Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-12 έως και 3-1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-12 έως και 3-1 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου

Η Σελήνη βρίσκεται στα κέρατα του Ταύρου σήμερα το βράδυ, μεταξύ της Αίγας,  πολύ προς τα πάνω και αριστερά της, και του Μπετελγκέζ κάτω δεξιά της, του Αλντεμπαράν πάνω δεξιά της, και του Πολυδεύκη και του Κάστορα  πιο μακριά  κάτω στα αριστερά της.

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου

Πανσέληνος στις 5:30 πμ. της Τετάρτης.

Το πρόσωπο της Σελήνης που βλέπουμε από τη Γη έχει αρκετές σκοτεινές κηλίδες ορατές με γυμνό μάτι. Αυτές είναι οι θάλασσές της, αν και δεν ήταν ποτέ γεμάτες με νερό. Αντ’ αυτού, αυτές οι σκοτεινές περιοχές είναι αρχαίες ροές λάβας. Μερικές από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες είναι η Mare Imbrium και η Oceanus Procellarum στα δυτικά της Σελήνης (η αριστερή πλευρά της Σελήνης όπως την βλέπετε στον ουρανό), και οι Mare Serenitatis, Mare Tranquillitatis και Mare Fecunditatis στα ανατολικά της Σελήνης (η δεξιά πλευρά της Σελήνης στον ουρανό).

Κοντά στο κάτω μέρος της Σελήνης βρίσκεται ένας μεγάλος κρατήρας, ο Τύχω (Tycho), με μεγάλες, φωτεινές ακτίνες που εκτείνονται σχεδόν στα μισά της επιφάνειας του δορυφόρου μας. Αυτές είναι φτιαγμένες από υλικό που πετάχτηκε κατά τη διάρκεια της κρούσης που σχημάτισε τον κρατήρα, το οποίο ταξίδεψε σε μεγάλες αποστάσεις στη χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης μέχρι να βυθιστεί τελικά στο έδαφος πολύ πιο μακριά.

 

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου

Δύο από τα καλύτερα αντικείμενα του βαθέως ουρανού λάμπουν σε περίοπτη θέση τα βράδια στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Πλειάδες και οι Υάδες. Αυτά τα αστρικά σμήνη ανεβαίνουν ψηλά στον νότο στο μέσο της νύχτας και παραμένουν εμφανή σχεδόν όλη τη νύχτα. Οι Πλειάδες, γνωστές επίσης ως οι «Επτά Αδελφές» ή  M45, φαίνονται σαν μια «μικρή κατσαρόλα» με γυμνό μάτι. Το μεγαλύτερο σμήνος των Υάδων σχηματίζει ένα V στο κεφάλι του Ταύρου. Αν και τα δύο φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι, με κιάλια θα τα δείτε πολύ καλύτερα.

 

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου

Η Σελήνη βρίσκεται στα ανατολικά στα μέσα της βραδιάς. Στα δεξιά του είναι δύο λαμπρά αστέρια, ο Προκύων και ο Σείριος.

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου

Καλωσορίστε τη νέα χρονιά με τον αδελφό πλανήτη της Γης, την Αφροδίτη. Ανατέλλει ως πρωινό αστέρι περισσότερο από μία ώρα πριν από τον Ήλιο σήμερα το πρωί, αλλά φαίνεται χαμηλά πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα καθώς η αυγή φωτίζει τον ουρανό. Ο πλανήτης βρίσκεται τώρα 12 ° ανατολικά του διάσημου αστεριού Αντάρη και 2,5 ° βορειοδυτικά του 3ου μεγέθους θ του Οφιούχου. Η Αφροδίτη βρίσκεται τώρα στη μακρινή πλευρά του Ήλιου, όπως τη βλέπουμε από τη Γη. Ο δίσκος της φαίνεται 94% φωτεινός και εκτείνεται στα 11 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου

Το Νεφέλωμα Crescent (επίσης γνωστό ως NGC 6888 ή Caldwell 27) είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κύκνου, περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά. Σχηματίστηκε από τον αστρικό άνεμο από το αστέρι Wolf-Rayet WR 136 (HD 192163) όταν αυτό έγινε ένας ερυθρός γίγαντας περίπου 400.000 χρόνια πριν. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι ένα κέλυφος και δύο κρουστικά κύματα, το ένα να κινείται προς τα έξω και το άλλο προς τα μέσα. Η κίνηση προς τα μέσα από το κρουστικό κύμα θερμαίνει τον αστρικό άνεμο σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που εκπέμπονται από τις ακτίνες Χ.

Φωτογραφία: Ευθύμιος Καρτέρης, από τη Βαριά Αγρινίου. Λήψη 9 ωρών και 25 λεπτών με  το τηλεσκόπιο Skywatcher 190mm Mak-Newtoninan.

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου

Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του έτους, εάν βγείτε έξω μετά από τις 10 μμ., θα βρείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου να στέκεται με το χερούλι της στα βορειοανατολικά και το σχήμα σαν «δρεπάνι» της κεφαλής του Λέοντα  να  λάμπει στο ίδιο σχεδόν ύψος στην ανατολή…  δύο πολύ πρόωρα σημάδια, προάγγελοι  του ουρανού της άνοιξης.

Το όνομα Μιρφάκ στον Περσέα είναι από μόνος του μέρος ενός σμήνους αστέρων  που ονομάζεται  το άλφα σμήνος του Περσέα. Στοχεύστε τα κιάλια στον Μιρφάκ  και παρατηρήστε το πλήθος από αστέρια 4ου και 5ου μεγέθους  που εμφανίζονται στο πεδίο.

 

Όμορφο χειμωνιάτικο τοπίο που γίνεται ομορφότερο με το φόντο του αστερισμού του Ωρίωνα! Η φωτογραφία αυτή, του Adam Block, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της NASA Astronomy Picture of the Day 

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Οφιούχο) λάμπει πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς στο λυκαυγές.

Ο Άρης έχει μέγεθος -0,3, στους Ιχθείς. Η φαινόμενη διάμετρος του φτάνει τώρα τα 10 δευτερόλεπτα του τόξου. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του που τώρα φαίνεται πολύ μικρός. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,0, και +0,6, αντίστοιχα), μία εβδομάδα μετά την ιστορική τους σύνοδο, απέχουν 1,3 ° την 1η του έτους.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, περίπου 10° ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν τα μεσάνυχτα.

Δείτε αναλυτικούς χάρτες του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί