Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-4 έως και 2-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26- 4 έως και 2-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 26 Απριλίου

Πανσέληνος στις 6:32 πμ. της Τρίτης.

Δείτε τον Άρη στα πόδια των Διδύμων, στα δυτικά, νωρίς το βράδυ. Αυτή την εβδομάδα, θα τον βρείτε στο μέσο της απόστασης από την Αίγα μέχρι τον Πρόκυνα, και λίγο πιο χαμηλά.

Το ανοιχτό σμήνος M35 είναι μόλις  ½°  στα αριστερά του Άρη.

Τρίτη, 27 Απριλίου

Η Σελήνη είναι σε περίγειο, 357,377 χιλιόμετρα μακριά.

Η φωτεινή Σελήνη βρίσκεται στο Ζυγό και ανατέλλει μια ώρα από το ηλιοβασίλεμα. Θα κυριαρχήσει στον ουρανό απόψε. Είναι  λίγο δύσκολο να παρατηρήσουμε  λεπτομέρειες στη Σελήνη όταν είναι Πανσέληνος, καθώς η άμεση γωνία του ηλιακού φωτός που χτυπά τη σεληνιακή επιφάνεια δεν επιτρέπει να φανούν οι σκιές. Παρ ‘όλα αυτά, είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως οι σκοτεινές θάλασσες. Οι θάλασσες της Γαλήνης και της Ηρεμίας είναι στα βορειοανατολικά της Σελήνης (βορειοδυτικά στον ουρανό), ενώ ο Ωκεανός των Καταιγίδων φαίνεται να κυριαρχεί στη σεληνιακή δύση (ανατολικά στον ουρανό).

Αρκετοί από τους φωτεινούς κρατήρες της Σελήνης, πολλοί από τους οποίους έχουν ανοιχτόχρωμες ακτίνες, ξεχωρίζουν επίσης απόψε. Στο σεληνιακό νότο, κυριαρχεί ο μεγάλος κρατήρας Tycho. Στη δυτική πλευρά της Σελήνης (και πάλι, ανατολικά στον ουρανό), αναζητήστε τον Κέπλερ, τον Αρίσταρχο και τον Κοπέρνικο. Στα ανατολικά, υπάρχουν οι κρατήρες Stevinus και Langrenus.

Τετάρτη, 28 Απριλίου

Ο νάνος πλανήτης Πλούτωνας είναι σε στάση μέσα στα αστέρια του υπόβαθρου στις 10 μμ. Οι παρατηρητές με μεγαλύτερα τηλεσκόπια μπορούν να προσπαθήσουν να εντοπίσουν αυτόν τον μακρινό κόσμο νωρίς το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ανατολή του Ήλιου.  Με μέγεθος 15,1, ο Πλούτωνας βρίσκεται περίπου 1,5 ‘ δυτικά από ένα αστέρι μεγέθους 10 στον Τοξότη.

Το σφαιρωτό σμήνος Μ75, μεγέθους 8,5, βρίσκεται 2,5 ° ανατολικά του Πλούτωνα. Σε απόσταση περίπου 67.500 ετών φωτός, είναι ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα στον κατάλογο του Messier.

Τώρα έχετε ένα παράθυρο σκοτεινού ουρανού περίπου μισής ώρας μεταξύ του τέλους του λυκόφωτος και της ανατολής του φεγγαριού (ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας) για να δείτε το M35 απαλλαγμένο από το φως του φεγγαριού σε όλο του το μεγαλείο. Είναι τώρα 1,1 ° κάτω από τον Άρη.

Τα μεσάνυχτα, η Σελήνη (σε φθίνουσα φάση) έχει φθάσει στα νοτιοανατολικά. Ο πορτοκαλής Αντάρης είναι περίπου 4 ° κάτω και δεξιά της.

 

Πέμπτη, 29 Απριλίου

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, βρίσκεται σε απόσταση 1 ‘από τον δακτυλιοειδή πλανήτη σήμερα το πρωί. Μπορείτε να το βρείτε μόλις βορειοδυτικά του δίσκου του πλανήτη. Ο Κρόνος ανατέλλει νωρίς το πρωί. Η καλύτερη στιγμή για να τον δείτε είναι λίγο πριν από την ανατολή, όταν ο ουρανός είναι σχετικά σκοτεινός και ο πλανήτης  θα έχει χρόνο να ανέβει όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω από τον ορίζοντα. Ο Κρόνος έχει μέγεθος 0,6 και βρίσκεται περίπου 1 ° δυτικά από πολύ πιο αμυδρό αστέρι θ του Αιγόκερου, 4ου μεγέθους.

Το φεγγάρι, 17 ημερών λάμπει στα δυτικά του Οφιούχου, ενώ ο Δίας βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην άλλη κατεύθυνση, ακριβώς πάνω από τα σύνορα του αστερισμού με τον Υδροχόο.

Παρασκευή, 30 Απριλίου

Ο Αρκτούρος είναι το πιο λαμπρό αστέρι στα ανατολικά αυτά τα βράδια. Ο Στάχυς λάμπει κάτω και στα δεξιά του. Στα δεξιά του Στάχυ, στο ήμισυ αυτής της απόστασης, είναι ο διακριτικός αστερισμός του Κόρακα, το «κοράκι» της άνοιξης.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 11 μμ. Ο μακρινός γίγαντας δεν ήταν ορατός για το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, αλλά σύντομα θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό στα τέλη Μαΐου.

Σάββατο, 1 Μαΐου

«Ακριβώς δίπλα στα σύνορα με τη Μεγάλη Άρκτο, στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών, βρίσκεται ο Μ51, ένας φημισμένος σπειροειδής γαλαξίας, γνωστός κοινώς ως γαλαξίας whirlpool. Ήταν ο πρώτος γαλαξίας που καταγράφηκε ότι έχει σπειροειδή δομή, από το Λόρδο Rosse το 1845. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Whirlpool είναι ο δορυφόρος γαλαξίας στο άκρο μιας από τις σπείρες του, ο οποίος φαίνεται σε φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης. Ο Μ51, 8ου μεγέθους, διακρίνεται υπό καλές συνθήκες με κιάλια, φαίνεται δε σαν νεφώδης περιοχή. Με μικρά τηλεσκόπια φαίνεται ο πυρήνας στο κέντρο του Whirlpool σαν ένας αστέρας, το ίδιο και ο πυρήνας του δορυφόρου γαλαξία, αλλά μόνο με μεγάλα τηλεσκόπια αναδεικνύονται οι σπειροειδείς βραχίονες. Ο γαλαξίας Whirlpool απέχει από εμάς περίπου 25 εκατομμύρια έτη φωτός».

                              Απόσπασμα από το βιβλίο “The Monthly Sky Guide”, Wil Tirion

(Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης)

Κυριακή, 2 Μαΐου

Η εποχή της άνοιξης είναι η εποχή των γαλαξιών στον νυχτερινό ουρανό. Ο Μ81 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας  στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου με φαινόμενο μέγεθος 6,9 που ανακαλύφθηκε από τον Γιόχαν Μπόντε στις 31 Δεκεμβρίου 1774. Το 1781,ο Τσάρλς Μεσιέ τον συμπεριέλαβε στον κατάλογό του μαζί με το Μεσιέ 82.

 Σφαιρωτό σμήνος Μ 13. Το ποιο εντυπωσιακό μετά αυτό του Ωμέγα του Κενταύρου. Απόσταση 22 χιλιάδες έτη φωτός, ηλικία 11 δις χρόνια. 32 λεπτά συνολική έκθεση από πολύ προβληματικό ουρανό στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης”, περιγράφει τη φωτογραφία αυτή ο δημιουργός της Καλλίας Ιωαννίδης.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  (ασυνήθιστα λαμπρός, μέγεθος -1,6) και η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) αρχίζουν να βγαίνουν μέσα από το φως της δύσης του Ήλιου, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Στις 30 Απριλίου, ο Ερμής βρίσκεται 4,5° πάνω από την Αφροδίτη. Η Αφροδίτη θα διατηρήσει την λαμπρότητά της, αλλά ο Ερμής τότε θα έχει μέγεθος -1,1.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,5,  στους Διδύμους, λάμπει ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 5  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον Αιγόκερω) φαίνονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,2, 15 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί