Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-3 έως 6-4, 2025

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 31-3 έως και 6-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 31 Μαρτίου
Σε έναν πραγματικά σκοτεινό ουρανό το αστρικό σμήνος της Κόμης είναι μια αμυδρή λάμψη, με τα φωτεινότερα αστέρια του (5ου και 6ου μεγέθους) να σχηματίζουν ένα ανάποδο Υ. Το σμήνος είναι 280 έτη φωτός μακριά, περίπου δύο φορές πιο μακριά από τις Υάδες.
Κυρίαρχος στον αστερισμό του Ταύρου είναι ο φωτεινός Δίας, που λάμπει με μέγεθος -2,1, πάνω αριστερά από τις Πλειάδες. Βρίσκεται πάνω από το λαμπρότερο αστέρι του Ταύρου, τον Αλντεμπαράν, έναν πορτοκαλί-κίτρινο ερυθρό γίγαντα, λίγο φωτεινότερο από μέγεθος 0,9. Ψηλότερα στον ουρανό βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων, ο οποίος τώρα φιλοξενεί τον Άρη..
Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:37 μμ.
Τρίτη, 1 Απριλίου
Παρατηρητές σε μέρη της δυτικής Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής θα δουν τη Σελήνη να περνάει μπροστά από τις Πλειάδες απόψε, σε μια επιπρόσθεση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για όσους βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική.
Ο Άρης απέχει λιγότερο από 0,5° από το κ των Διδύμων στον ουρανό απόψε. Οι Δίδυμοι βρίσκονται ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ, εύκολα αναγνωρίσιμοι από τα δύο φωτεινότερα αστέρια τους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Ο Άρης, με μέγεθος 0,4, βρίσκεται κάτω αριστερά του Πολυδεύκη. Ο πλανήτης ξεπερνά κατά πολύ το μεγέθους 3,6 κάπα. Με κιάλια ή τηλεσκόπιο θα έχετε ακόμα πιο καθαρή εικόνα.
Με το τηλεσκόπιο σας παρατηρήστε τον Κάστορα. Θα απολαύσετε τη θέα αυτού του υπέροχου διπλού αστέρα. Το φωτεινότερο αστέρι λάμπει με μέγεθος 1,9, ενώ το αμυδρότερο αστέρι είναι μεγέθους 2,9. Θα πρέπει να είναι εύκολο να χωριστούν με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο.
Τετάρτη, 2 Απριλίου
Απόψε η Σελήνη βρίσκεται κοντά με τον Δία. Απέχουν περίπου 5°. Ο Αλντεμπαράν, οι Υάδες και οι Πλειάδες λάμπουν κάτω απ’ αυτούς.
Πέμπτη, 3 Απριλίου
Με το χειμώνα να περνάει στην ιστορία, ο Ωρίωνας βυθίζεται στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου και μετά. Αυτή την εποχή του έτους, η ζώνη του Ωρίωνα είναι λίγο πολύ οριζόντια (ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Η γραμμή της ζώνης σκοπεύει από τα αριστερά προς τον λαμπρό Σείριο και από τα δεξιά προς τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν και πιο πέρα προς τις Πλειάδες.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:07 μμ.
Παρασκευή, 4 Απριλίου
Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 5:15 πμ. του Σαββάτου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ήμισυ της κοντινής πλευράς της Σελήνης είναι στο φως της ημέρας και το άλλο μισό εξακολουθεί να καλύπτεται από σκιά. Η διαχωρίζουσα (terminator), η γραμμή που χωρίζει τη σεληνιακή νύχτα από την ημέρα, φαίνεται κάτω από τη μέση του ορατού δίσκου. Για τις πιο εντυπωσιακές εικόνες, χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να σαρώσετε κατά μήκος της διαχωρίζουσας, όπου η ανατολή του ηλίου συμβαίνει ουσιαστικά στη Σελήνη καθώς παρατηρείτε. Αυτή η ανατολή σαρώνει το τοπίο με ταχύτητα περίπου 15,4 χλμ./ώρα. Οι παρατηρητές με καλή όραση μπορούν να παρατηρήσουν ότι οι σκιές αλλάζουν όψη κατά τη διάρκεια τριών έως τεσσάρων ωρών.
Σάββατο, 5 Απριλίου
Τώρα είναι η σειρά του Άρη να βρεθεί σε σύνοδο με τη Σελήνη, όπως φαίνεται παραπάνω.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:47 μμ.
Κυριακή, 6 Απριλίου
Το σμήνος της Κόμης είναι ένα από τα κοντινότερα σμήνη στη γη, που βρίσκεται μόνο 280 έτη φωτός μακριά. Για σύγκριση, οι Πλειάδες βρίσκονται 440 έτη φωτός μακριά. Αρκετά πέρα από τα αστέρια του σμήνους, οι σύγχρονοι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν μεγάλα τηλεσκόπια έχουν ανακαλύψει ένα άλλο σμήνους, μια συστάδα γαλαξιών, πάνω από 3000, που βρίσκεται σε μια απόσταση 280 εκατομμύρια έτη φωτός! Το σμήνος γαλαξιών της Κόμης είναι ένα από το μεγαλύτερα τέτοια σμήνη γνωστά στους αστρονόμους. Αυτό που έχουμε πραγματικά, λοιπόν, είναι ένα σμήνος μέσα σ’ ένα άλλο σμήνος, που μεταμφιέζεται ως την όμορφη κόμη της βασίλισσας Βερενίκης. Στους αρχαίους αστροχάρτες, το σμήνος της Κόμης της Βερενίκης παρουσιάζεται σαν μια τούφα από τρίχες στο τέλος της ουράς του Λέοντα, του λιονταριού.
Οι γαλαξίες NGC 3169 and NGC 3166 (« Τα μάτια της γάτας») βρίσκονται στον αστερισμό του Εξάντα. Ο αστροφωτογράφος είναι ο Κώστας Τσέκας από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Δείτε περισσότερες υπέροχες φωτογραφίες του στο gallery.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής δεν είναι ορατός.
Η Αφροδίτη, αφού βρέθηκε σε κατώτερη σύνοδο με τον Ήλιο στις 22 Μαρτίου, αρχίζει τώρα να φαίνεται πολύ χαμηλά ΄στον ανατολικό ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε καλύτερα με ένα ζευγάρι κιάλια. Το φαινόμενο μέγεθος του πλανήτη είναι -4,3.
Ο Άρης (μέγεθος +0,4, κοντά στην κεφαλή των Διδύμων) φαίνεται πιο κοντά στο λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού, τον Πολυδεύκη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του δίσκου του είναι 8’’. Περνάει από τον μεσημβρινό πριν τις 8 μμ.
Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Ταύρο), κυριαρχεί στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον πιο αμυδρό Άρη 40° στα ανατολικά του, τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες κοντά. Ο Δίας έχει φαινόμενη διάμετρο 37 δευτερόλεπτα του τόξου. Δύει περίπου στις 1:00 πμ.
Ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.
Ο Ουρανός, μέγεθος 5,8, είναι στα σύνορα Ταύρου-Κριού, 7° κάτω από τις Πλειάδες.