Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 3-7 έως 9-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 3-7 έως 9-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 3 Ιουλίου

Η Σελήνη περνάει από την Παρθένο και κατευθύνεται προς τον Σκορπιό τις επόμενες νύχτες αυτή την εβδομάδα. Θα περάσει κοντά από τον Αντάρη και τον Κρόνο, και μπροστά από το κέντρο του Γαλαξία μας.

Η Γη είναι σε αφήλιο, στο πιο μακρινό της σημείο από τον Ήλιο για αυτό το έτος (κατά 3% πιο μακριά από το περιήλιο τον Ιανουάριο).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:46 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 4 Ιουλίου

Όταν το λυκαυγές κάνει την εμφάνισή του, η λαμπρή Αφροδίτη ήδη κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό. Αν και ο εσωτερικός πλανήτης έφτασε σε μέγιστη αποχή από τον Ήλιο πριν από έναν μήνα, τώρα ανατέλλει νωρίτερα και ανεβαίνει ψηλότερα πριν την αυγή. Ανατέλλει λίγο μετά τις 3 πμ και είναι περίπου 20° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μια ώρα πριν την ανατολή του Ηλίου. Με μέγεθος -4,2, λάμπει εντονότερα από κάθε άλλο σημειακό λαμπρό σώμα στον ουρανό. Επίσης, μπορείτε να βρείτε το εντυπωσιακό σμήνος των Πλειάδων (M45) μόλις 7° βόρεια της Αφροδίτης τα επόμενα τρία πρωινά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:28 μμ.      

 

Τετάρτη, 5 Ιουλίου

Παρά την παρουσία της Σελήνης, αυτή η εβδομάδα προσφέρει μια καλή ευκαιρία για τους παρατηρητές με κιάλια να εντοπίσουν ένα από τα ωραιότερα ανοιχτά σμήνη του καλοκαιριού. Το NGC 6231 βρίσκεται στην ουρά του Σκορπιού, μόλις 0,5° βόρεια από το διπλό αστέρι ζήτα του Σκορπιού. Το NGC 6231 λάμπει με μέγεθος 2,6 και περιέχει περισσότερα από 100 αστέρια σε μια περιοχή με διάμετρο περίπου μισή της πανσέληνου. Αυτό το μέρος του Σκορπιού βρίσκεται σχεδόν νότια όταν βραδιάζει, και δεν ανεβαίνει ψηλά, στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Πέμπτη, 6 Ιουλίου

Ο χρυσαφής Κρόνος λάμπει περίπου 4,5° κάτω και αριστερά της Σελήνης, μέσα στα αστέρια του Οφιούχου.

Η Σελήνη σε απόγειο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:07 μετά τα μεσάνυχτα.

Παρασκευή, 7 Ιουλίου

Αυτή την εβδομάδα μπορείτε να δείτε τον Ερμή πρώτη φορά κατά την εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται 6° ψηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε. Αν και ο Ερμής λάμπει έντονα, με μέγεθος -0,6, ίσως χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε αρχικά στη λάμψη του λυκόφωτος. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του πλανήτη, ο οποίος εκτείνεται στα 5,6″ και εμφανίζεται κατά 80 τοις εκατό φωτισμένος.

 

Σάββατο, 8 Ιουλίου

Πανσέληνος στις 7:07 πμ της Κυριακής.

Φωτογραφία: Η Πανσέληνος του Ιουλίου του 2007.

 

Κυριακή, 9 Ιουλίου

Απόψε κορυφαία εμφάνιση του Πλούτωνα για το 2017. Το μακρινό αυτό σώμα φτάνει σε αντίθεση, δηλαδή βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας και παραμένει ορατός όλη τη νύχτα. Θα λάμπει αμυδρά με 14ο μέγεθος, και θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο 8 ιντσών ή μεγαλύτερο, με καλά οπτικά, για να τον εντοπίσετε. Ο Πλούτωνας βρίσκεται τώρα στον βορειοανατολικό Τοξότη, περίπου 1,8° ανατολικά-νοτιοανατολικά του 3ου μεγέθους πι του Τοξότη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:37 μμ.      

 

«Οι αστροφωτογράφοι στον Πάρνωνα» κάτω από την αψίδα του καλοκαιρινού γαλαξία. Φωτογραφία: Αντώνης Φαρμακόπουλος

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης έχουν χαθεί στο φως της δύσης του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το βράδυ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 37″. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 10° αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1, στον νότιο Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν τη 1 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 14 μοίρες δεξιά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθύες) είναι στα ανατολικά πριν το φως του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλότερα από τον Ουρανό στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί