Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 1-4 έως 6-4
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 1-4 έως και 7-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 1 Απριλίου
Ο Ερμής ξεκινά τον Απρίλιο μένοντας ακίνητος (σε στάση) πριν αρχίσει να κινείται δυτικά (ανάδρομος). Αυτό δεν διαρκεί πολύ – ο πλανήτης θα φτάσει και πάλι σε ένα σταθερό σημείο στις 24 Απριλίου, μετά το οποίο θα χαράξει μια πορεία προς τα ανατολικά στον ουρανό για άλλη μια φορά.
Θα βρείτε τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος στον βραδινό ουρανό, περίπου 5° ψηλά 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, καθώς πέφτει το λυκόφως και τα φωτεινότερα αστέρια μόλις αρχίζουν να βγαίνουν. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος 1,3 – αύριο θα είναι 0,3 σε μέγεθος, πιο αμυδρός, καθώς και 1 ° χαμηλότερα στον ουρανό, ταυτόχρονα. Μέσω ενός τηλεσκοπίου, ο πλανήτης εκτείνεται περίπου στα 10″, αλλά δείχνει μόνο τη φάση της ημισελήνου, περίπου 14% φωτισμένος.
Πάνω δεξιά στον Ερμή είναι ο φωτεινότερος Δίας – ο γίγαντας αερίου, με μέγεθος –2,1 και μήκος δίσκου 34″ μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό του τηλεσκοπίου.
Ο παγωμένος γίγαντας Ουρανός είναι περίπου 3,3 ° ανατολικότερα κατά μήκος της εκλειπτικής από τον Δία. Με μέγεθος 5,9 θα χρειαστεί ένα τηλεσκόπιο για να σας δείξει τον δίσκο του, πλάτους 3 δευτ. του τόξου.
Το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης συμβαίνει στις 6:15 πμ.
Τρίτη, 2 Απριλίου
Ο περιοδικός κομήτης Pons-Brooks έχει λαμπρύνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και είναι τώρα 5ου μεγέθους, κοντά στην αναμενόμενη κορύφωσή του στο 4,5. Αυτό τον κάνει να είναι ορατός με ένα ζευγάρι κιάλια ακόμη και σε έναν όχι και τόσο καλό ουρανό. Φαίνεται με γυμνό μάτι σε έναν πραγματικά σκοτεινό ουρανό.
Φωτογραφία: Θεοδωρίδης Θεόδωρος
Ο Pons–Brooks βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά–βορειοδυτικά αμέσως μετά το τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται κάτω δεξιά από τον Δία και κατευθύνεται προς αυτόν, διασχίζοντας τον Κριό. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πού να κοιτάξετε! Για τους παρατηρητές από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο Pons–Brooks θα πρέπει να είναι στα καλύτερά του αυτή την εβδομάδα και την επόμενη. Η ουρά του δείχνει προς τα πάνω.
Τετάρτη, 3 Απριλίου
Ο αστεροειδής 532 Herculina περνάει μέσα από τον Βοώτη αυτό το μήνα. Τώρα βρίσκεται στα δυτικά του φωτεινού αστέρα Αρκτούρου και πλησιάζει το μεγέθους 2,7 αστέρι η του Βοώτη, από το οποίο θα περάσει κοντά στις 5 Απριλίου. Ο Βοώτης βρίσκεται περίπου 30 ° ψηλά στον ανατολικό ουρανό γύρω στις 10 μμ. απόψε. Μπορείτε να βρείτε τον μεγέθους -0,1 Αρκτούρο ακολουθώντας το τόξο της λαβής της «κατσαρόλας» της Μεγάλης Άρκτου, πηγαίνοντας από το τελευταίο αστέρι (Alkaid) και συνεχίζοντας την καμπύλη μέχρι να συναντήσετε το επόμενο φωτεινό αστέρι κατά μήκος αυτής της διαδρομής – τον Αρκτούρο. Από τον Αρκτούρο, κατευθυνθείτε περίπου 4,5° δυτικά για να βρεθείτε στην Herculina. Απόψε ο αστεροειδής βρίσκεται μόλις 0,5° ανατολικά του ήτα. Τις επόμενες νύχτες, η Herculina θα πλησιάσει αυτό το αστέρι, περνώντας βόρεια από αυτό στις 5 Απριλίου, οπότε επιστρέψτε σε αυτήν την περιοχή για τις επόμενες ημέρες για να χαρτογραφήσετε την πρόοδό του!
Πέμπτη, 4 Απριλίου
Την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί, η λεπτή φθίνουσα Σελήνη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του Άρη και του Κρόνου χαμηλά στο φως του λυκαυγούς. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.
Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 7:59 μμ.
Παρασκευή, 5 Απριλίου
Με το χειμώνα να περνάει στην ιστορία, ο Ωρίωνας βυθίζεται στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου και μετά. Αυτή την εποχή του έτους, η ζώνη του Ωρίωνα είναι λίγο πολύ οριζόντια (ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Η γραμμή της ζώνης σκοπεύει από τα αριστερά προς τον λαμπρό Σείριο και από τα δεξιά προς τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν και πιο πέρα προς τις Πλειάδες.
Σάββατο, 6 Απριλίου
Το «διαμάντι» της άνοιξης σχηματίζεται από τέσσερα αστέρια, όπως φαίνεται παρακάτω, και από τον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης ο οποίος από μόνος του είναι ένα ανοιχτό σμήνος που φαίνεται σαν ένα σύνολο από πολλά αμυδρά αστέρια. Η Κόμη της βασίλισσας Βερενίκης είναι ένας από τους λίγους αστερισμούς που συνδέονται με ένα πραγματικό πρόσωπο παρά ένα μυθολογικό. Στους αρχαίους αστροχάρτες, το σμήνος της Κόμης της Βερενίκης παρουσιάζεται σαν μια τούφα από τρίχες στο τέλος της ουράς του Λέοντα, του λιονταριού. Όμως, το 1602, ο φημισμένος Δανός αστρονόμος Τυχό Μπραχέ τον υπέδειξε ως ένα ξεχωριστό αστερισμό και τον συμπεριέλαβε στους χάρτες του ουρανού για πρώτη φορά.
Το σμήνος της Κόμης είναι ένα από τα κοντινότερα σμήνη στη γη, που βρίσκεται μόνο 280 έτη φωτός μακριά. Για σύγκριση, οι Πλειάδες βρίσκονται 440 έτη φωτός μακριά. Αρκετά πέρα από τα αστέρια του σμήνους, οι σύγχρονοι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν μεγάλα τηλεσκόπια έχουν ανακαλύψει ένα άλλο σμήνους, μια συστάδα γαλαξιών, πάνω από 3000, που βρίσκεται σε μια απόσταση 280 εκατομμύρια έτη φωτός! Το σμήνος γαλαξιών της Κόμης είναι ένα από το μεγαλύτερα τέτοια σμήνη γνωστά στους αστρονόμους. Αυτό που έχουμε πραγματικά, λοιπόν, είναι ένα σμήνος μέσα σ’ ένα άλλο σμήνος, που μεταμφιέζεται ως την όμορφη κόμη της βασίλισσας Βερενίκης.
Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:58 μμ.
Κυριακή, 7 Απριλίου
Ο Αρκτούρος, το «αστέρι της άνοιξης», είναι το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στην ανατολή αυτά τα βράδια του Απριλίου. Περιμένετε μετά τις 10:30 μ.μ. για να δείτε και τον Βέγα, το παρόμοιο σε λαμπρότητα «αστέρι του καλοκαιριού» να ανατέλλει χαμηλά βορειοανατολικά.
Το NGC 3576 είναι μια περιοχή σχηματισμού αστεριών και ένα φωτεινό νεφέλωμα εκπομπής στον βραχίονα του Τοξότη του Γαλαξία μας. Βρίσκεται περίπου 9.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός. Το νεφέλωμα βρίσκεται στον αστερισμό της Τρόπιδος (Carina) και αποτελείται από αέρια και σκόνη που έχουν χτυπηθεί από φως υψηλής ενέργειας από τεράστιας μάζας αστέρια.
Φωτογραφία: JAMES WEBB SPACE TELESCOPE
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
Ο Ερμής βρίσκεται χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Κοιτάξτε 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα λίγο πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Δεν θα είναι ορατός από τα μέσα της εβδομάδας.
Η Αφροδίτη, με μέγεθος -3,8, χάνεται μέσα στο φως του Ήλιου.
Ο Άρης έχει μέγεθος +1,2, στον Υδροχόο. Ανατέλλει στην αρχή του λυκαυγούς. Φαίνεται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.
Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Κριό) βρίσκεται στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως. Δύει περίπου στις 10:30 μμ. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του δίσκου του είναι μόνο 35 δευτερόλεπτα του τόξου. Είναι σχεδόν τόσο μακρινός και τόσο μικρός όσο γίνεται.
Ο Κρόνος, φαίνεται δύσκολα στο λυκαυγές. Η απόστασή του από τον Άρη μειώνεται. Φτάνει στις 2 ½ °
στις 6 Απριλίου.
Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,8 στον Κριό, βρίσκεται στον βραδινό ουρανό, 5° πάνω από τον Δία.
Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.