Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-8 έως και 3-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-8 έως 3-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Αυγούστου

Η Σελήνη, λίγο πριν το πρώτο τέταρτο, σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Κρόνο και τον Αντάρη, που λάμπει πιο κάτω. Τα επόμενα δύο βράδια, η πορεία της Σελήνης είναι ανοδική. Θα πλησιάσει τον Κρόνο στις 3 μοίρες το βράδυ της Τετάρτης.

Τρίτη , 29 Αυγούστου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 11:15 πμ.

Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση σε μια εβδομάδα από σήμερα, αλλά η εικόνα του τώρα είναι ουσιαστικά η ίδια. Ο παγωμένος πλανήτης ανατέλλει κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος και ανεβαίνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότιο ουρανό περίπου στις 1:30 πμ. Ο πλανήτης, μεγέθους 7,8, βρίσκεται στον Υδροχόο, 1,3° ανατολικά του 4ου μεγέθους λάμδα του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, ο οποίος έχει διάμετρο 2,4″.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου

Το φεγγάρι, σε αύξουσα φάση, είναι ο καλύτερος οδηγός για τον Κρόνο απόψε. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται περίπου 3° πάνω αριστερά του πλανήτη. Με μέγεθος 0,4, ο Κρόνος είναι το λαμπρότερο αντικείμενο κοντά στη Σελήνη. Οι δυο βρίσκονται ψηλότερα στον νότο μετά το ηλιοβασίλεμα και στη συνέχεια βυθίζονται προς τον νοτιοδυτικό ορίζοντα και δύουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Όταν βλέπετε τον Κρόνο μέσα από ένα τηλεσκόπιο αυτή την εβδομάδα, ο δίσκος του πλανήτη μετράει 17″ σε φαινόμενη διάμετρο, ενώ το σύστημα των δακτυλίων του εκτείνεται στα 39″ και γέρνει 27° ως προς τη Γη.

Η Σελήνη φθάνει στο απόγειο της, το πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 2:25 μμ. Βρίσκεται 404.308 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Πέμπτη, 31 Αυγούστου

Η Αφροδίτη και η «Κυψέλη»: Πριν από το πρώτο φως της αυγής, το πρωί της Παρασκευής (περίπου 90 λεπτά πριν από την ανατολή ), βρείτε την Αφροδίτη, που λάμπει έντονα, χαμηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας δείξει το σμήνος της «Κυψέλης» (M44) μόλις περίπου 1° στα αριστερά της.

Η βροχή διαττόντων Ηνιοχίδες κορυφώνεται απόψε, με την καλύτερη θέαση να είναι όταν το ακτινοβόλο σημείο (που βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου) ανεβαίνει ψηλά πριν την αυγή. Αυτή η σχετικά ασθενής βροχή παράγει συνήθως μόνο 6 μετέωρα ανά ώρα περίπου, αλλά κατά καιρούς αποδίδει πολύ καλύτερα. Μετρήσεις έξι φορές υψηλότερες από τις κανονικές σημειώθηκαν το 1935, το 1986 και το 1994, ενώ οι παρατηρητές κατέγραψαν έως και 130 μετέωρα ανά ώρα το 2007. Κανείς δεν ξέρει πότε η βροχή θα είναι έντονη ξανά. Η Σελήνη δύει περίπου στις 2 πμ, αφήνοντας τρεις ώρες σκοτεινού ουρανού για να δούμε τις Ηνιοχίδες.

 

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου

Ένα πλανητικό νεφέλωμα που βρίσκεται στα δυτικά του λ του Σκορπιού είναι  το NGC 6302, γνωστό και σαν νεφέλωμα ‘Bug’. Με μέγεθος περίπου 9,5, το ‘Bug’ έχει στο κέντρο του ένα πολύ θερμό αστέρι 10ου μεγέθους, που μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει υδρογονάνθρακες (σε μορφή κρυστάλλων) και σίδηρο. Σε απόσταση 4.000 έτη φωτός, δεν είναι δυνατόν να το δούμε τόσο καλά όπως το έχει φωτογραφήσει το τηλεσκόπιο Hubble, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ότι βλέπουμε ένα πολύ ξεχωριστό πλανητικό νεφέλωμα.

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ άλλο αντικείμενο εκτός από τη Σελήνη ή κάποια μετακίνηση ενός κομήτη σε σχέση με τα αστέρια του υπόβαθρου σε πραγματικό χρόνο. Αλλά η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου προσφέρει στους ερασιτέχνες αστρονόμους με τηλεσκόπια μια ωραία ευκαιρία για να δουν μία από αυτές τις ταχείες κινήσεις σε δράση. Ο αστεροειδής 3122 Φλωρεντία (Florence ) περνάει κοντά από τη Γη αυτή την εβδομάδα, με ταχύτητα 9° ανά ημέρα ή 22″ (δύο τρίτα της τωρινής διαμέτρου του Δία) κάθε λεπτό. Ο αστεροειδής λάμπει με 9ο μέγεθος τα τρία πρώτα βράδια του Σεπτεμβρίου και φθάνει στο 10ο μέγεθος τις επόμενες τρεις νύχτες. Μπορείτε να τον βρείτε να κινείται από τον Δελφίνο απόψε, προς την Αλεπού αύριο, και τον Κύκνο στις 4 Σεπτεμβρίου.

 

Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου

Αν και φθάνει ψηλότερα στον ουρανό το φθινόπωρο, το «διπλό σμήνος του Περσέα» είναι ένα ακόμα αξιοθέατο αντικείμενο του αυγουστιάτικου  ουρανού. Αυτό το διπλό σμήνος, h και χ, είναι νεαρές συστάδες αστέρων, ηλικίας μόνο 13 εκατομμυρίων ετών, που κινούνται μαζί στο διάστημα. Βρίσκονται σε απόσταση 7650 έτη φωτός και χάνουν 1,8 μεγέθη από τη λαμπρότητά τους εξαιτίας της απορρόφησης  από την διαστρική σκόνη. Το σμήνος φαίνεται και με γυμνό μάτι, όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός.

 

Ο Κρόνος στις 12 Ιουνίου 2017, όπως φωτογραφήθηκε από την ομάδα πλανητικής φωτογράφησης του ιστορικού τηλεσκοπίου του Pic du Midi διαμέτρου 1 μέτρου. Η επεξεργασία της εικόνας έγινε από τον Damian Peach.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης δεν φαίνονται, καθώς έχουν κρυφτεί στη λάμψη του Ήλιου.  

 Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς, στους Διδύμους. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης είναι από πάνω της. Ένα τρίγωνο που σχηματίζεται με την Αφροδίτη, τον Πολυδεύκη και τον Προκύνα διαρκώς μεταβάλλεται από πρωί σε πρωί.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7, στην Παρθένο) λάμπει πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.  Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 4° κάτω και στα αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο με το ηλιοβασίλεμα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 12 μοίρες στα δεξιά και κάτω του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, αργά το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

Η ίδια ομάδα που φωτογράφησε τον Κρόνο (παραπάνω), έβγαλε και αυτή την φωτογραφία του Ουρανού, το ίδιο βράδυ, με τη λευκή περιοχή στο νότιο ημισφαίριο του.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί