Αλτάιρ, το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στα νοτιοδυτικά, προς τον Βέγα, το λαμπρότερο άστρο ακόμα πιο ψηλά στα δυτικά. Συνεχίστε τη γραμμή και θα φτάσετε στην κεφαλή του Δράκοντα.

 

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου

Wednesday_chartΗ Σελήνη φθίνει σε λαμπρότητα και φαίνεται χαμηλότερα νωρίς στον πρωινό ουρανό. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο πλανήτης Δίας βρίσκεται πολύ κοντά στην ημισέληνο.

 

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου

Thursday_chartΣτο βραδινό λυκόφως, ο Κρόνος, η λαμπρή Αφροδίτη και ο Αντάρης βρίσκονται σχεδόν σε μια ευθεία γραμμή, απόψε και αύριο το βράδυ.

Ο Ερμής περνάει πίσω από τον Ήλιο, δηλαδή, παραμένει κρυμμένος στο φως του αστεριού μας. Θα εμφανιστεί ξανά στον βραδινό ουρανό στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου

Friday_chart

Αν και ο Δίας ήταν σε σύνοδο με τον Ήλιο μόλις πριν από ένα μήνα (στις 26 Σεπτεμβρίου), έχει ήδη επιστρέψει στον ουρανό πριν από την αυγή. Σήμερα το πρωί θα έχει μια θεαματική σύνοδο με τη λεπτή ημισέληνο (σε χάση). Οι δύο βρίσκονται σε απόσταση 2,5° και εμφανίζονται 10° ψηλά στα ανατολικά μια ώρα πριν από την ανατολή Ηλίου. Η Σελήνη είναι λαμπρή κατά 4%, ενώ ο Δίας λάμπει με μέγεθος -1,7.

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου                                            

Ο Αλτάιρ είναι το πιο λαμπρό αστέρι στον νοτιοδυτικό ουρανό όταν βραδιάσει, ενώ ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στον δυτικό ουρανό. Στα βρειοανατολικά η Αίγα αρχίζει να σηκώνεται ολοένα και ψηλότερα.

Πάνω στην εκλειπτική, κάτω από τον Ταύρο, είναι ο αστερισμός των Διδύμων. Τα δυο λαμπρότερα του άστρα είναι ο Κάστορας (το α των Διδύμων) και ο Πολυδεύκης (το β των Διδύμων). Ο Κάστορας, αν και αναφέρεται ως το α των Διδύμων, είναι αμυδρότερος από τον Πολυδεύκη. Τα δύο αυτά άστρα αποτελούν μια εξαίρεση στην κατάταξη των λαμπρότερων αστεριών.

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου

Νέα Σελήνη στις 7:40 μμ.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, ο Φομαλχώ βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει στο ψηλότερο του σημείο στον Νότο περίπου στις 10 μμ.

Μόλις βραδιάσει, ο Πολικός αστέρας και ο β της Μικρής Άρκτου (Kochab) βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Και τα δύο αστέρια είναι 2ου μεγέθους, με τον Πολικό να βρίσκεται στα δεξιά.

 

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

 Μ31Το κέντρο του γαλαξία της Ανδρομέδας φαίνεται πολύ καθαρά στη φωτογραφία αυτή του Μάνου Μαλακόπουλου https://www.facebook.com/malakopoulos. Λεπτομέρειες λήψης: 8″ f/8 Ritchey-Chrétien Astrograph, κάμερα Atik 383. (Lum 360x30sec at -10c Bin 2×2, RGB 40X120sec at -10c Bin 2×2). Από την πόλη της Θεσσαλονίκης.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) είναι χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα στο βραδινό λυκόφως.  

Ο Άρης (μέγεθος +0,3) συνεχίζει να λάμπει στον Τοξότη, στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 40 μοίρες πάνω και αριστερά από την Αφροδίτη. Ο Άρης έχει 8 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7) είναι χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς. Το αστέρι γ της Παρθένου είναι περίπου 2° στα αριστερά του, αν κοιτάξετε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, κοντά στην Αφροδίτη, 10° πάνω απ’ αυτήν και στα αριστερά της. Ο Αντάρης σπινθηρίζει, με μέγεθος +1,7° κάτω από τον Κρόνο όλη αυτή την εβδομάδα.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 10 μμ, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί