Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-6 έως 18-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 12-6 έως και 18-6 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 12 Ιουνίου

Η Αφροδίτη περνά βόρεια (πάνω δεξιά) από το σμήνος της Κυψέλης (M44) στον Καρκίνο, σήμερα το βράδυ και αύριο το βράδυ. Ο λαμπρός πλανήτης και το αμυδρό σμήνος απέχουν μόλις 1°. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση. Ο μέτριος σε λαμπρότητα  Άρης (στα αριστερά της Αφροδίτης) διέσχισε σχεδόν την ίδια διαδρομή πριν από δέκα ημέρες.

Τρίτη,  13 Ιουνίου

Πριν και κατά τη διάρκεια της αυγής το πρωί της Τετάρτης, ο Δίας λάμπει μερικές μοίρες στα δεξιά της λεπτής ημισελήνου. Αναζητήστε τα χαμηλά στα ανατολικά, όπως φαίνεται παρακάτω. Προσέξτε ότι ο Ουρανός βρίσκεται ανάμεσα στις Πλειάδες και τον Δία. Η Σελήνη θα περάσει κοντά από τον πλανήτη τις επόμενες 24 ώρες.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου

Ο Στάχυς λάμπει στα νοτιοδυτικά όταν πέσει το σκοτάδι, πολύ μακριά και στα δεξιά του Αντάρη. Κάτω από τον Στάχυ και λίγο δεξιά, βρίσκεται ο αστερισμός των τεσσάρων αστέρων, ο Κόραξ, ένα σημάδι της άνοιξης, που όταν γέρνει προς τα κάτω σημαίνει ότι η άνοιξη πλησιάζει στο τέλος της.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου

Στο φως του λυκαυγούς, το πρωί της Παρασκευής, η λεπτή φθίνουσα ημισέληνος είναι χαμηλά στα ανατολικά και σας κατευθύνει προς τα κάτω στον Ερμή. Ο Ερμής είναι τώρα φωτεινός, μεγέθους -0,8. Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Χρησιμοποιήστε κιάλια. Ο ουρανός θα είναι πολύ φωτεινός για τις Πλειάδες ή τα άλλα αμυδρά αστέρια αυτής της περιοχής του ουρανού.

Μέσω ενός τηλεσκοπίου, ο εσώτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος φαίνεται 6″ σε διάμετρο και είναι περίπου 77% φωτισμένος, επιδεικνύοντας μια φάση ημισελήνου. Εάν επιλέξετε να παρατηρήσετε τον Ερμή με τηλεσκόπιο ή κιάλια, να είστε προσεκτικοί γιατί ο Ήλιος βρίσκεται κοντά σε αυτή την περιοχή του ουρανού.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου

Με τον σκοτεινό ουρανό απόψε, μπορείτε να ακολουθήσετε τον γαλαξία σ’ όλη του την έκταση. Το σμήνος της Πεταλούδας, Μ6 στον Σκορπιό, περίπου στο μέγεθος της πανσελήνου, έχει αστέρια από 7ο μέχρι 12ο μέγεθος. Τα φτερά του Μ6 φαίνονται εύκολα στα ανατολικά και δυτικά του κυρίου σώματος της πεταλούδας. Με χαμηλή μεγέθυνση μπορείτε να δείτε περίπου 75 μπλε-λευκά αστέρια.

Σάββατο, 17 Ιουνίου

Το κέντρο του γαλαξία μας, μόλις στα δυτικά της «τσαγιέρας» του Τοξότη, φθάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο, περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ακολουθήστε το «γαλακτώδη ποταμό» αστρικού φωτός να ξεχύνεται από το «θερινό τρίγωνο» μέχρι την Κασιόπη και τον Περσέα, στα βορειοανατολικά. Όταν κοιτάζουμε το «μεγάλο αστρικό νέφος του Κύκνου», στην πραγματικότητα,  κοιτάζουμε προς τον δικό μας σπειροειδή βραχίονα διαμέσου των αστεριών που βρίσκονται μπροστά μας και ελαφρώς προς το εσωτερικό της τροχιάς που διαγράφουμε κατά την περιφορά μας γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.

Κυριακή, 18 Ιουνίου

Το σφαιρωτό σμήνος Μ4 είναι ένα το πιο κοντινό σε μας σφαιρωτά σμήνη (7.200 έτη φωτός) και βρίσκεται 1,3 μοίρες στα δυτικά του Αντάρη. Φαίνεται εύκολα με οποιοδήποτε οπτικό όργανο. Το M4 θα ήταν ένα από τα πιο θαυμάσια σφαιρωτά σμήνη στον ουρανό εάν δεν κρύβονταν από βαριά σύννεφα σκοτεινής ενδοαστρικής ύλης. Αυτή η ενδοαστρική απορρόφηση κοκκινίζει επίσης το χρώμα του φωτός από το σμήνος και του δίνει μια ελαφρώς πορτοκαλιά ή καφετιά εμφάνιση στις έγχρωμες εικόνες.

Νέα Σελήνη στις 5:38 μμ.

 

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι 50.000 πηγές υπέρυθρου φωτός αντιπροσωπεύονται σε αυτή την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Το φως τους έχει ταξιδέψει σε διάφορες αποστάσεις για να φτάσει στους ανιχνευτές του τηλεσκοπίου, αντιπροσωπεύοντας την απεραντοσύνη του διαστήματος σε μία μόνο εικόνα. Φωτεινές λευκές πηγές που περιβάλλονται από μια θολή λάμψη είναι οι γαλαξίες του Σμήνους της Πανδώρας, ένα συνονθύλευμα ήδη τεράστιων σμηνών γαλαξιών που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγα-σμήνος. Η συγκέντρωση της μάζας είναι τόσο μεγάλη που ο ιστός του χωροχρόνου στρεβλώνεται από τη βαρύτητα, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που καθιστά την περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους αστρονόμους: έναν φυσικό, υπερμεγεθυντικό φακό που ονομάζεται «βαρυτικός φακός» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δουν πολύ μακρινές πηγές φωτός πέρα από το σμήνος που διαφορετικά θα ήταν μη ανιχνεύσιμες, ακόμη και από το Webb.

Credits: Science, NASA, ESA, CSA, Ivo Labbe (Swinburne), Rachel Bezanson (University of Pittsburgh)
Image Processing: Alyssa Pagan (STScI)

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι ακόμα μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου. Με ένα ζευγάρι κιάλια προσπαθήστε να τον εντοπίσετε 34° χαμηλότερα και στα αριστερά του λαμπρότερου Δία (στις 17 Ιουνίου). Η λαμπρότητά του φτάνει στο -0,8.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5, στον Καρκίνο) είναι το λαμπρό «Βραδινό Αστέρι» στα δυτικά κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος και αργά το βράδυ. Δεν είναι τόσο ψηλά όσο ήταν δύο εβδομάδες. Δύει μία ώρα μετά αφού σκοτεινιάσει ο ουρανός.

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη δείχνει έναν δίσκο που γίνεται μια λεπτή ημισέληνος (27”) που φέγγει χαμηλότερα από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου. Θα χαθεί από τον ουρανό στο τέλος Ιουλίου.

Ο Άρης είναι σε απόσταση 5 ½ ° από την Αφροδίτη στις 16 Ιουνίου. Η απόσταση αυτή μικραίνει διαρκώς. Οι δύο πλανήτες θα φτάσουν στις 3,6° απόσταση την 30η Ιουνίου, την κοντινότερη απόστασή τους. Ο Άρης έχει μέγεθος +1,6 και φαινόμενη διάμετρο μόνο 4 ½”. Βρίσκεται ψηλά στο νότο πριν τα μεσάνυχτα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Κριό) φαίνεται χαμηλά στο λυκαυγές στα ανατολικά. Κοιτάξτε 60  λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +0,9 στον αμυδρό Υδροχόο, φαίνεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,8 και βρίσκεται χαμηλά στην ανατολή του ήλιου.

Ο Ποσειδώνας δεν φαίνεται στον ουρανό αφού είναι πολύ χαμηλά στο πρωινό λυκόφως.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί