Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 27-4 έως και 3-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 27-4 έως και 3-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 27 Απριλίου

Η Σελήνη είναι στα πόδια των Διδύμων σήμερα το βράδυ. Η Αφροδίτη λάμπει κάτω δεξιά της Σελήνης, η Αίγα βρίσκεται μακριά από τη Σελήνη στα δεξιά της, ενώ ο Προκύων είναι πολύ μακριά και στα αριστερά της.

Η Αφροδίτη φτάνει στη μέγιστη λαμπρότητά της στις 9 μμ, με μέγεθος –4,7. Ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα 25° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και σήμερα είναι περίπου 17° δυτικά της Σελήνης. Το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη έχει αυξηθεί από 26″ στα  37″ από την αρχή του μήνα.

Τρίτη, 28 Απριλίου

Με μέγεθος 8,4, η Εστία (Vesta) φαίνεται εύκολα με ένα ζευγάρι κιάλια. Για να την βρείτε, εντοπίστε τον Αλντεμπαράν, το πιο λαμπρό αστέρι στον Ταύρο, και από αυτόν τραβήξτε μια ευθεία γραμμή προς τα βορειοανατολικά. Αρχικά, θα βρείτε το ανοιχτό σμήνος NGC1647, το οποίο περιέχει αρκετές δεκάδες διάσπαρτα αστέρια 8ου έως 11ου μεγέθους. Συνεχίστε αυτή την ευθεία περίπου άλλη τόση απόσταση προς τα βορειοανατολικά και ξεκινήστε τη σάρωση για τον αστεροειδή, ο οποίος διασχίζει αργά μια περιοχή με λίγα αστέρια στο παρασκήνιο. Αν το κάνετε αυτό δύο ή τρεις νύχτες στη σειρά, θα παρατηρήσετε ότι ένα φωτεινό σημείο έχει μετακινηθεί: είναι  ο αστεροειδής που ψάχνετε.

 

Τετάρτη, 29 Απριλίου

Κοιτάξτε στα δεξιά της Σελήνης αυτό το βράδυ. Εκεί θα είναι ο Πολυδεύκης και ο Κάστορας.  Τα τρία σώματα είναι σχεδόν συνευθειακά. Πιο μακριά κάτω αριστερά της Σελήνης είναι ο Προκύων.

Ο Άρης παραμένει ένας ιδανικός πρωινός στόχος πριν από την ανατολή. Ο Κόκκινος Πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,4 στο νοτιοανατολικό ουρανό, ανάμεσα στα δύο αστέρια 4ου  μεγέθους ι και γ του Αιγόκερου. Ο Άρης βρίσκεται σχεδόν 20° πάνω από τον ορίζοντα μία ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου.

Ο Άρης βρίσκεται επίσης στο κέντρο μιας πλανητικής συγκέντρωσης. Κοιτάξτε δυτικά για να βρείτε τον Κρόνο σε απόσταση περίπου 19°, με τον Δία μόλις 5° πιο μακριά στην ίδια κατεύθυνση. Αυτοί οι δύο γίγαντες του ηλιακού συστήματος λάμπουν με μέγεθος 0,6 και –2,4, αντίστοιχα.

Πέμπτη, 30 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 11:40 μμ.
Νωρίς το βράδυ η Σελήνη είναι στον αμυδρό Καρκίνο, κάτω δεξιά της κεφαλής του Λέοντα. Τις επόμενες δύο νύχτες ο δορυφόρος μας κινείται μέσα στον Λέοντα.

Παρασκευή, 1 Μαΐου

Αυτή η εβδομάδα δίνει στους παρατηρητές την τελευταία ευκαιρία να έχουν μια καλή εικόνα του Σείριου, του λαμπρότερου αστέρα στο νυχτερινό ουρανό, πριν αυτός εξαφανιστεί στο βραδινό λυκόφως. Λάμπει με μέγεθος -1,5 χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Αν κοιτάξετε μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου (περίπου στις 9 μμ.), ο Σείριος θα βρίσκεται περίπου 10° ψηλά. Το αστέρι τρεμοσβήνει έντονα, καθώς το φως του διανύει μεγάλη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα, λόγω του μικρού του ύψους πάνω από τον ορίζοντα.

Σάββατο, 2 Μαΐου

Μέσα στην καρδιά της άνοιξης βρισκόμαστε στην εποχή που οι γαλαξίες αποτελούν το κυρίαρχο είδος αντικειμένων από τον βαθύ ουρανό. Ένας τέτοιος γαλαξίας, 35 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι ο NGC 3521 στο νότιο τμήμα του αστερισμού του Λέοντα, κάτω από το δεξί πίσω πόδι του λιονταριού. Ο γαλαξίας αυτός είναι τόσο μεγάλος και λαμπρός που εύκολα θα μπορούσε να ανήκει στα αντικείμενα του Messier. Η φωτογραφία είναι του Θεόδωρου Γιαουρτσή.

Κυριακή, 3 Μαΐου

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

 Η ημισέληνος και η Αφροδίτη νωρίς το βράδυ της 26ης Απριλίου. Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Χονδρογιάννη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,7, στον βόρειο κεντρικό Ταύρο) κυριαρχεί πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Φτάνει στη μέγιστη λαμπρότητά της (-4,7) αυτή την εβδομάδα. Η φαινόμενη διάμετρος του πλανήτη είναι 37 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, -2,3, και +0,6, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρεις. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο. Στις 2 Μαΐου θα βρεθεί 21° μακριά από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Ποσειδώνας μόλις που φαίνεται στα ανατολικά αργά στο λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί