Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-10 έως και 5-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-10 έως 5-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου

Ο Άρης ξεχωρίζει στον ανατολικό ουρανό πριν από την αυγή αυτή την εβδομάδα. Ο μεγέθους 1,8 κόκκινος πλανήτης ανατέλλει σχεδόν τρεις ώρες πριν από τον Ήλιο και εμφανίζεται 20° ψηλά μια ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Είναι ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, και σήμερα το πρωί βρίσκεται 0,3° νοτιοδυτικά του 4ου μεγέθους ήτα (η) της Παρθένου. Επίσης, βρίσκεται σχεδόν πάνω από το 6ου μεγέθους 13 της Παρθένου.

Τρίτη , 31 Οκτωβρίου

Αν και η βροχή διαττόντων Ωριωνίδες κορυφώθηκε πριν από 10 ημέρες, η δραστηριότητα της παραμένει ενεργή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Και με το φεγγάρι να δύει γύρω στις 3 το πρωί (περίπου τρεις ώρες πριν το λυκαυγές), οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να δουν μερικά πεφταστέρια στον πρωινό ουρανό. Για να ξεχωρίσετε έναν διάττοντα που προέρχεται από τις Ωριωνίδες από ένα σποραδικό, θυμηθείτε ότι ένας μετέωρο της «βροχής» φαίνεται να ακτινοβολεί από το βόρειο τμήμα του αστερισμού του Ωρίωνα.

Φωτογραφία: Lu Shupe (Κίνα)

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου

Η λαμπρή Σελήνη είναι κάτω από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου. Αναζητήστε στα αριστερά της Σελήνης τα δύο ή τρία πιο λαμπρά αστέρια του Κριού, που παρατάσσονται περίπου οριζόντια.

Η Αφροδίτη ανατέλλει γύρω στις 6 το πρωί και κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό μέχρι την ανατολή του Ήλιου. Καθώς έχει μέγεθος -3,9, καμία άλλη φωτεινή πηγή δεν πλησιάζει τη λαμπρότητα αυτού του πλανήτη. Σήμερα, η Αφροδίτη περνάει 4° βόρεια από το λαμπρότερο αστέρι της Παρθένου, τον πρώτου μεγέθους Στάχυ. Ο πλανήτης έχει 100 φορές μεγαλύτερη λαμπρότητα από το αστέρι.

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου

Τρία από τα λαμπρά αστέρια της Λύρας, μετά από τον Βέγα, είναι ενδιαφέροντα διπλά. Λίγο πάνω από τον Βέγα είναι το 4ου μεγέθους έψιλον της Λύρας, το διπλό-διπλό. Το ε σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Βέγα και το ζήτα της Λύρας. Οι πλευρές του τριγώνου δεν είναι μεγαλύτερς από 2°. Εύκολα, λοιπόν, το τρίγωνο χωράει στο οπτικό πεδίο κιαλιών.

Τα κιάλια ξεχωρίζουν εύκολα το έψιλον. Με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών, με μεγέθυνση 100× ή μεγαλύτερη, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε, με κάποια δυσκολία ίσως, ότι καθένα από τα δύο αστέρια είναι επίσης ζεύγος αστέρων.

Το ζ είναι επίσης ένα διπλό αστέρι, που διαχωρίζεται πιο δύσκολα με ένα ζευγάρι κιάλια, αλλά εύκολα με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο.

Το δέλτα της Λύρας, πάνω αριστερά του ζήτα, είναι ένα πολύ πιο ανοιχτό και πιο εύκολα διαχωρίσιμο ζεύγος.

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου

Πανσέληνος στις 7:23 πμ αύριο το πρωί. Το φεγγάρι βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των Ιχθύων και του Κήτους.

Η Πανσέληνος είναι νωρίς τον Νοέμβριο. Φωτογραφία:  Jaime Junio

 

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου

Όλη αυτή την εβδομάδα η λαμπρή Αφροδίτη και ο αμυδρός Άρης φέγγουν στα ανατολικά  στο λυκαυγές.

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου

Η Σελήνη σε περίγειο, δηλαδή, πιο κοντά στη Γη (361.438 χιλιόμετρα μακριά).

Νωρίς το βράδυ, η Σελήνη ανεβαίνει από τον ανατολικό ορίζοντα κοντά στον Αλντεμπαράν.

Νεφελώματα που μοιάζουν με φαντάσματα στολίζουν τα αστρικά πεδία στον αστερισμό του Κηφέα. Φωτογραφία: Adam Block

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Δίας είναι μέσα στο φως του Ήλιου, της δύσης και της ανατολής, αντίστοιχα.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) ανατέλλει στην αρχή του λυκαυγούς και λάμπει πολύ χαμηλά στα ανατολικά.

Ο Άρης, με μέγεθος +1,8, ολοένα και ανεβαίνει ψηλότερα. Απέχει τώρα 16 μοίρες περίπου από την Αφροδίτη, που είναι πολύ χαμηλότερα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στο νότιο Οφιούχο), με κίτρινο χρώμα, λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Ο Ποσειδώνας απέχει λιγότερο από 1 μοίρα από το λάμδα του Υδροχόου.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί