Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-2 έως και 3-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-2 έως και 3-3
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου

Η Σελήνη ανατέλλει γύρω στις 1 πμ. Νωρίς το πρωί θα δείτε την Σελήνη στον Σκορπιό, με τον Δία κάτω και στα αριστερά της. Τα επόμενα δύο πρωινά, η σκηνή αυτή μεταβάλλεται, με τον Δία να πλησιάζει περισσότερο την Σελήνη.

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 1:29 μμ.

O εσωτερικός πλανήτης κάνει την καλύτερη εμφάνισή του για το 2019 στα τέλη Φεβρουαρίου. Εμφανίζεται ψηλότερα στο σούρουπο. Βρίσκεται περίπου 11 ° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα 30 λεπτά μετά τη δύση του Ήλιου. Έχει μέγεθος -0,5, γι’ αυτό είναι εύκολο να εντοπιστεί. Εάν δεν μπορείτε να τον δείτε με γυμνό μάτι, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας το δείξει εύκολα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο θα δείτε ένα δίσκο 7″ , φωτισμένος κατά το ήμισυ.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου

Η σκιά του Γανυμήδη περνάει από την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία.  Οι σκιές από τα φεγγάρια των δορυφόρων του Δία διέρχονται τακτικά πάνω από το δίσκο του Δία. Οι παρατηρητές στη δυτική Βόρεια Αμερική μπορούν να δουν τη σκιά της Ευρώπης το πρωί της 28ης  Φεβρουαρίου. Σε αυτή την εικόνα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τη σκιά του Γανυμήδη πάνω από τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Φωτογραφία: NASA/ESA/A. Simon (GSFC)

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου

Η ημισέληνος περνάει κοντά από τον Κρόνο και την Αφροδίτη τα επόμενα πρωινά.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου στέκεται με το χερούλι της προς τα κάτω στον βορειοανατολικό ουρανό. Αν ακολουθήσετε την καμπύλη γραμμή από το χερούλι προς τα ανατολικά θα βρείτε τον πορτοκαλί Αρκτούρο να λάμπει μετά τις 9:00 το βράδυ.

Ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού, είναι ήδη  αρκετά ψηλά στην αρχή της νύχτας και φθάνει πολύ ψηλά μετά τα μεσάνυχτα. 

 

Σάββατο, 2 Μαρτίου

«Μεγάλα ή μικρά, ταπεινά ή εξωτικά, κάθε αξιοπρεπή αστρονομικό τηλεσκόπιο μοιράζεται μερικές σημαντικές ιδιότητες. Μία είναι η καθαρότητά τους σκοπού τον οποίο και υπηρετούν. Δεν φέρνουν καμία βία, ούτε  απληστία, χωρίς επιθετικότητα, χωρίς θυμό. Υπάρχουν μόνο για να επεκτείνουν το μυαλό και την καρδιά. Παρέχουν τη γνώση, καταγράφουν επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν προς την αλήθεια».

Ένα μικρό τηλεσκόπιο βλέπει τον γαλαξία. Φωτογραφία: Brian Ventrudo.

Κυριακή, 3 Μαρτίου

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας έναστρος ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού.  Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το θερινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού ρέει κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν θέλετε λοιπόν μια προεπισκόπηση του ουρανού όπως δηλαδή θα είναι τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν το πρώτο φως της ημέρας.

Η παραπάνω  φωτογραφία δείχνει τον συνδυασμό νεφελωμάτων, εκπομπής και, αντανάκλασης, μαζί με το σκοτεινό νεφέλωμα κοντά στο αστέρι Αλνιτάκ και σίγμα του Ωρίωνα.  Το νεφέλωμα της Κεφαλής του Ίππου (Horsehead ) βρίσκεται στο κέντρο. Το σίγμα είναι το λαμπρό αστέρι στα αριστερά του Horsehead. Το χλωμό λευκό νεφέλωμα ( Flame nebula), χωρίζεται στα δύο από μία σκοτεινή λωρίδα σκόνης, είναι στο κάτω μέρος και ακριβώς δεξιά του κέντρου. Η φωτογραφία είναι του Terry Hancock  ( GrandMesaObservatory.com )

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος, από -0,8 σε 0) φαίνεται πολύ ωραία μετά το τέλος του ηλιοβασιλέματος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φωτεινό σ’ αυτό το μέρος του ουρανού.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1), ο Δίας (μέγεθος -2) και ο Κρόνος (μέγεθος +0,6), όλοι ανατέλλουν πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά αρκετά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Η απόσταση μεταξύ των πλανητών μεγαλώνει καθημερινά. Ο Κρόνος, αρκετά αμυδρότερος, βρίσκεται ακόμα σχετικά κοντά στην Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα. Περίπου 13 μοίρες στα δεξιά του Δία θα βρείτε τον Αντάρη.

Ο Damian Peach έφτιαξε αυτό το βιντεο με την πλήρη περιστροφή του Δία από φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος τον περασμένο Μάιο γύρω στις ημέρες της αντίθεσης του πλανήτη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Celestron C-14 Schmidt-Cassegrain από τα Μπαρμπάντος. 

Ο Άρης (μέγεθος +1,1) στον Κριό, ακόμα φαίνεται στα δυτικά νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Δύει πριν τις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός βρίσκεται κάτω από τον Άρη.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί