Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-10 έως και 3-11

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-10 έως και 3-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου

Ο Ουρανός είναι σε αντίθεση.

Άξια παρατήρησης με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο είναι τα ανοιχτά σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38 στον αστερισμό του Ηνίοχου, εκεί δηλαδή που είναι και η Αίγα (Capella).

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου

Περίπου 20 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα κοιτάξτε πολύ χαμηλά στον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Εκεί θα βρίσκεται ο λεπτός σεληνιακός μηνίσκος (δύο ημερών), λιγότερο από 3 μοίρες μακριά από τη λαμπρή Αφροδίτη (μέγεθος -3,8). Ο αμυδρότερος Ερμής (μέγεθος 0,1) είναι 3 μοίρες κάτω από την Αφροδίτη. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου

Αν κοιτάξετε στο ίδιο μέρος του ουρανού, όπως χθες, η Σελήνη βρίσκεται ψηλότερα, πιο κοντά στον Δία. Οι δύο πλανήτες, Αφροδίτη και Ερμής, παραμένουν πολύ χαμηλά πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Αν κοιτάξετε πάνω και στα αριστερά του Δία θα βρείτε και τον Κρόνο.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου

Η Αίγα (Capella) βρίσκεται σε μια γωνία του αστερισμού του Ηνίοχου (Auriga) εκεί όπου παριστάνει τον αριστερό ώμο του μυθικού ήρωα. Ο Μενκαλινάν, το δεύτερο πιο λαμπρό άστρο του Ηνίοχου παριστάνει τον δεξιό του ώμο. Άξιο παρατήρησης είναι το αστέρι  Ελνάθ, στο νοτιότερο άκρο του αστερισμού. Αυτό το αστέρι ανήκε στον Ηνίοχο και στον Ταύρο, όπου παρίστανε την κορυφή του βορειότερου κέρατου του ταύρου. Όμως η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε τον περασμένο αιώνα ότι το αστέρι ανήκει μόνο στον Ταύρο. Με κιάλια, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε τα ανοιχτά σμήνη M36, M37 και M38.

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου

Νοέμβριος είναι όταν ο Φομαλχώ, το αστέρι του φθινοπώρου, διέρχεται (τέμνει) τον ουράνιο μεσημβρινό νωρίς το βράδυ, λάμποντας έτσι στο ψηλότερό του σημείο. Για να βρείτε τον Φομαλχώ, ακολουθήστε τη δυτική (δεξιά) πλευρά του μεγάλου τετραγώνου του Πήγασου αρκετά κάτω στον ουρανό.

Απόψε και αύριο, το σούρουπο, η Σελήνη είναι κοντά στον Κρόνο. Ο Δίας είναι πιο μακριά στα δεξιά τους.

 

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου

Μετά από ένα τρίμηνο απουσίας, ο Άρης επιστρέφει σε θέα πριν από την αυγή αυτή την εβδομάδα. Μπορείτε να τον βρείτε 8° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή  του Ήλιου. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,8 και φαίνεται εύκολα με ένα ζευγάρι κιάλια. Μόλις βρείτε το κοκκινωπό «αστέρι», προσπαθήστε να το εντοπίσετε με γυμνό μάτι.

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου

Η Σελήνη πλησιάζει στο πρώτο τέταρτο (αύριο στις 12:25 μμ). Στην ίδια φάση ήταν η Σελήνη όταν ο φωτογράφος, Wolfgang  Golser, τράβηξε τη φωτογραφία αυτή του δορυφόρου μας πάνω από το εθνικό πάρκο του Grand Canyon, στις 9 Νοεμβρίου 2013.

 

 

Σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε την Κασσιόπη με μια γρήγορη ματιά. Μπορείτε, όμως, να εντοπίσετε με κιάλια το αστρικό σμήνος NGC 7789 λίγο έξω από τη δυτική πλευρά του αστερισμού; Η φωτογραφία του ανοιχτού σμήνους είναι του Jaspal Chadha. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη  είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε πρώτα την Αφροδίτη, με μέγεθος -3,8, αφού αυτή είναι πολύ πιο λαμπρή από τον Ερμή, που είναι περίπου 3 μοίρες στα αριστερά της.

Ο Άρης (μέγεθος +1,8, στην Παρθένο) φαίνεται δύσκολα πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο μέσο του λυκαυγούς. Μη τον μπερδέψτε με τον Αρκτούρο – επίσης πορτοκαλής, αλλά 32 μοίρες στα αριστερά του Άρη.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στο νότιο Οφιούχο) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά, 23 μοίρες αριστερά του Δία.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα ανατολικά στις 9 μμ. Βρίσκεται σε αντίθεση.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί