Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-8 έως και 1-9
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 26-8 έως και 1-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 26 Αυγούστου
Ο αστεροειδής 15 Ευνομία έφτασε σε αντίθεση πριν από δύο εβδομάδες και παραμένει ένας δελεαστικός στόχος. Το αντικείμενο της κύριας ζώνης διασχίζει τον ουρανό από το σούρουπο μέχρι την αυγή και ανεβαίνει στο νότιο ουρανό γύρω στα μεσάνυχτα. Η Ευνομία λάμπει με μέγεθος 8,4 και θα είναι εύκολο να εντοπιστεί με κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών σε έναν σκοτεινό ουρανό. Ο αστεροειδής βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Υδροχόου, 7° δυτικά του μεγέθους 2,9 βήτα του Υδροχόου. Όμως το αστέρι 6ου μεγέθους 12 του Υδροχόου βοηθάει στον ευκολότερο εντοπισμό του αστεροειδούς. Αυτό το βράδυ, η Ευνομία βρίσκεται 0,1° νότια από αυτό το αστέρι.
Τρίτη, 27 Αυγούστου
Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση σε μία εβδομάδα από σήμερα, αλλά η εικόνα του τώρα είναι ουσιαστικά η ίδια. Ο παγωμένος πλανήτης ανατέλλει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού λυκόφωτος και ανεβαίνει περίπου στις 45 μοίρες στον νότιο ουρανό στις 2 πμ. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,8, βρίσκεται στον Υδροχόο, μόλις 0,25° ανατολικά-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους φ του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του που εκτείνεται στα 2,4 “.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:21 μμ.
Τετάρτη, 28 Αυγούστου
Αν κοιτάξετε ψηλά στο ζενίθ καθώς πέφτει το σκοτάδι, τα μάτια σας θα πέσουν στο λαμπρό Βέγα στον αστερισμό της Λύρας. Με μέγεθος 0, ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό μέλος του προεξέχοντος σχηματισμού του Θερινού Τριγώνου. Το δεύτερο σε λαμπρότητα αστέρι του τριγώνου, μεγέθους 0,8, είναι ο Αλτάιρ στον Αετό. Βρίσκεται 35° νοτιοανατολικά του Βέγα. Το πιο αμυδρό μέλος του σχηματισμού, μεγέθους 1,3, είναι ο Ντενέμπ του Κύκνου, περίπου 25° ανατολικά-βορειοανατολικά του Βέγα. Ο Ντενέμπ ακολουθεί τον Βέγα, περίπου δύο ώρες μετά, και περνάει από το ζενίθ περίπου στις 11 μμ.
Πέμπτη, 29 Αυγούστου
Ο μεγαλοπρεπής Κρόνος ήταν σε αντίθεση πριν από επτά εβδομάδες, όταν εμφανίστηκε απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό της Γης. Η θέα του δακτυλιοειδούς πλανήτη παραμένει εντυπωσιακή. Βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Τοξότη, μια περιοχή που εμφανίζεται ψηλότερα στο νότο γύρω στις 9:30 μμ. Δύει πριν τις 3 πμ. Ο Κρόνος συνεχίζει να λάμπει έντονα, με μέγεθος 0,3. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη μετράει 18″, ενώ οι δακτύλιοι του εκτείνονται στα 40″ και γέρνουν 25° ως προς τους παρατηρητές στη Γη.
Παρασκευή, 30 Αυγούστου
Μετά τις 10 μμ, δύο από τα πιο διάσημα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό, το διπλό σμήνος του Περσέα και ο γαλαξίας M31 της Ανδρομέδας, βρίσκονται στην ανατολή. Ξέρατε ότι απέχουν μεταξύ τους μόνο 22°; Είναι και τα δύο καταγεγραμμένα ως 4ου μεγέθους, αλλά φαίνονται πολύ διαφορετικά, όσο περισσότερο σκοτεινός είναι ο ουρανός σας. Είναι κάτω από την Κασσιόπη και στα δεξιά της, αντίστοιχα.
Νέα Σελήνη στις 1:38 μμ. Φτάνει σε περίγειο 5 ώρες αργότερα. Θα απέχει 357.176 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:51 μμ.
Σάββατο, 31 Αυγούστου
Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα από το αστέρι του βορά, αφότου τελειώνει το λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά σε παιδική ζωγραφιά ενός σπιτιού. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός του (πιο γνωστού) αστερισμού της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου
Η βροχή διαττόντων Ηνιοχίδες φτάνει στο μέγιστο της σήμερα το πρωί, με την καλύτερη εμφάνιση της να γίνεται όταν το ακτινοβόλο σημείο (που βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου) ανεβαίνει ψηλά πριν την αυγή. Παρόλο που η αδύναμη βροχή τυπικά παράγει μόνο 6 μετέωρα ανά ώρα σε βέλτιστες συνθήκες, κατά καιρούς αποδίδει πολύ καλύτερα. Ποσοστά έξι φορές ψηλότερα από τα κανονικά εμφανίστηκαν το 1935, το 1986 και το 1994. Παρατηρητές κατέγραψαν έως και 130 μετέωρα την ώρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2007. Κανείς δεν ξέρει πότε η βροχή θα ξαναζωντανέψει. Οι συνθήκες θα είναι τέλειες φέτος με τη Σελήνη να απουσιάζει από τον πρωινό ουρανό.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:30 μμ.
Φωτογραφία της απεραντοσύνης του σύμπαντος (ο Γαλαξίας μας) και του ανθρώπου που το αγναντεύει. (Photo Nightscape Awards PNA, [POW] Picture of Weekend: “Human Spirit”), του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη ( Constantine Emmanouilidi)
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής λάμπει ολοένα και χαμηλότερα στο φως του λυκαυγούς αυτή την εβδομάδα, μέχρι να χαθεί εντελώς από τον ουρανό στο τέλος της εβδομάδας.
Η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν αόρατοι μέσα στο φως του Ήλιου.
Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται στο νότο κατά τη διάρκεια του σούρουπου και αργότερα τη νύχτα. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 40″. Ο Αντάρης, αρκετά πιο αμυδρός, με μέγεθος +1, τρεμοσβήνει 7° κάτω και στα δεξιά του Δία.
Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,3, στον Τοξότη) είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοανατολικά, 30 μοίρες ανατολικά του Δία. Κάτω από τον Κρόνο είναι η λαβή της «τσαγιέρας» του Τοξότη.
Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στα νότια πριν την αρχή του λυκαυγούς.
Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τα μεσάνυχτα και φθάνει ψηλότερα στο νότο στις 3 πμ.
Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.